Khamis, 12 Januari 2012

Kedai mamak

Once upon a time, kejadian ini berlaku maso atok part 4 di Uitm Shah Alam. Lepas yo balik dari kelas, atok, Amy, Iwan dan Faisal terus mengubati perut kami yang sedang kelaparan tahap doraemon. So, lokasi kami adalah kodai mamak. Atok dah lupo nama kodai tu. Tapi ado namo bistro bistro camtulah.

Amy tak makan. Mentang-mentanglah pipi dio semakin tembam. Dio hanya minum air sajok. Ke........duit kau tak do? Atok cubo menawarkan amy makanan berat tetapi ditolak dengan baik. So, bukan masalah duit tapi masalah kau dah gomok. Faisal dan Iwan serta atok melantak sedulang nasi campur kedai mamak.

Sebenarnya kalau nak diikutkan atok tak gomar sangat makan kat kedai mamak ni. Bukan atok taste tinggi atau high fashionnnnnn!!!. Atok kan anak appa budak kampung yang makan apo sajok asalkan halal.  Tapi atok tak gomar sangat sobab kodai mamak ni dia punya lauk letak terlalu banyak peraso. Kalau makan boleh poning. Memandangkan tak ado pilihan dan perut ini asyik merengek-rengek, serta tak nak kawan2 anggap haku ni taste tinggi, so.....atok makan gak.

Makan punya makan sambil habis. Errrkkkk! alhamdulillah. Sokor pado Allah atas limpahan rezeki ini. Pastu pergi lah basuh tangan kat sinki. Bajet pembersihlah kasi cuci tangan dengan dettol sungguh-sungguh sampai nak tercabut kulit. Walhal atok tak nak bau kari melekat kat jari-jemari atok yang runcing kampung ini.

Lepas saja basuh tangan atok terus ke meja kami tadi. Iwan, Amy dan Faisal sedang berborak sesamo mereko. Ni bajet muka kiut la jalan depan orang ramai ni. Berjalan penuh gaya macamlah kau ni pemes.  Entah macam mano, atok terpijak setompok air atas lantai. Atok apo laie..........ZzzzZZzzzzzassssss..............













Hampir-hampir sajok ketepekkkkk.  Nasib baik atok copek-copek menupang dengan kaki lagi satu. Errrr jap jap. Kaki kau ada berapa ni tok? Maso tu Tuhan sajolah yang tahu betapa haku nak bunuh diri masa tu. Dah lah orang ramai. Atok tergelincir kat tongah-tongah halaman  lak tu.

Ado la sekor duo ekor mahkluk tutup mulut sebab tahan golak tengok atok tergelincir.  Yang lain tergamam tengok haku buat aksi kung fu kojap mase tu.  Pastu bajet mencarut la marah-marah sebab mamak tak lap lantai tu. Maluuuuuuuu!!!. Seb baik kawan-kawan atok yang tigo sebangkai serangkai tu tak nampak. Kalau tak, kena bahan la haku seminggu.  Warggggghhhhhh malu oooooOoo den...



14 ulasan:

Ca Cik Duyung berkata...

la hai..kecian atok...

xpe2 tok..ca tak gelak kan..ca baik..

*sambil tutup mulut ngan bantal tahan ketawa* :P

KinosKoko berkata...

atok ni..tu r..da tawu raboon, pakai la sopek mata..

blog-tips-kurus berkata...

gambar si mangsa tergolek tu tiada kah??

*mamak tu byk lauk karis, sayur ciput jek!

ORLANDO AHMAD berkata...

cover tok cover

faiz berkata...

kena panadai civer..heheh

little daisy berkata...

hahaha...mender ni slalu jd kat daisy! :D cover kene baik... huhuh

D'Lensa Abadi berkata...

Ca Cik Duyung : Amboih, cucu derhaka....hik hik

D'Lensa Abadi berkata...

KinosKoko : Atok tak mahu pakai spek untuk kelihatan lebih anggun...er lebih macho!

D'Lensa Abadi berkata...

blog-tips-kurus : Mangsa tergolek disensor...

D'Lensa Abadi berkata...

ORLANDO AHMAD : Harus cover uolss

D'Lensa Abadi berkata...

faiz : Apakah itew faiz?

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : Hihi, jadi LD mesti memahami...

chii berkata...

hehehe...kedai mamak kt shah alam tu..mmg slalu je ramai org kan..tp nasib baik gak ar kwn2 atok x pasan...kalo x..mmg kena pekak kan telinga la gamaknya

Suhami Ahmad berkata...

chii : Kompem telinga benanah seminggu

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih