Khamis, 14 April 2011

Cara Dapatkan Ramai Follower Blog

Cikgu Nasir
Assalamualaikum murid-murid sekalian. Amacam pagi ni? Dah sarapan lempeng hangus buatan emak kesayangan? Baiklah, pagi-pagi buta matahari belum terbit ni, cikgu nak ajar murid-murid tentang cara-cara dapatkan ramai pengikut blog. Atau follower blog.


Apakah itu follower? Follower adalah pengikut ya murid-murid sekalian. Dan pengikut itu adalah follower. Dua nahu berbeza tapi sama makna ya murid-murid sekalian. Sila tumpukan perhatian untuk pelajaran kita pada minggu ini. Follower a.k.a pengikut ni amat penting jugak. Yalah, selain sebagai pencetus semangat untuk kita berblog, follower ini juga menggambarkan hebat atau tak hebatnya sesebuah blog itu. 

Pertama sekali, murid-murid WAJIB follow juga mereka yang sudah follow blog kamu. Jangan gunakan istilah, "aku folow kau, sekarang kau folow aku balik". Memang nak kena cepuk. So, memandangkan orang dah follow blog kita, kita sebagai menghargai beliau, kita follow lah balik ye tak. Beradab la sikit. Ok, apabila ada orang follow kau, laju-laju kau klik gambar orang tu. Contohnya camni,

Contohnya Hafis Zainal Abidin ni dah follow blog kau, pastu kau kliklah kat gambau dia tu. Then, dia akan keluar cenggini

Dia akan keluar windows kecik ni. Namun malangnya, si Hafis ni tadi tak letakkan pautan dalam blog dia. So, atok tak boleh lah nak follow balik. Hafis dah kerugian di situ.
So, macam mana nak
munculkan pautan blog kita tu, then bolehlah orang klik dan terus link ke blog kita untuk jadi follower? Nah, mula-mula sekali murid-murid log in blog memasing. Dia akan keluar windows cam ni kan?
Murid-murid klik dekat "Edit Profile"

Masukkan link blog memasing dalam kawasan lonjong merah tu "Homepage URL"


Tadaaa....ini contoh blog yang sudah ada pautan. So, nanti senang orang nak follow kita. Dan follower pun main ramai  ^_^
Selamat mencuba murid-murid sekalian.....

28 ulasan:

chii berkata...

yg ada pautan..at least leh gak kita jd pengikut dia blk...tp before this..ramai gak yg jd pengikut chii..tp xde tinggalkan jejakmu..camne tu tok..

Ohno!!! berkata...

Assalamualaikum...
Atok pekabo?
Sehat?
Nasib baik atok wat entry ni....
Check balik kat profile tadi, mmg tak letak link kat homepage URL....
Time kasih banyak2....
Tolong cek, dah ada pautan belum?
Tq2

Novelgurl berkata...

TU la psl ramai pulak skrng x de link

sahromnasrudin berkata...

assalamualaikum atuk..

follower den cikit ajo..atok tolong la promosi kek jaya jusco seremban duo..tak pun kat terminal one hehehehehe...nti den susul yo...hehehee ( sajo gurau dgn atok erk)

Wafiy Suzly berkata...

betul betul betul! sangat benar, ramai yang takde link,huwaaaa

Suhami Ahmad berkata...

chii : Kalau yang maklumkan kat shoutbox boleh trace link. Tapi bagi yg takdo shoutbox, tergagau-gagau nak cari link

Suhami Ahmad berkata...

Ohno!!! : Atok dah tengok kat profile Ohno!!! . Ado

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : mUngkin diorang tak perasan kot

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Nanti atok buek sepanduk yo. Kasi rentang sepanjang jalan kek somban ni. Erkk!

Suhami Ahmad berkata...

Wafiy Suzly : Harap pasni, atok yang letak link tu kan

chii berkata...

cthnya mcm atok ar kan..tade shoutbox..eeheh..

atok..rajin dak? meh la wat GA yg chii dpt ni yer :p tu pun kalo rajin la..alalala

Far8 budak baik berkata...

hahahaha tak boley belah betol..
bagus betol cara kauu der..
nice one haha

wanacesh berkata...

woh atok kiter punya pautan follower tu pakai widget lain la,,huhu,,nak kena adjust ni kasi letak link tengs ye atok info yang simple tpi bermakna sangat =/

Diya Edhayaa berkata...

yg xde link tuh, mmg geram.. kite baek2 na folow, die xde link pulek.. adesss..

KUREKURE COMEL berkata...

mina ada kan tok...hehehe...
betul la tok..susah nak follow balik...


nk copy nama pun tak jumpa dlm google..huhuhu

Hishyamuddin berkata...

yeahhhh,...setuju

apis of art berkata...

mekasih.. sbb tunjuk ajar..

Suhami Ahmad berkata...

chii : Bedebishhh...kene batang idung atok

Suhami Ahmad berkata...

Far8 budak baik : Macih der... ^_^

Suhami Ahmad berkata...

wanacesh : ha, adjust jangan tak adjust..huhu.....sesamo =)

Suhami Ahmad berkata...

Diya Edhayaa : Dah rugi kan. So, tak boleh buat apa da

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Sudah2 kita tak follow ek. Dah rugi owner tu

Suhami Ahmad berkata...

Hishyamuddin : Atok pun stuju :P

Suhami Ahmad berkata...

apis of art : sesamo pis...

Azham Vosovic berkata...

Atok: hehehe...... tapi kalau kita tak boleh ngam dgn sesebuah blog tu mcm ne plak? huhuhuhu

MeLaTi PuTiH berkata...

As-SaLaM..^_^
trime ksih ats tips2.
Melati pn br lg dlm dunia blogging nie..xde dpt rmai f0ll0wer sgt.
tp mmg ske bc bl0g2 n f0ll0w rkan2 bl0gger ^_^

SAFURA ZAKI berkata...

salam.
thanks for the tips. it courages me alot.

Mohamad Nizam berkata...

nice info... tq.. :)

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih