Sabtu, 18 Disember 2010

Peraduan Review Blog aku

Tuan penganjur nak perbaiki blognya..contentnya..dan nak  cuba jadi blog yang mampu menyediakan maklumat yang berguna kepada org lain. Itu matlamatnya. So nya tak nak lah syok sendiri, so tuan penganjur buat lah Peraduan Review Blog Aku..

so tuan penganjur perlukan pertolongan korang (atok ler tu, hehehee ni yang aku suka ni ngutuk2 ni)  yg mmg dah power dan boleh dianggap sifu (aish, atok baby blogger lagi)lah dlm dunia blogger ni. Korang komen lah apa yg patut tp pastikan bernas kerana hadiah menarik menanti kepada yang blogger yg memberikan idea yg bernas utk tuan penganjur improvekan blognya itu. Bleh?
Meh sini sayang atok nak kutuk vs caci maki blog cu nih :
1. Atok tak sukalah tengok kaler blog tu. Sungguh tutttttt. Cuba cu buat layout yang simple tapi sodap mato memandang. Psst....atok ado terbacolah, blog yang manyak sangat layout ni, blog jadi slow nak loading. Nanti belum orang nak baco, terus blah sobab slow loading. Baik cu tukar layout simple but nice. Amik yang blogspot sediakan tu je. Amik theme simple tu atau lain2. Senang, takyah dunlod dari mana-mana kan.  Dun just the book by its cover hokey. Sorry, atok baruw baligh dariey Landen.
2. Yang "recent visitor" tu leh buang kot. Sebab bagi atok, menatang tu takde pekdah pun. Pi lantak la sapo nak datang blog kita kan. Tak payah  nak skodeng-skodeng wajah kekasih hati itu. Tak kisah la orang tu takde hidung ke, mata senget sebelah ke..yang penting ADA orang datang kan. Bagi atok, boleh buang tu. Nak kasi blog ringan sket.

3. Pastu perlu ke statistik cikgu shida tu? Daripada cu buat kajian perihal dia, baik cu buat survay pasal pengunjung cu. Tanyo umur eh, pokojoan eh, hobi eh, minat eh....Kek situ kito dah bulih buek kajian pasal pengunjung blog kito. Target jenis entry macam mano pengunjung kito tu suko. Bley??

4. Kalau boleh shoutmix tu jangan lotak kat page lain. Ponek nak mencarik eh. Kadang2 orang blogwalking ni, dio mandang shoutmix yo. Jadi, lotak yang shoutmix jenis kekal tu. Tak perlu letak kat page lain then nak kena tunggu bulan purnama baru lah muncul. Tu yang buat visitor tobat nasuha nak datang laie

5. Yang atok puji dan patut kekalkan, sidebar harus sebelah kanan. Jangan sesekali lotak sebolah kiri blog. Sobab enjin carian goole baco maklumat entry kita dari kiri ke kanan. So, kalau lotak sidebar sebolah kiri, dia akan baca sidebar tu dulu baru enrty kito. Then kito punyo tajuk dalam enjin carian google terletak di tangga tercorot.

Itu teguran ikhlas dari atok . Mahap kalau kasar. Cikgu nak mengajar mesti kono kasar2 an. Kasi babab ponggong tu kalau degil.
*Pengsan......
p/s : kalau nak blog kita tu cepat naik, mesti selalu kena blogwalking. Harini target 100 sehari. Minggu depan 150 sehari. Minggu berikutnya.....Baru orang kenal blog kita. Ingat tulislah dengan hati dan cara kita sendiri, JANGAN terikut-ikut gaya penyampaian orang lain. Gud Luck ek!

Sapo nak bagi kritikan/teguran untuk pihak penganjur sila klik [sini]

4 ulasan:

SHA berkata...

huhuhuhu...baikkk

Suhami Ahmad berkata...

SHA : Hihi...moh samo2 kito hayati...erkk!

kmvsblogger berkata...

Fuh mantop atok..hahaha..nampak cm atok je dh menang ni pasal tkde org join lg ni..tggu bulan 1 nanti lah ye atok ye..cucu nk update blog ni

Suhami Ahmad berkata...

kmvsblogger : Waaa....mata atok dah bersinar-sinar ni...hihi...okeh, atok tunggu bulan 1...
6_6

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih