Sabtu, 19 Februari 2011

Fakta Menarik

1. Semut Amazon (semut merah yang ditemui di barat Amerika Syarikat) mencuri larva semut lain untuk di simpan sebagai hamba. Semut hamba abdi ini bertugas membina rumah dan mencari makanan untuk semut Amazon, yang tidak boleh melakukan apa-apa kecuali bergaduh. Mereka bergantung sepenuhnya kepada semut hamba untuk terus hidup.
semut amazon



2. Hampir 1/5 sampah dunia setahun disumbangkan oleh Amerika Syarikat dengan anggaran 1.36kg sampah seorang sehari. Satu lagi 'kehebatan' Amerika Syarikat-lebih AS$ 360 Juta dibelanjakan oleh penduduk negara itu untuk mengelak nafas berbau pada tahun 1982. Oppsss....satu lagi; Organisasi bogel pertama Amerika Syarikat diasaskan oleh tiga orang lelaki pada tahun 1929.
Bendera Amerika Syarikat



3. Minyak wangi Estee Lauder bernama 'Country Mist' gagal mencatatkan jualan yang memberangsangkan di German kerana dinegara itu perkataan 'mist' bermakna 'baja'. Baja pula boleh membawa konotasi yang buruk kerana melibatkan najis manusia dan haiwan.
Minyak wangi Estee lauder



4. Seekor iguana boleh bernafas di dalam air selama 28 minit. 
Iguana



5. Sel darah seseorang individu mengambil masa selama 60 saat untuk melengkapkan peredarannya di dalam badan.
Sel darah


Sumber : Mastika keluaran Mei 2009

24 ulasan:

nelly berkata...

bila atok taruk fakta @ auta ..
nelly yang tertanya2 . . .

KUREKURE COMEL berkata...

tok...semut tu betul ke?ingtkan manusia je ado hamba abdi...
semut pun sama...haiisshh...hehehe..

amerika vs sampah...huhuhu...

nurul_diya m. nor al-haj berkata...

tambah fakta di sini..=)

Dhia Delisha berkata...

fakta yg menarik dikongsi oleh atok.
macam2 ada kan tok.

Cik Rimau berkata...

cik rimau nak komen jugak la.. heheh

1. pemalas btul la semut amazon nie..

2. Amerika mmg hampeh pon.. haha.. bnde2 lucah mmg byk dr sane pon kan tok??

3. hurmm.. xberminat pakai mnyak wangi yg harge trlampau nie.. baik beli bnde lain.. hehe..

4. hebatnye iguana ni.. baru tau..

5. peredaran darah tu seluruh badan ke? cepat jugak.. hehe


Banyak betul cik rimau bebel.. sori tok!! hehe

Piasara berkata...

nice..terus lah mencari fakta2 menarik lagi len kali atok yer..sbb anak cucu ni maleh nk google..

KinosKoko berkata...

minyak wangi baja...styleee

teacher bonda berkata...

wah...fakta@auta?hehehe
gud info. blh citer dgn students nih.

Suhami Ahmad berkata...

nelly : Semua ni fakta =)

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Haah, semut tu tahu bergaduh je. Makan suruh hamba cari

Suhami Ahmad berkata...

nurul_diya m. nor al-haj : Mokasih singgah dan baca =)

Suhami Ahmad berkata...

Dhia Delisha : Uhuk...mokasih. Atok pun dpt maklumat ni dari mastika

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau
1.Huhu..tp manusia yang perangai macam semut Amazon pun ado gak..hehe
2.Atok stuju!
3.Boli apo Cik Rimau..huhu
4.Kuasa Allah
5.Haah. Klu tak mesti oksigen tak sampai cepat

Suhami Ahmad berkata...

Piasara : Huhu...InsyaAllah
^_^

Suhami Ahmad berkata...

KinosKoko : Haish, itu hanya pado namo je kan...x semestinya betul2 baja kandungan minyak wangi tu..huhu

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Huhu sharing is caring cikgu...sila sila... =)

Cik Rimau berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau
1. Alah, biasolah tu Cik Rimau. ATok pun ponah kono buli gak maso memulo kojo dulu. Yolah, awak time tu blur, tak berani nak melawan. Takpolah, tu sumo pengalaman kan.
3. Ntah, baik beli je minyak wangi jenama minyak arab tu pun ok. murah tp wangi lagik, halal.

Cik Rimau berkata...

1. Uik.. Atok w41 ke w27 ek.. takkan kena buli kot.. Hik3

3. Camtu rimau kasi atok minyak atar jela.. haha.. gurau je.. pd cik rimau la kan, drpada beli myak wangi yg mahal2 tu n kemungkinan ada alkohol tu, baik la gune duit tu beli bnde lebih berfaedah.. jimat duit.. ni sampai dua tiga ratus abis semata-mata utk minyak wangi yg botolnye xbape nak besar.. adeh.. ruginye...

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau
1. Ha..mano tahu atok gred W ni? Skodeng ek....atok W27 yo...
3. Betul. Atok stuju banget ngan Cik Rimau. Minyak atar pun ok as long as xdo alkohol kan. BUlih labur dalam ASB tu...hihi

Cik Rimau berkata...

1.hehe.. mane tau ek.. byk entri tok berkaitan dgn audit n akaun.. boleh agak tok.. Cik Rimau pon org gomen gak.. dok pulak sumber manusia. ag la boleh tau gred apa kalau tau org tu handle ape.. hehe..

3. mesti ASB banyak duit ni kan.. hehe

kyo_9 berkata...

fuuh.. rajin aa bro letak gambar skali.. ;)

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau
1.huhu...pasttt.rahsia kerajaan.kihkih
2.haish, atok baru belajar nak ngumpul

Suhami Ahmad berkata...

kyo_9 : Atok nak pastikan cucu tak bosan

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih