Khamis, 14 Julai 2011

Pelan Tindakan Cuti Raya Dah Bermula

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Tu dia tuan puan sekalian. Raya nak mai dah. Iklan kurma Yusuf Taiyob sudah mula berkumandang di radio Ikim.fm. Dah terasa kehangatan nak berpuaso. Kalian dah pose ganti ke belum? Masih laie ado maso untuk berbuat demikian sobolum terlambat.

Macam ni, seperti tahun-tahun sebelumnya, atok kono susun jadual cuti kawan-kawan opis atok. Musti kono adil dan saksama. Walaupun atok masih single but not desperatable, tapi atok pun tatap merasai kehangatan perebutan coti raya. 

Masing-masing nak cuti awal, nak cuti lamo. Macam-macam alasan. Kampung jauh kat selatan Thailand la, kat Zimbabwe la...Time tulah nak mengaku budak kampung kenn. Sebelum ni  "eh cencalok tu hape?? Macam spagethi ke??".  

Nak-nak tahun ni, coti tersepit. Isnin dan jumaat kojo. Sadis kan. So, kami pun adakan perbincangan semalam. Masih ada lagi yang sanggup berkorban. Alhamdulillah nasib baik tak berkungfu. Bagi mereka yang tak berkorban coti tahun ni, tahun depan kono berkorban gak.

Atok tak suka gunakan paksaan. "Ha! aku paksa kau keja jugak raya pertama!!" No no no...Cara atok bukan macam tu. Atok sukakan consideration method. Fine, tahun ni uoll cuti but for sure next year uoll kena keja time musim hari raya. Ganti kawan yang berkorban tahun ni. Big boss atok tak kata pa pasai kami. Dia cakap masih terlalu awal untuk dia aproved plan tu. Emmm....pening pala kan? hish....

Pesan atok : Kok laki bini tu camno gak eh kan. Mau berbaling losung batu bagai tu nak balik kampung halaman punyo pasal. 



Agaknya pernah tak terjadi macam ni ek laki kau berebut balik kampung punyo pasal?

12 ulasan:

chii berkata...

tp cuti raya thn ni byk bertindan kan..nagn cuti merdeka..pastu raya lagi..segalanya di bulan 8

CT NoArIzAh ArIs berkata...

Tuk sey tak yah gegaduh pasal ghamai cino..hehe!!

Ambik award atok kat umah sey..

http://ummi-ieraakmal.blogspot.com/2011/07/award-ke-5-utk-rkts-dari-mak-ngah-pora.html

Mohamadazhan.com berkata...

awalnya rancang..hehe.tapi bagus tu..terutama berkeluarga besar =)

Zuha berkata...

Kene ada toleransi la macamni!! hahakz...takkan tiap2 tahun nk gaduh pasal balik kg... :)

http://mat-jungle.blogspot.com/

faiz berkata...

kesian gak sape terpaksa kerja time raye..mesti sayu punye..

umie mia berkata...

kt opis ni masih belum ada yang ngantar borang cuti.. kat umah plak Alhamdulillah sekampung jadi tak payah nak terbang periuk belanga ke kuarkan jurus2 kungfu huhuhuhuh

Suhami Ahmad berkata...

chii : Tahu xpe chii...paling mencabar tahun ni

Suhami Ahmad berkata...

CT NoArIzAh ArIs : Wah! tahniah kasi atok award =)

Suhami Ahmad berkata...

Mohamadazhan.com : Mestilah azhan. Sebab atok tak mau jadi macam tahun2 sudah. Ado maso tu sorang pun tak mau berkorban

Suhami Ahmad berkata...

Zuha : Itulah, klau bab cmni susah sikit nak mengalah

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Tahu xpo faiz. Oh atok tidak sanggup. tidakkk

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : wah, baguslah cmtu..tiap2 tahun adil kan...emm