Khamis, 9 Ogos 2012

Soping Sakan Mak Jemah

Rayo laie seminggu. Apo barang pun atok tak boli laie. Manokan songkok eh, manokan seluar yenki eh, baju kemejo eh, tu sumo bolum boli laie. Yang dah ado cumo baju melayu kaler kelabu tahi hanjeng yo. Itu pun hari jemahat ni siap. Kucing tu buek an. Atok bab2 soping ni lomah sikit. Nak memilih eh tu memang tak ghoti kek den do. Atok jonih mano yang sodap di pandang tu atok pakai, tak kiro la cap giant ko, cap sinyu ko, x kesah. Bagi atok jenamo tu tak ponting. Giteww. *Ngaku je la tak mampu kan tok!

Semalam atok ado yo usha-usah baju rayo kat bazaar senawang ngan kengkawan tompek kojo. Orang dah tak semeriah maso mulo-mulo atok datang awal ramadon dulu. Agak eh masing-masing dah siap memboli-bolah sakan tak. Ko duit gaji tak masuk laie. Ko orang tunggu last minit boleh dapat harga borong. Ko pilih la mano berkonan.

Kat bazaar tu macam-macam dijual. Manokan baju kurung moden eh, baju melayu eh, baju budak-budak, jeruk, spek mato, kuih rayo, omeh, air, aiskrim, mainan budak, barbie, keropok losong, tali pinggang, beg kulit, macam-macam laie lah. Orang jual minyak wangi pun hado. Aku ler yang beli satu. Erk. Pandai ko kan bang, ko sembur kat baju haku, pastu haku kemaruk nak beli minyak wangi ko. Good marketing strategy. Sembur untuk raya katanya. Pandai ko kan.

Sepanjang atok berjalan di bazaar tu, atok berjayo memboli 2 bekas air minuman periso durian belanda & blackcurrent something like that, minyak wangi cetak rompak....itu sajok....Tapi atok ado usha beg kojo...nampak santek....95 hengget...Nantilah atok usha lagi sekali nanti.

So, apo persiapan rayo Ecah setakat ni??  Berapo pasang baju rayo?  Dah start menyoping kan diri ke belum?Ke nak tunggu sale durian runtuh ramadon terakhir?....Soping pun soping jugek, zakat jangan lupar bayar ek Cah...Nismilan RM 6.50 sekepalo...

p/s : Atok nampak ramai sangat Mak Jemah kat bazaar tu. Pakai tudung Siti Nurhaliza + seluar tight jalan lenggang lenggok tak kira usia...kus semangat!

Perhatian. Silo bagi maklumbalas sebolum 9 Ogos 2012 jam 12 tengah hari. Jika tak hadiah terbatal.
1. sensasi2020.blogspot.com (header rayo)-tinggalkan gambau untuk header blog
emailkan di suham_mie@yahoo.com

12 ulasan:

Cik Rimau berkata...

same la tok.. cik rimau ag la.. satu ape pon xbeli ag.. kih3.. sehari sebelom balikkampung nnt baru nak g cari.. ready jela nak meredah lautan manusia kat jalan tar nnt.. keh3

RATU QASEH SAIFUDIN berkata...

belom beli ape pon lagi atok..kalau utk family pon xbeli lagi..diri sendiri xyh cakap laa..memang tak laa kan..nk kena laa jgak cuti sehari utk membeli barang utk raya ni..huhh..nk tunggu duatiga hari sebelom raya..sure barang jadi murah gila..=) tp takot xde yg berkenan pulak..=(

Aziela berkata...

Eden kan...rayo tahun nie lah paling sempoi. Seb baik laki akak tu gigih pakso akak boli kain untuk buek baju rayo sebolun poso arie tuh. Tu yo lah yang ado.

Eh tok, nak tanyo sikit. Orang lolaki memang kono boli songkok tetiap tahun ehh?

Mastuera berkata...

den pon x boli laie la tok..ad rozoki ado la.y ponting..aishh..pelik pula tulis N9 nie =.=" .haa..y penting kita dh kembali kpd fitrah skurg2ny sikit..klo x ..x de r raya aidilfitri.huhuhuu

: tight2..adois~ terajang je.x phm bhsa tol r depa nie.

MizzTina berkata...

sy dh setel dh..tinggal nk membaking kueh raya je.. pastu xdo kasut rayo.. slipar jopun je..

dyabunga berkata...

dya dah shopping dah..hihi..raya ni dya raya kt tampin..haha.balik kampung..xsbar nak raya

Outbound di malang berkata...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

LadyBird berkata...

lady pun xbeli ape2pun lg... xpelah.. ala kadar je lah..

KuNanGKuNanG berkata...

sy bj raya 4 pasang...he3

blog-tips-kurus berkata...

cucu jemsbon007 takde baju raya 1433H. pakai je mana2 baju yg masih belum dipakai. berjimat..
(tapi kalau atoknya ni nak menaja, apakan daya cucu nak kata tidak, kan...) (",)

*organiser ni sesuka je nak BATALkan hadiah? ish! ish!

TWINS RESOURCES MANAGEMENT berkata...

Tatau nak beli baju raya style apa.. ;p

Jom join!! :D
http://twinsresourcesmgt.blogspot.com/2012/08/mahu-duit-raya-rm100-menanti.html

Ca Cik Duyung berkata...

ca xbeli pon lagi baju raya..kerepek raya je dah bli..hehe