Khamis, 11 April 2013

Liburan Bandung Maret 2013 Part 2

Halo halo halo. Tu diaaah. Ke main suka ko kan tok. Nak cerito episod naik ketoghobang pun kono tunggu seminggu kern. Uols kena tahu, atok lately memang malaih haih nak hapdet blog. Tak tahu kenapo. Pasnih, kalau maleh2 laie, ekau kotok jari-jemariku yang runcing ni hokey. Biar rajin sket. Ok fione sayang, kito teruskan perjalanan atok maso di Bandung aritu.

Bacaan dahulu :

ini atok lukih masa trip bandung tahun sebelum tu. maso tu flight awal pagi jam 6.45 pagi x silap atok. Tu yang dok overnight sana sambil lukih2 natang ni. Gitew pencerahan dari atok.


Last episod atok stop kat episod maso nak naik katoghobang tu kern. Ok syg, maso dah naik tu macam biasolah, atok dapat seat tengah-tengah. Mencik tau. Asyik dapat seat tongah yo. Atok nak duk topi tingkap.  :-/

So, terpakso lah atok pendamkan perasaan seorang diri. Tabah duk tongah-tongah. 2 jam hokey belek-belek kuku dalam flight tu. Puas belek kuku aku, aku belek kuku orang sebelah. Mencik. Macam biaso, setolah pramugari ittew membebel kat dalam tu, flight pun bergerak. Untuk pengetahuan, itu kali pertamo atok naik flight waktu malam. So, ado unsur-unsur gayat di situ.....dan serammmm sobab



MALAM!



Nak pulak time tu atok tak nampak pun bintang-bintang Yuna. Langit golap gulita. Seusai pramugari ittew buat demo, maka flight pun bergorak pantas dan naik sedikit demi sedikit. Dan akhirnya stabil di udara. Maso tu masing-masing belek-belek makanan apa yang terdapat di kapateghobang ittew. Mee meggi pun dah rp35.000 kateko. Tak jadik nak beli. Okeh, atok lupo 1 tips. Kalau nak senang rate kan antara Rupiah Indonesia dan Ringgit Malaysia, Ecah juz bahagi dengan 3000. Makno eh rp35.000 / 3000 =Rm11.67. Harga meggi cup ittew Rm11.67!!...ok, aku sanggup berlapau.

Haaa....ini perkiraan simple atok lah. Kiranya beza plus minus sen sen camtu jugek lah. Ke canne?. Ke ko nak figure yang tepat?. Tapi nak ikutkan betui dah tu. Kalau nak kiro tepat tu mybe rate berubah-ubah kan. So gunokan 3000 tu sebagai asas. Haaa gito. Belajar ekonomi lak kern.

Ok syg, masa kat atas flight tu atok dengar bunyi macam ado bondo menghentam kapateghobang tu. Bunyinya berderap tapi perlahan la. Atok cubo amati, rupo2 eh hari hujan ok!...Naik flight waktu malam.....dan hari hujan....dannnn....zassssssssss!!!....tibo-tibo kilat memancar kat awan!!...Atok dah cuak dah ni. Kawan-kawan yang lain pun memandang satu samo lain. Hati masing-masing tak sodap. Tibo-tibo atok terbayangkan penerbangan flight sulung Sukhoi yang terhempas di Bogor tahun lopeh. Disobabkan cuaco buruk. Masya Allah. Simpang malaikat 44.

Hujan semakin lobek. Atok cubo bertenang. Flight kejap ke atas kejap ke bawah. Mungkin langgar awan la tu. Ketua pramugara memaklumkan cuaca buruk di hadapan. Tak silap atok, tak kurang 3 kali pengumuman di buat. Itu pengalaman paling menakutkan.

Sesudah lebih 3/4 perjalanan, akhirnya cuaca kembali tenang. Hujang berhenti. Kilat sudah jauh di belakang. Dan mato atok terus tertancap pado kilauan cahaya di bawah sana. MasyaAllah, cantiknya kota Bandung waktu malam jika dilihat dari udara. Penempatan yang sangat padat. 

Tak lamo selopeh tu, ketua pramugara memaklumkan kita sudah berada di ruang udara Bandung. Alhamdulillah. Logo sket raso. Satu lagi tips atok nak bagitahu, waktu di bandung ni lewat sejam. Maknanya tadi naik flight kul 9, perjalanan dalam 2 jam. Sepatutnya waktu di Malaysia pukul 11 la kan. tapi di Bandung maso tu jam 10 malam.

Akhirnya, kami pun mendarat. Saat tayar flight menyentuh landasan bumi Indonesia, saat itulah satu hembusan lega terus keluar dari bibir atok. Syukur alhamdulillah. Tapi tak lamo lopeh tu, lain pulak kesnya. Kapal terbang tiba-tiba break kecemasan. Disebabkan hari baru lepas hujan lebat, landasan jadi agak licin. Dan lebih buruk landasan di Lapangan Terbang Husien Sasteranegara tu agak pendek. So, kena break kecemasan. 

Drrrrrrr..........Brrrr........shreeeottttttttttttt.....bergegar kuat flight tu tekan break. Pipi masing-masing ikut gerak. Akhirnya gerakan semakin perlahan-lahan dan atlast berhenti jugak. Fuhhh.....Takda perkataan lain yang keluar dari mulut atok maso tu selain mengucapkan syukur alhamdulillah. Masih laie dipanjangkan umur. Dalam sejarah, inilah penerbangan paling mencabar dalam hidup atok.

Sesampainya di sana, terus cop pasport dan ambik beg segala. Pak Simon sedang menunggu di pintu luar. Pak Simon ni bukan pemandu pelancong kami. Dia cuma hantar kami dari airport ke rumah tetamu. Kami bertujuh terus naik Suzuki APV pak simon untuk hantar ke rumah tetamu di Tubagus.

Perkaro pertamo yang kami lakukan adalah terus tukar simkad. Atok tak reti nak berkomunikasi dengan orang tu, sobab atok tak paham dio...dan dio pun tak paham apo yang atok nak. Atok nak beli simkad yang termasuk data plan internet. Tapi dia tak paham. Hujung-hujung atok tak beli. Kawan-kawan lain beli yang simkad biasa tu. Untuk call dan sms.

Setibanya di rumah tetamu.........
*ok lah nok, sambung nanti lah ek. Ponek dah menaip. Nanti atok akan uploadkan gambar rumah tu. rate semalaman. dan apa yang ditawarkan. Dan selepas tiba di rumah tu, kami buat kerja gila berjalan kaki sekitar 1km untuk makan Mekdonah kat situ. Nanti atok ceritakan ek episod akan datang.

Bye sayang. eh!



29 ulasan:

onie berkata...

singgah jap,kang malam kang den mai baca .... *di opis tak khusyuk sgt,haha

Aziela berkata...

Tok...ko napo susah bonar nak update blog dah ek? Akak ko nie nungguuuuulahhh. Best bona ko kojo kek Melako tu sampaikan ko lupo fanz ko yg ramai nie...?

Suhami Ahmad berkata...

onie : Haaa...singgah tau...hihi

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Hakakkkk....atok pun tak tahu napo atok maleh na bilo dah pindah Melako ni...agak eh perubahan cuaco kot.....*macam la melako tu musim salji yo x?

onie berkata...

alaaaaaaaa,tak sempat semalam,terlalu awal membanting tulang di atas katil,inshaAllah malam ni onie baca entri ni..entri ni mungkin jadi manfaat utk onie juga,sebab dalam tahun ni nak ke bandung juga,hik

Gee GTG berkata...

salam tok..
bapak mahal mee maggi beliau..kalau lapa bebonar.. baik atuk bawak megi sendiri ..lopeh tu..mintak air paneh kat beliau... jimat.. kikiki^^

dya bunga berkata...

mmg seriau nak kapal terbang time hujan.. kalau dya mmg xblh tidur.. hihi

Tanpa Nama berkata...

"Worked All Zones Award" is the same concept with time zones.
Hardware mechanisms used in the manufacturing of a Wi - Fi internet radio system is less complicated and the point of ergonomics
is kept in mind by the manufactures. There are many websites that
bring to people radio channels for their personal entertainment.


Here is my web-site ... how to fly Radio Controlled airplanes

Tanpa Nama berkata...

The most attractive feature of an online radio tuner is its
ability to record what you're listening to. Perhaps there is a news broadcast you want to check, or perhaps a vital sports game you cannot miss. com ( is the home site for a radio station only on the internet which provides exactly what it says: Worship music.

Look at my blog post - visit the following web site - www.monoroom.info

Tanpa Nama berkata...

That's because Facebook can help you a lot in marketing strategies and selling different products on the internet. You need to make real efforts towards inviting your friends to your fan page. If you're looking to
use social networking to advance or enhance your career than sites like
Linked In, Career Builder, and Monster make sense to utilize.



Here is my web blog; http://social-sponsor.com/

Tanpa Nama berkata...

Literally wiping sweat from my forehead after doing
my best 90s dance moves to a memorable mix of old school joints from
the likes of Special Ed, Eric B. In my case I listen to all music that
is submitted to me before I include it on my
playlist. The viewing angle is extra wide, making it easier
for you to read or even allow others to read with you.


Also visit my blog 1

Tanpa Nama berkata...

Multiplayer versions is more exciting as in this,
you'll be able to team up or even contend with other participants to defeat the enemies. If you don’t have much skill in programming, but still think that creating and developing games is the most suitable for you, there are special courses that will give you training in graphic designing, game development, and computer animation. It can go as far as ruining their experience since it is the last interaction they have with a game.

Here is my homepage: http://www.spielespielen24.de

Tanpa Nama berkata...

Your video from Viddler is downloaded to your local disk.
If you would rather keep the process simple, or have a need to save
streaming FLVs to your Android phone that aren't available on You - Tube, your best option is the useful web-based service Keep - Vid. Treating your customers right generates that most priceless kind of marketing: word of mouth recommendations.

Also visit my homepage Suggested Looking at - www.nevzdavamese.cz

Tanpa Nama berkata...

That's because Facebook can help you a lot in marketing strategies and selling different products on the internet. This is a list of some tricks to connect to Facebook from work or place of study when it has been blocked:. (Although, I also believe that there is something in them that might be and seek to reverse, too.

My site keep reading

Tanpa Nama berkata...

And Ouya, which is about the size of a Rubik's cube. Then came the ultra-popular Arkham games, that place you, like never before, into Batman's shoes as he skulks around and knocks hoodlums
heads together (literaly). We carry R4 SDHC, DSTT, R4i SDHC,
Acekard 2i, EZFlash Vi, M3i Zero, and now the i - Edge.

My webpage; kostenlos spielen - www.mesatactical.com

Tanpa Nama berkata...

It iis based on computer with electrographic sensor technology.
All spaceship game leveling systems are designed slightly differently, but there are some
general concepts that apply to all games in
this genre. But what happens when a player runs out of race
tokens.

My webpage: www.hbpuxia.com

Tanpa Nama berkata...

Michigan has a lot of fishing clubs and organizations
that offer fun fishing activities. Besides using any oils, I seriously
recommend using the high PC liquid lecithin from Phil at CW
Baits (online) as this will improve bait performance dramatically and increase digestion of baits as well as
add further feeding triggers and nutrition to your baits.
You are able to entry the best fishing spots having a
little, maneuverable craft, getting into areas exactly where other fishermen dare to
tread.

My blog post; 1

Tanpa Nama berkata...

Once you have done this, set the burn speed to 4x and click Burn
and wait for it to complete. The only downside of it in a lot
of people's eyes is the fact that there is no multiplayer content. t love the unself-conscious little boy or girl, the undaunted miniature explorer who moves with unbridled enthusiasm to experience life.

Look at my blog: http://Www.Spielespielen24.De

Tanpa Nama berkata...

That Halloween, right after she turned four, she told the story over and over, to
anyone who would listen, delighting in making them jump when she yelled the spooky ending.
Love poems intensify the feeling of love in the minds of lovers.
Norton is publishing all eight of her poetry books in
one volume as The Collected Poems of Ai.

My website: Ein herzliches Willkommen

teacher bonda berkata...

TB windu....Bandung..waduh..

Tanpa Nama berkata...

Updated technological knowledge: The professional game designer who is to be chosen
for a task of online gaming application development do not just have to be proficient in his work,
but also has to be updated with the technological knowledge.
When it comes to optimizing your game playing, you
will be able to get plenty of game add-ons with your gold card status.
Black - Berry's version of this popular game is faster, smoother, and more exciting.

Also visit my webpage - kostenlos spielen

Tanpa Nama berkata...

What you want to discuss and how you discuss various issues is left to you,
which again is an advantage especially if you are creating an online talk radio station.
This is true simulation of the traditional transmission
of radio and television programs, as it is only a station house music on your PC.
Organizing employees, maintenance of radio station as well
as layout and other details are very simple and therefore creating a radio station online is a lucrative
deal for those who want their own stations.

Also visit my web page http://fishinglinela.blogspot.de/2006/07/great-florida-fishing-tips-and-tricks.html

Tanpa Nama berkata...

Needless to say I felt that it was something
that I would take a little time to explain and more importantly give some insights into why
it is so important to your business. The words in Tweets are searchable so
from a marketing standpoint it is important to use words
you want to be found, such as health, wellness, pain or stress
relief, etc. Twitter is one of the best methods for seeing what is being said about an organization.


My web page :: jorgevdbi.blogs.experienceproject.com

Ain Dzaya berkata...

hebat atok! liburan di bandong siap...

lamanya tak update blog, update la seketol dua. keeping blogging!

Ain Dzaya berkata...

hebat atok! liburan di bandong siap...

lamanya tak update blog, update la seketol dua. keeping blogging!

blog-tips-kurus berkata...

mane gmbr?

dah jadi org Bandung ke??

Tanpa Nama berkata...

This is because it gives you more precise targeting opportunities,
lets you combine audio ads with synchronized banners and buttons to maximize visibility and retain attention, lets your listeners take an immediate action (after all,
they are only a click away from your site) and puts you in control of your advertising campaign (you can
pay the service provider on the basis of the actual
number of impressions). These gadgets also have USB ports where you can also connect
any device you have. Raima has options to limit
individual file sizes in the preferences dialog.

my webpage ... Internet Radio

Tanpa Nama berkata...

If your camera doesn't have this option, try going outside where the light is usually better. This 12 megapixel camera is capable of capturing 3D photos too. The Difference Between Digital and Optical Zooms Many digital cameras feature both digital and optical zoom.

My homepage; http://canoneos600d.de/camera-photo-video/digital-cameras/rollei-compactline-52-digitalkamera-5-megapixel-8fach-digital-zoom-61-cm-24-zoll-display-schwarz-de

Tanpa Nama berkata...

I understand that those are the products designed by manufacturers to make them money
and if they are endorsed by winning popular professionals, sales will be high.
However, every character in the game (even supporting
players) should be presented in this same detail. The main reason why you would want to do this is
simple, you can unlock the true potential of your purchase.


Also visit my webpage; wine software

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih