Khamis, 4 November 2010

ANTI Cycle 1_Challenge 3~NONOR

ni sticky post sehingga 4.11.2010 jam 12 tengah hari. Sila scroll down untuk entry terbaru



 TAJUK : Inilah resepi MARTABAK MEGI LAKSO den.....korang cubolah!! 
OLEH : NONOR
(Kalau korang suko resepi NONOR ni, klik "like" atau UNDI MASUK atau Undi di Poll sehingga khamis ini 4/11/2010 jam 12 tengah hari)
Attention :  Sila perhatikan tulisan bewarna merah  :p
Ok, bahan-bahan yang ekau perlukan memang hebat, hanya telor, dan megi yo!! itu pun ikut suko ekau nak megi kari, megi lakso or megi apo2 yolah!! hahaha...bahan yang memang hebat dan sonang nonor sediakan!! tapi kalau ekau raso nak laei sodap ekau belilah bawang, cili padi, atau sosej, sebagai peraso tambahan..itu pun ikut raso anok tokak ekau lah yo?
* den malas nak turun pi boli barang..ni yo yang hebat den buek sobab guno dua barang jer!! hahaha memang hebatttt!! *





Memulo tu ekau pukol-pukol la manjo telor tu dalam bekas yang sesuai,
 den cumo guno 2 biji telor yo...memang sesuai kan atok 2 biji je?hahahaha!!


Peh tu ekau lotak sekali peraso dalam megi yang ekau boli, dulu den selalu guno megi kari, tapi sekarang den nak cubo lak megi lakso, nak tengok kehebatan raso guno megi lakso nih.

Ekau pukol-pukol manjo laei..sambil nyanyi lagu Purnama mengembang...bila lah telur nak kembang...! :D iklan sobontar...!!


Sementara ekau pukol telor tu, ekau jangan lupo rebus megi tu dulu..den guna sepeket je megi..setakat ini ekau faham tak?

Setolah megi ekau agak sedang-sedang kembang cun tu..ekau toskan lah megi tu yo?

Kemudian ekau campak yo lah megi tu dalam telor yang ekau dah pukol-pukol manjo tadi eh...ekau gaul sampai sebati..time ni kalau ekau nak masukkan bawang, cili padi ko, sosej ko..dan apo2 yolah, untuk raso yang laei mantop nanti!!

Bilo dah sobati jadilah macam atas gambor atas nih..dan ready to cook yo?

Panaskan api dapur ekau, dengan sedikit minyak masok cap apo2 yo lah ;D dan kemudian ekau masukkan megi tadi kedalam kuali perlahan-lahan, dan ekau buekkannyer seperti martabak!!

Tarrrraaaaa...siap dahhhh...!!
Inilah resepi MERTABAK MEGI LAKSO den.....korang cubolah!!!



Kalau nak skodeng NONOR boleh klik SINI


 

Komen Atok : Wah, atok memang cukup kegomaaan  laksa tu....tapi lakso atok tak ponah an cubo laie. Musti kakak bakso an?  Hihihi. Gud luck yo NONOR
  

2 ulasan:

misz myza berkata...

erkkk... x pelik ke atok.. telor campur dgn meggi asam laksa??? erkkkk..

Suhami Ahmad berkata...

@misz myza
ontahla sodap kot misz, nanti atok cubo buek ujikaji kek dapur dlu...

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih