Rabu, 14 September 2011

Setiap Dugaan Ada Hikmahnya

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Tu dia che Jah, muka aku dah nampak berseri 80 marhalah jaraknya. Atok bukan apa, atok menadah tangan sokor pada yang Esa kerana memberi atok dugaan yang agak berat semalam. So so la.  Semalam atok hilang duit rm400! Atok tak tahu letak mano. Mungkin bagi ko, 400 tu celah gigi je. Stok beli choki2 seminggu. Tapi bagi atok, 400 hengget tu lah duit peruntukan atok melantak untuk sebulan. Cuba kau bayangkan 400 tu jadi 0 ratus. Maknanya, meggi kari perisa laksa pun atok tak mampu nak beli. Ok, atok tipo ko. Dah perisa kari, laksa lak lagi kan.

Atok terus hubungi boss atok yang atok nak cuti kecemasan semalam untuk balik kampung selongkar bilik. Alhamdulillah, boss atok paham. Atok terus pecut!..... bawak bobot dengan kadar pecutan!...... 60km sejam. Alahai....Pengsan. Sesampai je kat kampung, mak atok terus serang pakai parang kontot sebab balik tak kasi tahu. Ok, atok tipo ko lagi.

Masa sampai je kat kampung tu, fikiran atok dah buntu dah. Penat. Capek. Malas. So atok baring je sampai tengah hari tak buat apa-apa. RM400 dah hilang. Itulah duit atok nak guna untuk p Penang nanti. Sekarang dah takdo. Terpaksalah atok buat part time kat lorong haji taib

Tibe2 telefon atok ado orang anta mesej. Atok terus menekan punat untuk membaco. Baco-punyo baco alhamdulillah, kawan atok mungkin nak gunakan khidmat atok untuk shoot baby n family dia. Dapat lagi part time job. Jumaat ni pun atok ada job shoot untuk wedding 2 hari. Minggu depan atok dapat job jugak untuk majlis pertunangan. Alhamdulillah. Bila atok pikir-pikirkan balik, sebenarnya Allah tu sengaja nak uji atok kasi hilang rm400 tu, padahal Dia nak bagi sesuatu yang besar kat atok. Samalah macam kita. Kalau kita rasa kehilangan tu, janganlah berputus asa. Mungkin Allah ada sesuatu yang baik dirancangkan untuk kita. Allah Maha Besar!



p/s : Alhamdulillah, hati atok tergerak nak cari kat bonet kereta sekali lagi, duit 400 tu ada terselit kat bonet tu! 

16 ulasan:

umie mia berkata...

Alhamdulillah.. jumpa dh duit tu.. rezki pun melimpah ruah tu.. blehla wt solat sunat syukur dan besedekah sikit kan.. ^_^

chii berkata...

adakah atok misplaced lg?? ehehe...alhamdulillah...rezeki atok semakin bertambah...

kalo chii la..nak menangih gak ar kalo ilang 400...

psss...nk lg murah rezeki..apa kata atok kasi duit raya pd cucu2 atok neh :p

teacher bonda berkata...

alhamdulillah..rezeki yg Allah bg kan..:)

Atiqah Wadiah berkata...

betol..setiap yg t'jd ada hikmah nyer

ORLANDO AHMAD berkata...

mantap la atok, apo laeii payung den makan kat Man tom yam

faiz berkata...

hari tu den kono scam 400...siot btol..best jadi atok pandai photography dpt cari duit lebih..

dill berkata...

Alhamdulillah...syukur. :)

dill.

Zul Fattah berkata...

Alhamdulillah..jumpa jugak.. haha..

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Thanks ummie...insyaAllah

Suhami Ahmad berkata...

chii : Missplace la chii...atok ni suko lotak merata-rata

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Alhamdulillah TB

Suhami Ahmad berkata...

Atiqah Wadiah : Kan. Puas atok sabar dah even nak melalak dah time tu

Suhami Ahmad berkata...

ORLANDO AHMAD : Moh moh!....atok sapot john sekalik

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Ala, atok buek freelance jo faiz...kok ado rejoki, adolah

Suhami Ahmad berkata...

dill : Timo kasih dill

Suhami Ahmad berkata...

Zul Fattah : Alhamdulillah Zul....meh atok belanja choki2 mau?

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih