Selasa, 28 Jun 2011

Macam mana nak letak link entry terdahulu?

Cikgu Nasir
Assalammualaikum murid-murid sekalian,

Dah sarapan nasi lemak? Berapa belas bungkus kau bedal? Baiklah, pagi yang mulia ini cikgu nak memenuhi permintaan Noh Tak Hujan pasal cam mana nak link kan entry terdahulu. Dia ada komen kat salah satu entry atok pasal link tu.



Murid-murid tahu ke link apa tu? Alaa...link yang boleh sambungkan kita pada entry terdahulu. Contohnya seperti gambarajah di bawah...




I said gambarajah bukan GAMBARGAJAH! next!!!!



Haa...nampak tak tulisan biru yang tulis 'sambung balik' tu? Kalau murid-murid klik kat situ, dia akan automatik terus link ke entry sebelum ni. So, murid-murid boleh paham la mana pangkal cerita, mana hujung cerita kan. Haa...cmna nak buat camtu? Sila ikuti langkah-langkah berikut.


1. Buat entry seperti biasa.
2. Jika nak sambungkan ke entry terdahulu, klik pada "Link" kat toolbar atas tu.

3. Pastu dia akan keluar cenggini.

4. Text to display tu perkataan yang akan muncul di entry nanti. Contohnya perkataan 'sambung balik' kat rajah atas tu. Web address tu URL entry yang nak di link kan tu. Macam mana nak copy link tu? Cuma klik pada tajuk entry tersebut dan copy semua URL kat atas tu dan paste kat sini.

Ha.....itu sajo sesi pengajaran kita kali ini yang murid-murid. Jika ada sebarang pertanyaan dan cadangan sila tinggalkan komen kat bawah ni ya. Ok, boleh keluar rehat sekarang!






21 ulasan:

liyana berkata...

owh..atok bertukar jd cikgu hari ni yer..cmel gmbrgajah tok...

btw..bkn novel..^_^

Park Min Rin berkata...

thanks cikgu untuk pengajaran hari ini.. :D

MISS QASEH SAIFUDIN berkata...

hehe..ilmu lagi nih!...terimaqaseh chekgu..=)

Acik berkata...

cikgu yg kelakar! tentu anak murid hepi ... dp cikgu camni!

Shahrul Izwan berkata...

hahahaha lawak la part gambar gajah tu! hahaha XD

liyana berkata...

special entry about this blog tok..
jom bace

faiz berkata...

cikgu yg mesra atok ni..

say to easy=) berkata...

terima kasih cikgu.kak milah mane ^_^?

Zie berkata...

atok gambar gajah tu seakan-akan gajah kat belok saya je...hehehe

Hans berkata...

yups
cara dia simple jer
:-)

Juvana Episod 10

Suhami Ahmad berkata...

liyana : Itu cikgu nasir...weee

Suhami Ahmad berkata...

Park Min Rin : Sesamo =)

Suhami Ahmad berkata...

MISS QASEH SAIFUDIN : Samo-samo...hihi

Suhami Ahmad berkata...

Acik : Doa in cikgu berjaya ya!

Suhami Ahmad berkata...

Shahrul Izwan : Amboih Shah....sampai nampak gusi gelak...kui kui

Suhami Ahmad berkata...

liyana : Atok dah baca....maluuuuu.... @_@

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Janganlah cenggitu...malu dah cikgu ni...

Suhami Ahmad berkata...

say to easy=) : Haaa...kak milah akan muncul esok.... =)

Suhami Ahmad berkata...

Zie : Atok cilok...hui hui

Suhami Ahmad berkata...

Hans : Kan.... >_<

Tanpa Nama berkata...

macam mana plak klau nak buat senarai n3 di bwh tjk yg sma dan boleh di link di si debar
cthnya : aku
(1)(2)(3)
(4)(5)(6)...
tekan nombor je dah
dah boleh bca....

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih