Selasa, 22 Februari 2011

Jangan menilai buku dari kulitnya

Atok memang kemaruk dengan peribahasa ni. Memang 100% setuju. Jangan menilai buku dari kulitnya. Bermakna kito tidak bulih menilai seseorang itu hanya dari segi penampilannya sahajork. Kengkadang personaliti nampak meyakinkan, nampak macam menakjubkan tapi hakikatnya habuk pun tarak! Kengkadang pulak ado yang berpersonaliti biasa, low profile tapi hakikatnya beliau seorang yang hebat. Tetiber pulak aku berfalsafah ek.

Camni, Ahad aritu sedang atok leka memantau halaman rumah di kampung. Pandangan atok terarah pada satu objek. Atok pun menghampiri objek tu. Atok kagum seketika. Walaupun fizikalnya nampak macam kelainan upaya, tapi mampu menghasilkan sesuatu yang menakjubkan. Itulah kuasa Allah. Setiap kejadian tu semua atas kehendakNya.

Macam tulah kito. Walaupun kito ado kekurangan, hakikatnya ada banyak lagi kelebihan dari dalam badan kita yang kita tak sedari. Ok2, sobolum korang tekan "X" kat hujung atas kanan windows ni sebab tak paham bahasa seni atok ni, atok direct persembahkan objek itu. Inilah yang atok maksudkan...



Nampak tak pucuk pokok betik ni? tak nampak, kau lagi 2 jumaat lah tu!

Walaupun pucuknya seakan nampak pelik dan lain dari lain, tapi kito tak sedar tentang hakikat sebenar. Kito selalu nampak kelemahan orang tu hanya berdasarkan luaran semata-mata. Sedikit pun kita tak bagi peluang orang macam tu untuk tunjukkan kebolehannya. Makanya, setiap kejadian yang Allah cipta tu ada hikmahnya. Buktinya seperti di bawah....







Tadaaa! nampak tak tu?
Kita sedikit pun tak pandang pada kelobihan seseorang. Kenapa ek? Atok tahu, 1st impression will b tell everything. Maso interview pun diorang titik beratkan perihal ni. So, no wonder lah atok dihina semasa sesi interview di "Jabatan Kerajaan Berkanun" satu masa dulu. Mentang-mentanglah muka aku budak kampung, awal-awal lagi ko dah tolak ke tepi eh. Nak amik yang cantik2 je. Ke ko dah ado calon? Saudara-mara ko sendiri? Cuma nak interview ni sabagai syarat je? Aku beriyalah datang interview. Erkkk!.....Emosi di situ.

So, atok nak nasihatkan diri atok dan cucu kat luar sana. Tolonglah, tolong jangan menilai seseorang itu berdasarkan out look. Nilailah berdasarkan kebolehan seseorang tu. Tetiber atok teringat cerita Ugly Betty. Dan tolong ingat juga, sebenarnya kita semua telah dianugerahkan kebolehan tersendiri. Walaupun fizikalnya kita nampak serba kekurangan, tapi ada dalam diri kita tu LEBIH BESAR untuk dipertonjolkan. Allah tu adil. Setuju tak ngan atok?




22 ulasan:

Cik Rimau berkata...

Setuju!!!! Betul tu.
Orang sekarang ni banyak yang suke menilai dr luaran je. Dalaman tak dipandang. Ntah2 org yang disangke baik tu sebenarnye perngai ntah pape. Adab or budi pekerti hilang ntah ke mane. Cakap pasal adab ni kan, Cik Rimau igt lg masa Cik Rimau pergi 1 hospital kerajaan tu. Mentang2 la Cik Rimau pergi dgn berkasut selipar je, makcik jage kaunter tu layan dgn gaya kurang adab. Nak je Cik Rimau marah. Tapi sabar jela. Maybe die tension byk kerja. Tp hati customer perlu dijage. Dah duduk pon kat kaunter. Jgn la berperangai mcm tu. Tak baik.


ps : sekali lg cik rimau membebel kat blog atok.. haishhh

KUREKURE COMEL berkata...

atok...sob sob sob...betul la...
kdg2 mcm org bodoh je g intrvw....
mina pernah kena...nk layan yg gedik2 je..


pedih hati gile time tu...huhuhu

teacher bonda berkata...

SOKONG 100%...kalo kt sek pon, x blh anggap kalo ajar bdk2 kelas depan tu, sumanya pandai2, rajin2...ada gak yg kacang hantu..:)

zeALot berkata...

betul 2 tok... penah gk tgk pokok betik cm nie... rasanya kena makan dek ulat.. yg penying buahnya xkena makan dek ulat la kan...

krole berkata...

btul atok..jgn suke menilai dari luaran je ngeee~silap2 yg buruk tu adalah yg terbaik!!!

Zona Indonesia berkata...

Setuju.. sekarang banyak orang yang menilai hanya permukaan (kulit luar) saja tanpa memperhatikan kedalam. Maka kita harus berupaya untuk bagus pada bagian luar dan dalam.. :) Peace

Pirate berkata...

sabor yer Atok... cucu faham... org suka sgt nilai kulit dari isinya...

Pena Marhaen berkata...

ese setuju bona dongan pendapat atok!!

myazuluv berkata...

>> betul2 setuju..pelik benar pokok betik tu..

Cheqna berkata...

Cantik peringatan dari atok ni..trimaksh!

:-)

KinosKoko berkata...

setuju ngn atok..pokok betik tu comel la

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau : mak cik tu datang bulan kot

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Yes! setuju bangat. Diorang suka yang gedik2. Tapi kadang2 otak tarak

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Betul tu cikgu. Yang duduk belakang tu jangan sisihkan. Mana tahu yang kat belakang tu pulak muncul best student

Suhami Ahmad berkata...

zeALot : Susah tau jumpa betik camnih.

Suhami Ahmad berkata...

krole : Betul3x krole...Tak baik judge the book by it cover

Suhami Ahmad berkata...

Zona Indonesia : Wah, dari Indonesia ya. Trimas singgah ke pondok buruk atok ni ya. Memang betul, yang buruk selalu di pandang sepi.

Suhami Ahmad berkata...

Pirate : huhu...atok tak boleh lupokan kenangan interview tu

Suhami Ahmad berkata...

Pena Marhaen : Mokasih Pena Marhaen...

Suhami Ahmad berkata...

myazuluv : Susah nak jumpo

Suhami Ahmad berkata...

Cheqna : Mokasih banyak2 Cheqna

Suhami Ahmad berkata...

KinosKoko : Erkk! comel ek...tang daun dia tu kan..hihi

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih