Rabu, 13 Julai 2011

Majlis Perkahwinan Dulu dan Sekarang

1. Jika dulu mak andam dipelopori golongan wanita, tapi sekarang kebanyakkannya di conquer oleh golongan lelaki. 

2. Jika dulu mak andam bertanggungjawab untuk menata rias pengantin sahaja, tapi sekarang kebanyakannya dah siap pakej fotografi, pelamin, catering, siap ngan karaoke!!

3. Jika dulu orang kampung sibuk menyiapkan juadah untuk tetamu, tapi sekarang tetamu sibuk menyiapkan juadah untuk orang kampung telah diambil oleh orang catering.

4. Jika dulu jurugambar hanya mengambil gambar biasa-biasa saja pastu cuci album sticky, tapi sekarang jurugambar lebih kreatif dan ada macam-macam pakej album seperti story album, custom album dan lain-lain.

5. Jika dulu pengantin akan di mekap tebal 18 inci bagi naikkan seri wajah, tapi sekarang light-light sudah cukup kasi nampak original.

6. Jika dulu orang paling sibuk adalah mak ayah, tapi sekarang tak payah susah-susah, semua serah kat wedding planner.

7. Jika dulu pengantin akan mengenakan pakaian sedondon dan patern klise, tapi sekarang dah macam-macam fesyen dan warna-warna pelangi.

8. Jika dulu pengantin pose malu-malu anjing kucing atas pelamin, tapi sekarang siap terkangkang-kangkang sebab fotografer suruh buat aksi spontan kasi wujudkan 'mood'.

9. Jika dulu lauk pauk hanya 2 - 3 pilihan saja dan ayam masak merah mesti menu wajib, tapi sekarang ada 18 menu dan termasuklah menu ala-ala barat.

10. Jika dulu warna tema main lantak je, tapi sekarang ada warna tema bawak dari langsir, pelamin, baju pengantin, baju keluarga, kalau boleh kain buruk lap mangkuk sekali warna nak mesti sama.





p/s : Selamat Pengantin Baru kepada mereka yang baru melangsungkan perkahwinan dan bakal bergelar raja sehari tak lama lagi...  =)

16 ulasan:

hunnyAPIS berkata...

haha...cam semua betul je..stuju...tapi aku kawen ari tu xdela smpai pakai wedding planner..x mampu..hiks :p

umie mia berkata...

betul tu tok..dulu2 semangat kerjasama sangat menebal skang semua main tempah je.. atok nak imbas kembali zaman dolu2 punya cara bleh dtg kat seri menanti ahad ni kihkihkih promote skit

RATU QASEH SAIFUDIN berkata...

bezanya dulu ngan skrg..=)

teacher bonda berkata...

kahwin zaman dolu lg meriah kn tok..
pic tu kasi letak yg baru la tok..
tu gmbr perantin lama
heheheh

faiz berkata...

asal ade duit sume jadi mudah..

Aziela berkata...

ado laie...dulu make-up pengantin pompuan, mato cam burung antu...sekarang..samo yo..cam burung antu gak (smoky eyes)..hehehehhe

jeely jelly berkata...

aritu jadi pengapit.. wooaa.. maluu jugak jadi pengapit nie erk..

chii berkata...

beza dulu dan sekrang..chii setuju ngan faiz..asalkan ada duit..segalanya akan jd mudah :)

Suhami Ahmad berkata...

hunnyAPIS : Betul tak? huhu...kadang2 weding planner ni buat majlis lebih lancar

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Alaaa...atok ado upacara berzanji aritu, bley?

Suhami Ahmad berkata...

RATU QASEH SAIFUDIN : Kalau lagi soploh tahun, lagi beza

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Hihi...ala gambor serantin tu je atok dapat gugel

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Duit bukan segala-galanya, tapi segala-galanya perlukan duit...mcam penah dongar tak gak eh?

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Aiyooo...burung antu...nasib baik x mekap jadi antu...huhu

Suhami Ahmad berkata...

jeely jelly : Ye ke...atok tak ponah laie jadi pengapit...huhu

Suhami Ahmad berkata...

chii : Ye betul tu chii