Rabu, 6 April 2011

Law of The Garbage Truck

Auntie Mei Mei
Hai you guys. Hawaw you? Hopefully fine aaa. Ok, this week, auntie wanna share with you guys something sweet. Something will make you smile after read until the end. Auntie got it from my email then i love to seperate spread  it to you all coz you are deserved to have same feeling like auntie aaa. Soli solley....solley....aaa....my english vacobulary is so broken. This segment is for improvement our english yang suam-suam suku ni right. Ok, let we start!

Law of the Garbage Truck

One day I hopped in a taxi and we took off for the airport
We were driving in the right lane when suddenly a black car jumped out of a parking space right in front of us.
My taxi driver slammed on his brakes, skidded, and missed the other car by just inches! The driver of the other car whipped his head around and started yelling at us.
My taxi driver just smiled and waved at the guy. And I mean, he was really friendly.
So I asked, 'Why did you just do that? This guy almost ruined your car and sent us to the hospital!'
This is when my taxi driver taught me what I now call, 'The Law of the Garbage Truck.'

He explained that many people are like garbage trucks. They run around full of garbage - frustration, anger, disappointment, apprehensions, pretensions, fear, insecurity, arrogance, inferiority (superiority on the outside), falsehood..…………

As their garbage piles up, they need a place to dump it and sometimes they'll dump it on you. Don't take it personally.

Just smile, wave, wish them well, and move on. Don't take their garbage and spread it to other people at work, at home, or on the streets.

The bottom line is that happy and successful people do not let garbage trucks take over their day.
Life's too short to wake up in the morning with regrets and garbage, your own and other people's,


Undang-undang Lori Sampah

Suatu hari aku terkinja-kinja masuk teksi untuk berangkat ke lapangan terbang. Kami memandu di sebelah kanan  tiba-tiba sebuah kereta hitam  keluar dari ruang parkir betul-betul di depan kami.

Pemandu teksi  terus membreak, tergelincir, dan tidak hampir berlaga seinci sahaja! Pemandu kereta lain itu mengeluarkan kepalanya dari tingkap dan mula berteriak pada kami. Pemandu teksi  hanya tersenyum dan melambaikan tangan pada orang itu. Dan maksud aku, dia benar-benar peramah!

Jadi aku bertanya, "Mengapa Anda lakukan itu? Orang ini hampir menghancurkan teksi anda dan menghantar kami ke hospital! "
Pemandu teksi  mengajarkan kepada aku tentang, 'Hukum Truck Sampah. "

Dia menjelaskan bahawa banyak orang seperti lori sampah. Mereka berjalan sekitar kita penuh dengan sampah - kekecewaan, kemarahan, kekejahilan, kebimbangan, takuttidak selamat, sombong, kepalsuan ..

Mereka perlukan tempat untuk membuangnya dan kadang-kadang mereka akan membuangnya pada anda. Jangan tersinggung.

Hanya tersenyum, lambai  balik, berharap mereka berkeadaan baik, dan meneruskan perjalanan.Jangan mengambil sampah mereka dan menyebarkannya kepada orang lain di tempat kerja, di rumah, atau di jalanan.

Kesimpulannya adalah bahawa orang yang bahagia dan sukses jangan biarkan lori sampah merosakkan hari anda.
Hidup ini terlalu singkat untuk bangun di pagi hari dengan penyesalan dengan sampah,orang-orang lain dan diri anda sendiri.

Auntie Mei Mei advice : So sweet!
 

12 ulasan:

KUREKURE COMEL berkata...

betul la...tp susah la..
mina kalau dah kena mcm tu..sure mood satu hari tak baik....

sahromnasrudin berkata...

assalamualaikum..

entri yg baik..trime kasih...kiter kne nikmati hidup ini sebaik mungkin tanpa emosi yang keterlaluan

faiz berkata...

btol tu..kdg2 hidup ni dipengaruhi dgn emosi je..

Novelgurl berkata...

Hahha..adesss auntie mei mei 2 =.=

Kita amik smph dorang kite tlng buangkan kt tmpt spttnya dan tlnglah bersihkan aiyaya.

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Sebab tu dia kata. Senyum dan lambai kat orang tu. Jangan ambik sampah dia

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Samo2. Caring is sharing aite?...ke terbalik?

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Kalau emosi menguasai, kompem x leh buat keja

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : erkk?!.....intipati story ni, jangan kita bawak emosi orang teruk ke rumah/tempat kerja...hehe...lemparkan senyuman pada mereka supaya mereka pun dapat merasa nikmatnya hidup

Novelgurl berkata...

Haa~ tu la nk ckp tuh~ ~.~ oo` translate google la.

chii berkata...

memula baca x berapa paham ngn hukum tu..tp lelama baru ..owh..mcm tu rupanya..

okeh..emosi chii arini bercampur2...ehehhe

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : kih kih kih...nakal,

Suhami Ahmad berkata...

chii : Ha, bercampur2...bahaya tu chii ^_^

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih