Khamis, 9 Disember 2010

Atok Next Top Laptop

Mesti kalian muntah hijau pabila menatap tajuk kat ateh tu an? Naik menyampah. Tak habih-habih dengan laptop eh tu. Tapi atok kono bincang gak dengan kalian pasal benda ni. Sebab maso dopan atok terletak di tangan kalian. Erkkk!

Hasil daripada research atok, tinjauan sahabat handai, menemubual apek kedai komputer, mengpost di wall fb hasilnya hanya ada duo laptop ni sajok yang menghantui pikiran atok sekang. Iaitu

HP G42-366TX vs Lenovo Ideapad Z460
HP G42-366TX
Lenovo IdeaPad Z460


Ciri-ciri yang perlu dititiberatkan
1. Bajet mesti bawah rm2500 ke bawah
2. More to entertainment + GRAPHICS (paling penting)
3. Paling berbaloi harga vs kuantiti kualiti
4. Sparepart murah dan senang cari




Mari kita lihat sapo yang kono....

HP punya processor : Intel Core i3-380M Processor (2.53GHz, 3MB L3 Cache)
Lenovo punya processor : Intel Core i5-460M Processor (2.53GHz up to 3.80 GHz, 3MB L3 Cache)

HP punya RAM : 2Gb 1066MHz / max to 8Gb DDR3 Memory (2048 x 1 pcs)
Lenovo punya RAM : 2Gb DDR3 SDRAM

Hp punya resolution : 14" diagonal High-Definition HP BrightView LED
Lenovo punya resolution : 14" WXGA LED

Hp punya software : Windows 7 Home Premium
Lenovo punya software : Windows 7 Home Premium

Hp punya grafik : ATI Mobility Radeon HD 5470 Graphics with 512MB DDR3 dedicated
Lenovo punya grafik : nVidia GeForce 310M DDR3 512MB

Hp punya Hard disk : 500Gb
Lenovo punya Hard disk : 500Gb

Hp punya harga : Rm1900 + 12 free gift
Lenovo punya harga : Rm2099 + unsure free gift

So, who gonna be the Atok Next Top Laptop?
Please vote at poll <----aiceh speaking pun berterabur lagik


Tolong undi dengan ikhlas yo. Kalau ada apa-apa tambahan, drop your comment.
Tolong atok yo........terdesak sangat ni. Undi sobolum pukul 12.00 hari esok Khamis 9.12.2010. Mokasih yo....

21 ulasan:

Mizah berkata...

goes to HP i think...HP is good....are doing design or not? gaming?

www.mizahmalicphoto.blogspot.com

www.fakeassassin.blogspot.com

*Laut China Selatan* berkata...

lenovo ah tokkk. smart :) *cik laut pandang tu aje*

Suhami Ahmad berkata...

Mizah : Atok prefer duo2, design dan gaming. Tapi 70% more to design. Gaming tu kalau tetibo atok teringin lak nak main Red Alert ke kan.

ANATI SOKI berkata...

hp smart.. tp.. better lenova lagi :)

Suhami Ahmad berkata...

laut China Selatan : Itulah, selain smart adik atok cakap tahan lasak. Boleh la atok bawak p mendaki gunung kinabalu ke kan. Tapi...free gift tak pasti ado ke tak...


*atok cabuttttt!

Anak Ulu Cheka berkata...

lenovo the best...atok angkat lenovo la x menyesal punya..kalu atok angkat hp atok akan menangis nnti

nazirulhazwan~ berkata...

lenovo. lagi tough, hp byk masalah. x caye?/
p kat forum lowyat. otai2 sume xkan pilih hp la:)

Belalang Hijau berkata...

sudah atok x yah pening2 ye...
bellang dah vote utk atok...
hee

diana amin berkata...

dengan ini sy mengatakan sy tetap dengan pendrian sy.lenovo!!! :P

KhairulMarhaen berkata...

botul tu tok...lenovo mmg terbaik..hp byk masalah..x cayo atok tanyo dgn pakar komputer..

Anak Ulu Cheka berkata...

atok sy dah guna 3 brand HP hampehh...wifi semua x kuat tarik signal...org dpt signal kite sorang je x dpt huhuhuhuh buat malu je...tu pengalaman sy gn 3 laptp HP sekarang guna ASUS X42j puehhh ati den...atok ambik lenovo tu la..pilihan terbaik

Mizah berkata...

HP la tok..HP world class kot...jgn tgok lawa ke x dsgn dye..itu ltk blakng...y pntng spec..

tap duo2 okay utk gaming or grphc...sbb sy gne Inteli3 and 4GB RAM still cun lagi...bley bwk gme berat2 lag...

Hrdsck x penting, lps neh bley up lagi...tp dua2 sme kan? stgh tera..okayla tuh...

But still, sye ske HP lag la atok...nk repair pun sng je..tp center je kat KL je la kot..

okay da vote da pom..neway nk bli kat mne neh??

Suhami Ahmad berkata...

Anak Ulu Cheka : Ni pun atok dah nangis nih nak memilih...

Suhami Ahmad berkata...

nazirulhazwan : Yo ko wan? Alahai, ni yang buek mato atok kelabu ko lenova ni...

Suhami Ahmad berkata...

Belalang Hijau : Err...belalang vote yang mano?

Suhami Ahmad berkata...

diana amin : Anda pasti? Tak mau guna talian hayat?

Suhami Ahmad berkata...

KhairulMarhean : Erm...atok tak ponah guno duo2 brand ni laie. Atok kono cubo tanyo kawan2 laie tang ni

Suhami Ahmad berkata...

Anak Ulu Cheka : Mokasih banyak-banyak bagi info kat atok. Nanti atok pertimbang an boto2 semulo yo

Suhami Ahmad berkata...

Mizah : Mokasih sharing dengan atok dan kawan2 sini. Atok cadang nak boli kat somban yo. Hp ado lenovo pun ado, "jimat duit minyak kan".
emm....

faiz berkata...

murah gak kan lenovo tu..

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Lenovo murah, tapi function tip top

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih