Isnin, 21 Mac 2011

Supermoon, Kedudukan Bulan Paling Rapat Dengan Bumi


Fenomena ini membolehkan bulan kelihatan lebih besar dan terang daripada biasa.


ENGLAND - Buat pertama kali sejak tahun 1992, bulan yang besar (super moon) dapat dilihat pada titik kedudukan paling rapat antara bumi dan bulan di menara St. Michael di Glastonbury, England, lapor sebuah akhbar semalam.
Kelihatan beberapa pengunjung sedang berdiri berdekatan menara itu untuk melihat bulan yang hanya dapat dilihat selepas dua dekad lalu.
Fenomena tersebut berlaku apabila bulan berada sangat rapat dengan bumi daripada kebiasaannya. Ketika itu, bulan akan kelihatan sangat terang dan bercahaya. - Agensi

Sumber : Kosmo (dapatkan Kosmo hari ini untuk bacaan lain yang menarik)

6 ulasan:

faiz berkata...

mcm2 berlaku sejak akhir2 ni..

Azham Vosovic berkata...

KAt KL pun nampak...tp xde la dekat sangat...

Red berkata...

waa.!! red pun nak pergi england lah macam tu...

Suhami Ahmad berkata...

faiz : akhir zaman dah

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : terangkan. kat kampung atok terang bederang

Suhami Ahmad berkata...

Red : Tak yah Red. Mesia pun ade...hehe

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih