Isnin, 25 April 2011

Cenderamata dari kampung

Apakah cenderamata itu? Sila baco sampai habis. 
Macam ni, kejadian ni berlaku maso malam ahad haritu. Atok baru balik dari Seremban. Pehtu, along atok tumpang balik kampung sekali. Dio ado kirimkan kek buatan tangan dia. So, kek tu atok hantarlah kat rumah angah atok. Atok hantar naik moto. Dokek yang dari rumah atok. Waktu potang! Masa atok nak naik moto tu, habis semua tentera abrahah nak ikut. Adik atok yang besar saiz anak gajah tu duk belakang sama ngan Sufia. Nasib baik Sufia keding. Anak buah atok yang Adib Putra tu pulak dok dopan. Yang ni apam gebu sikit badan dia. Terkemut-kemut aku rebut tempat duduk atas moto tu. 4 orang sekaligus.

Lepas je hantar kek buatan tangan tu, atok terus balik. Maso sampai rumah tu hari dah nak maghrib. Pastu atok terus masukkan moto tu dalam rumah. Entah macam mano, tibo-tibo moto tu tak stabil then kaki atok yang gebu tu terkena ekzos panas. Apalagi cop mohor di raja lah hinggap kat keting atok tu. Atok masih bertahan lagi maso tu. Cool je, walhal.....Pastu cepat-cepat sapu minyak gamat. Diikuti kolget.







Ni bukan kaki atok. Kaki atok banyak bulu kaki

(AMARAN KERAS : jika baru lepas makan, dinasihatkan jangan baca!)
Then kebetulan masa tu jugak azan tengah berkumandang. Atok belum mandi lagi. Ish ish ish. Kok jaman kanak-kanak tak mandi sebelum Maghrib kompem kono kojar kek apak keliling rumah. Tiber-tiber perut ni rasa lapar. Atok selongkar tudung saji. Atok ingatkan nak candle light dinner dulu pastu baru mandi dan buat perkara-perkara wajib. Atok pun ngap lah lauk ikan 3 rasa buatan along atok tu kejap.

Makan punya makan then tiber-tiber mata atok rasa macam nak terkeluar. Atok cuba telan tapi macam ada benda tersangkut kat trakea. Atok push! push! Tak lepas jugak. Last-last atok ambik petua orang lama-lama, nasi tu kepal-kepal bentuk bola kemudian telan. Tak boleh! 3 4 ketul aku kepal, tak boleh jugak, masih tersangkut. 






Yang ni mati bukan tercekik tulang, tapi tercekik dicekik Apak dia


Atok capai tuala terus pergi mandi tergesa-gesa. Masa kat bilik air tu atok cuba keluarkan lagi tulang tu. Atok dah capai tulang tu, tapi tak dapat nak keluarkan sebab mungkin dah tercucuk kat trakea. Licin pun ya. Macam-macam kaedah atok cuba. Termuntah jangan cakap lah. Sekali jolok, sekali muntah. Pelbagai spesis yang belum dihadam keluar balik. 

Last-last atok tekad, nak tak nak kena jolok dalam-dalam. Atok capai tulang tu pastu cepat-cepat tarik! Then alhamdulillah, keluar jugak! Darah pun keluar, agaknya luka kena cucuk kat tulang tu. Ambik kau, tulang ikan siakap dekat 1 setengah inci! Tak pasal-pasal dua cenderamata dari kampung atok dapat....Panjang lagi umur.........

Moral of the story : Time maghrib setan banyak merayau. Erkk?!

22 ulasan:

Far8 budak baik berkata...

tu ar badjet bawa moto mcm velentino rosi..mmg lahhh hahahaha...
adoyai..
kaki den pun berbulu jugak haha

cik fza berkata...

sian ye atok. besa lar.
cobaaan.

Wyna Nubies berkata...

kesian atuk...
nasib baik umo panjang..hehe~

apek poyo berkata...

tu lah tok ...kalau mkn tak baco bismillah ..dapek la pahalo..ekekekek

Novelgurl berkata...

ngeri~ ngeri ~
wah sempt lg kutuk adik eh..haha

KUREKURE COMEL berkata...

tok...haishhh...tu lah..tak berhati hati...nsib baik tulang besau..kalau yg kecik...lg naya nak kuarkan...

| gad1s s0ypans | berkata...

hikhik.....
ingat kaki at0k td tue.....
nk muji yar jugk asalnye.....

tp baca lg kt bwah dh x jd gad1s nk muji.....

hehehe....
pape p0wn tue yar padah nye janji nk blnja eskrem x ditunaikan lg......
c(:

teacher bonda berkata...

sian kt atok...

♥ LuRveLyAmiera ♥ berkata...

kesiannya...^_^
nak gelak guling2x boleh tak?hehe..2 lar maghrib2x jgn merayau..^_^

LadyBird berkata...

kesiannye atok :(

faiz berkata...

merana hidup kalo tulang xdapeik nak kuar..

Suhami Ahmad berkata...

Far8 budak baik : Ish...atok bawak macam Micheal Schumacher lah! erkk!

Suhami Ahmad berkata...

cik fza : Ini betul2...bukan cobaan...huhu

Suhami Ahmad berkata...

Wyna Nubies : Itulah. Kalau tak, tak dapat post entry ni...kih kih

Suhami Ahmad berkata...

apek poyo : Huhu....dush dush...kono setepek...

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Plus size model...hihi

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Kalau yang kecik terpaksalah atok p operet. Susah klu yang kecik tersangkut

Suhami Ahmad berkata...

| gad1s s0ypans | : Sekali ado bulu kaki yo tak...hek hek...cmno atok nak post kan...bolum sampai dah cair nnt

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Huhu....2 in 1

Suhami Ahmad berkata...

♥ LuRveLyAmiera ♥ : Bulih. Atok dah sihat pun...hihi...tu lah, orang mandi n solat dulu. Ni terkam nasik dulu. Kan.....

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Takpolah LB. Atok tak teruk pun..hehe

Suhami Ahmad berkata...

faiz : itulah. nak telan2 pun tak seleso kok melokek yo

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih