Rabu, 11 Mei 2011

Bagaimana Nak Tarik Ramai Visitor Membaca Blog??

Cikgu Nasir
Assalamualaikum dan Salam sejahtera pelajar sekalian alam (kononnya 1 alam baca blog ko lah cikgu?)


Hari ni cikgu nak mengajar kamu tentang bagaimana caranya untuk kita menarik pelawat singgah dan baca blog kita versi Apo2 Yolah. Baiklah kita ringkaskan entry ini seringkas-ringkasnya.

1. Menyerlah jauh dari yang biasa
Tu dia. Rangkap terakhir lagu Faizal Tahir tu meruntun hati sanubari cikgu gitew. Bepuluh ribu blogger yang wujud kat Malaysia sekarang. Korang kena cari kelainan. Keunikan blog sendiri. Macam blog Apo2 Yolah, kelainan yang ditampikan adalah loghat bahasa Negeri Sembilan. Walaupun cuba ditapis kepekatannya supaya penduduk negeri lain dapat memahami, namun loghat tu masih ado even lite-lite. Selain itu wujud pelbagai karektor yang selenger seperti mana gambar header tu. Carilah kelainan, nanti orang akan ingat sampai bila-bila.

2. Mesra alam
Selain menggunakan minyak RON95 yang mesra alam, korang pun musti kena mesra. Macam Apo2 Yolah, setiap komen yang masuk akan dijawab secepat mungkin. Dan dalam masa yang sama Apo2 Yolah pun akan terjah semula blog si pengkomen, dan mengomen entry beliau. Mesti mesra! Industri blogger kita ni kecik je. Erk...pusing-pusing pun kita akan tetap berjumpa. Buat apa nak musuh-musuh?

3. Ringkaskan seringkas-ringkasnya.
Sekeras-kerasnya jangan buat entry meleret. Kalau entry panjang cuba buat by episod. Esok sambung episod lain. Diakui kadang-kadang Apo2 Yolah pun buat entry meleret. Tapi sekarang akan cuba dituntas mana yang boleh di cantas. Kalau meleret kang dah takda mood nak baca selanjutnya. Baru baca perenggan satu mata dah jadik kelabu. Tuntas tapi bernas!

4. Kelakar
Tema blog Apo2 Yolah ni hampir berunsur kelakar. Walaupun disedari bahawa entry tu tak lawak langsung, tapi mesti kena ada sedikit unsur humor. Orang datang nak enjoy kan. So, apa salahnya kalau kita selitkan info2 terkini tapi dengan cara yang sempoi dan bersahaja. Mesti orang tak kering gusi membaca dan tak sabar-sabar nak kembali lagi. Kalau gusi dia basah jugak, kau nasihatkan dia guna Polident!

5. Jadi diri sendiri.
Tak perlu nak jadi Hanis Zalikha, Yuyu Zalikha, Atok Zalikha...erkk....Apa yang penting? Jadilah diri sendiri. Biar setiap bait yang kita taip tu datang dari hati yang ikhlas. Tanpa palsu dan dibuat-buat. Come on la, jangan jadik blogger potostet k. Kalau dah palsu tu, nampak sangat janggalnya. So, berbanggalah dengan diri kita seadanya. Apa yang kita tulis terbit dari hati kita sendiri.

Ok pelajar sekalian. Itu saja pelajaran kita minggu ni. Jika nak tambah, sila tinggalkan komen memasing. Jumpa lagi minggu hadapan. Cikgu ada meeting tergempar sempena tabung surau kena curi ni. Ok, boleh bersurai keluar rehat.





Kalau berkenan support la kempen ni :

34 ulasan:

liyana berkata...

terbaik punyer cikgu..
thanks for tips=)

diana amin berkata...

alamaknyew cg neh bakal jd pngetua xlamo laie neh.hihi

faiz berkata...

tula atok...kdg2 rase mcm susah je nak tarik pembaca...harapkan traffik dari google je la...

Zie berkata...

ngajor cara cam ni lah yg anak murid cepat ingat...

Ali Kanchan aka Pirate berkata...

hensem jgk cikgu neh.... nk ngoratlah awww

IMANSHAH berkata...

yess
terbaik@@@

like like like

IMANSHAH berkata...

yess
terbaik@@@

like like like

Ayie berkata...

yang penting, kene jadi gila sikit.. baru orang pun sama menggila dengan kita.. bila orang gila dengan kita, maka orang lain pun akan join orang lain menggila bersama kita.. bila orang lain join menggila bersama kita, maka orang lain akan join orang lain akan join orang lain menggila bersama kita.. hahaha

*berapa banyak gila daa..?? hahaha =.=''

iniialahaku berkata...

terima kasih cikgu....(buat gaya budak sekolah rendah)

Nor Adzwaty Rokkafella berkata...

terbaekkk!!!boboiboyyy hahaha
muka legend hati cute...atok the best

Heidi Shafiq berkata...

semua info ko betul.. :)

blog-tips-kurus berkata...

cikgu!
ai dah tau sape curi tabung surau tu. name dia Suhami, budak kelas 6 Jambu!!

Ezay Hadry berkata...

cikgu!! patut la tadi takde kelas..cikgu buat entri ajar blogger2 ye..hehe nice2 info..

~Nabilah~ berkata...

waaa..nice info...sgt berguna nie...hehehe

Suhami Ahmad berkata...

liyana : Welkem liyana =)

Suhami Ahmad berkata...

diana amin : erk! masin mulut diana...kih kih

Suhami Ahmad berkata...

diana amin : erk! masin mulut diana...kih kih

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Tarik trafik dari google pun bagus jugak. Tapi make sure kena pandai SEO

Suhami Ahmad berkata...

Zie : Hihi....jangan dia ingat ubat gigi Polident udoh... >_<

Suhami Ahmad berkata...

Ali Kanchan aka Pirate : Hantarlah rombongan. Tanyalah orang tua kiter. Awww....

Suhami Ahmad berkata...

IMANSHAH : Macih Imanshah =)

Suhami Ahmad berkata...

Ayie : Ujung2 yang singgah baca ni dengan atok atok sekali gila...erk

Suhami Ahmad berkata...

iniialahaku : Sesama...kali ni nampak lak muka kamu...selalunya tempat duduk takde orang...opss

Suhami Ahmad berkata...

Nor Adzwaty Rokkafella : erkk...pipi cikgu nasir dah merah lebam!

Suhami Ahmad berkata...

Heidi Shafiq : Ada lagi tu. Sila tambah. ;)

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Erkkk....ha, nanti cikgu babab dia...

Suhami Ahmad berkata...

Ezay Hadry : Ezay, kan sekarang ni zaman dah canggih. Tak payah masuk kelas. Pakai sidang video je.....


larikkkkkkkk

Suhami Ahmad berkata...

~Nabilah~ : Mari kita amalkan mana yang baik :)

KUREKURE COMEL berkata...

hehehe....betul ckp tok tu..tak salah kalau nak beramah mesra...jgn sombong sgt..nnti susah org mau lekat baca...
kan tok..hihihi...


mina punye entri pun ntah pe2 je sejak akhir2 ni.....kena ubah ni...

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Betul. Tak rugi pun jadi ramah. Dapat ramai kenalan. Kalau sombong2 n hentam blog orang, apa yang dapat??

aida berkata...

terimo kasih bebanyok ye cikgu nasir..cikgu,maaf le duit yuran sy da lamo tetunggak x bayor2 lg,yg pnting sy rajin ke klas..ye x cikgu?..uhhuu

Jerung Gergasi berkata...

time kaseh cikgu ..sy jadi follower ke 800 cikgu. ganas tak sy? hahahaha ..

http://www.izzudin.com

Nur Raihana Abd Rahim berkata...

salam...follow dari blog mak dara..kelakau la atok nih :p

poyotv berkata...

tips yang baik dan merupakan asas penting untuk sesiapa yang baru nak bina blog termasuklah newbie seperti saya. Thanks in advance

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih