Jumaat, 18 Februari 2011

Char Koi

Haritu, along atok pesan suruh beli char koi lopeh balik kojo. Atok koba kat dio, kalau den balik copek den bolikanlah. Tup tup atok memang balik copek. Penangan drama "Begitukah Cinta" yang disiarkan di TV3 melambai-lambai menunggu kepulangan atok. Dua tiga menjak ni atok suko pulak nonton cerita melayu sejak TiraMitsu. Comel Benny kan? Mungkin kita punya cerita sekarang ni dah ada class tersendiri.  Class ke? So, say no to Hendon Sinetron anymore.

Makanya tepat jam 6.15 petang (atok obertime sejam haritu), atok pun bergegas pulang ke rumah. Atok pun memulas handle Adam Hitam dengan sekuat hati sobab takut cerita "Begitukah Cinta" start dulu.  Agak eh kalau si Adam Hitam tu bulih bercakap, dah lamo dia carutkan atok kot. Menjadi kebiasaan, setiap kali atok menunggang Adam Hitam, atok pasti akan berangan. Berangan jadik macam ni. Berangan jadik macam tu. Memerah idea untuk entry esok. Berzikir. Dan macam-macam lagi pengisian yang atok lakukan semasa menunggang.

Sedar tak sedar, akhirnya atok sampai ke destinasi akak jual kuih char koi. Along atok koba kuih tu sodap. Selain kuih char koi, kuih dorayaki pun ado yo. Kuih dorayaki tu macam pau goreng pastu inti dio kacang merah. Atok pun turun dari Adam Hitam nak pesan char koi 2 hengget. Sampai-sampai je kat depan akak tu, atok pun buka mulut.

"Kak, char kuey teow 2 hengget!"

Memasing senyap. Dengar bunyi cengkerik je. Akak tu pandang atok. Atok pandang dia balik. Dahi akak tu berkerut berjuta-juta kerut. Atok memandangnya selamba. Memandangkan akak itu tidak bergerak sepatah inci, then atok repeat pesanan atok semula. 

"Char koi 2 hengget"

Akak tu terus laju-laju ambil char koi. Muka atok merah tak boleh nak padam-padam! Masa atok nak amik duit dalam dompet tu, atok sempat menjeling akak tu. Akak tu tahan senyum! Waaaa...malunyer den!

Atok amik cepat-cepat char koi tu pastu atok bayar 2 hengget. Atok cepat-cepat menunggang Adam Hitam dengan kadar pecutan maksimum. Kalau atok masuk lumba track, mahu kalah si Valentino Rossi tu. Terus bersara jadi Betino Basi!. Agak-agak dah jauh tu, atok terus tergolak bosar. Bahahaha. Malu nak jumpo akak tu laie pasni! Mesti akak tu ingat dia berada dalam segmen Boom Bang Boom...Waaa......................

Char koi
Char Kuey Teow


Vs
cer ceghiter....dimanakah persamaannya?

25 ulasan:

TheChekJah berkata...

hahahaha... atok2... berangan kan jah ke tok?? sampai cha kue jadi char kuew teaw.. hehe.. guro je..

KUREKURE COMEL berkata...

hahaha...aduii...ponek golak...
nsib baik akak tu tak golak guling2kt ctu...kalo tak insap dah xmau beli kat ctu..hehehe

Salfiza berkata...

kehkeh adoi la tok....
tu la akibatnye kalo tak tumpukan perhatian dlm kelas..hahaha
ponat eh den golak kan atok ni...
eh,atok minat benny ke tok?
lan bagero pon lawak gak dlm citer tiramisu tu..hihi

Jeely jelly berkata...

HAHAHA !! dengan penuh confident atok menyebut nye ye.. haha.. sumpah lawak ! :P

nurul_diya m. nor al-haj berkata...

at0k yg lawak..

Cik Rimau berkata...

"Kak, char kuey teow 2 hengget!"


Haha.. Sgt confident eh.. Kan da malu.. Hak3.. Atok2.. Persamaan eh.. Dari bunyi sebutannye kot... hehe

Dhia Delisha berkata...

bestnyer kuih cakoi...huhuhu..
lapar la plak..tok beli kan Dhia cakoi 2 hengget tok! :P

Pirate berkata...

hahahhahahaha nak gelak jugak!!! hahahahhahahaha wat malu ker cucu2 nie jer atok!

Nadira Nasarauddin berkata...

persamaannya adalah bila kiter makan due2 menda alah tuh, kiter boleh kenyang!!! :D

Sutera_suci berkata...

Atok saje buat-buat silap nak jadi sweet ala-ala Benny gak kan? hiks :p

Salam kenal :)

hotaku berkata...

haha...

len kali lompang jo akk tu..
"apehal tgok2..
tak nmpak ke gua da segan.."

haha

blog-tips-kurus berkata...

baru sarap chaketiau beli psr mlm putarajaya semalam..sebab same2 'C' terus syasul!!
*tetibe pulak dia OT. padahal hapdet n3 waktu kije. kuang! kuang!

Suhami Ahmad berkata...

TheChekJah : Hihi..ontahlah, atok banyak berangan gak eh

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Kalau akak tu golek2 kat situ, atok terus jumpo tok bomoh kasi pulihkan balik semangat atok

Suhami Ahmad berkata...

Salfiza : Benny to comel. Siap ado bungo pink kat topi eh

Suhami Ahmad berkata...

Jeely Jelly : Ala...sogan atok...huhu

Suhami Ahmad berkata...

nurul_diya m. nor al-haj : =P

Suhami Ahmad berkata...

Cik RImau : Lagipun atok peminat kipas susah mati char kuey teow. Tu yang terbayang-bayang tu

Suhami Ahmad berkata...

Dhia Delisha : Kat kodai akak tu? Ala....sogan atok

Suhami Ahmad berkata...

Pirate : Heppp ! Tak baik golakkan atok kuat-kuat pirate...bahaha

Suhami Ahmad berkata...

Nadira Nasarauddin : Atok stuju bangat!

Suhami Ahmad berkata...

Sutera_suci : Shhhh...jangan kasik tahu sesapo...huhu

Suhami Ahmad berkata...

hotaku : haish...akak tu tak salah

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Wah....lamo tak poie pasar malam

faiz berkata...

aduih...nasib akak tu tak masak char kuew teaw btol2..kalo tak ternganga mulut..hehhe

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih