Sabtu, 12 Mac 2011

Adenovirus

Apa itu adenovirus?
  • Adenovirus - sekumpulan virus yang menjangkiti saluran pernafasan, mata, usus, dan saluran kencing.  
  • Adenovirus dikatakan sekumpulan virus yang berasal dari kelenjar Adenoid dalam kepala berdekatan rongga hidung yang berfungsi melindungi serangan penyakit, tetapi boleh menyebabkan jangkitan pada lapisan tisu saluran pernafasan, mata, usus dan saluran kencing



Tanda dan Gejala 
  • Demam panas
  • Sakit tekak/ batuk
  • Muntah
  • Cirit-birit
  • Sakit kepala
  • Radang paru-paru
  • Sakit perut
  • Masalah pernafasan
  • Jangkitan selaput mata
  • Jangkitan pundi kencing
  • Ruam



Kaedah Penularan 
  • Adenovirus sangat mudah merebak melalui batuk atau bersin. 
  • Air yang telah tercemar semasa mencuci tangan, mandi, memasak. 
  • Persekitaran yang kotor memudahkan lagi penyebaran virus oleh lalat.
  • Sentuhan tangan dengan orang yang dijangkiti
  • Berkongsi mainan atau barang yang telah tercemar
  • Boleh tersebar melalui air (tasik atau kolam renang)
  • Tersebar melalui saluran rembesan atau titisan yang keluar dari saluran pernafasan.


Pencegahan
  • Tidak ada cara berkesan yang boleh mencegah jangkitan adenoviral setakat ini. Untuk mengurangkan risiko penularan, kerbersihan perlulah dijaga. 
  • Selalu mencuci tangan, tidak menyentuh peralatan yang tercemar.
  • Tutup hidung ketika bersin dan batuk.
  • Basuh permukaan yang mungkin tersentuh tangan, untuk menghindari kontaminasi



Antara pautan petikan akhbar tentang Adenovirus
Sumber : Kid Health, Cerita Hidup Kami, Outletnaya 

11 ulasan:

faiz berkata...

bahaye btol adenivirus..dah ramai jd mangsa..

Cik Rimau berkata...

nampak mcm sgt senang merebak.. bahaye ni..


ps : atok tukar warne backgroud ag.. and buang shoutbox.. xdpt la kaco atok sllu.. hehe

Hansyitake~ berkata...

atok pon taw n siap boleh kongsi psal ni.. cucu xtaw pon pasal ni mendalam.. hehe.. thx sharing this :)

diana berkata...

terima kasih..
saya baru tau..:p

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Betul3x, macam2 penyakit timbul sekarang

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau : Yup, melalui udara. Pssst...atok tukar layout sebab yg dulu berat. Pastu SB atok jarang guna sbb sibuk ni. Takut nnt orang kata atok sombong x reply then atok terus buang. Just utk sementara waktu :)

Suhami Ahmad berkata...

Hansyitake : Xpelah, atok dapat info pun dari gugel gak. Sama2 kita sharing ek =)

Suhami Ahmad berkata...

diana : Sesama diana. Hihi

Cik Rimau berkata...

berat ke? cik rimau sllu bukak page atok ni laju je loading.. sblom atok tukar background la.. skrg ni ag laju.. hehe.. lor.. xde pon anggap sombong tok.. huhu

Suhami Ahmad berkata...

Haah, kan atok letak iklan churpchurp tu..agak berat sikit. Pastu header pun atok disable buat sementara waktu...huhu

Jue_Da (^_^) berkata...

wOooottt~ tAkOtnyer, bAhaye bEtol nih.....huhuhuhu...

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih