Rabu, 27 Jun 2012

Harga Seorang Fotografer

Assalammualaikum dan selamat sejahtera,


Tu dia. Patotnya hari rabu yang hening ni orang post 'gambar tanpa kata' (wordless wednesday), tapi arini atok nak membebel sikit.

Semalam atok dah post wordless picture. Tak mau lah buat bondo yang samo hari ni. Kang hari-hari nak wordless bagai, ecah lari plak tak mau singgah blog atok laie kan. Manjang wordless yo. Nampak bonar pemaleh orang tuo ni. Kan? So, hari ni atok nak bebel ganti yang semalam punyo tu. Bulih kan? Kalu bulih, kasi hangguk itu kepala....ayark

Harga seorang fotografer. Tu dia. Agak-agak bulih jual ikut timbang kati tak? Sekilo 8 hengget?...Ke jual lambak??...

Macam ni, kadang-kadang atok terasa hati sikit dengan bakal pelanggan yang tidak paham dengan situasi yang kami ni dok hadap sehari-hari. Kalau kami lotak hargo atas rm1000, ado yo koba cokik darah. Makan huntung banyak. Berkira. Tak boleh nak berkurang. Mark up lebeh. Dan macam-macam laie tanpa tahu pun perkara sebenar di sebalik harga tu. Ni atok nak koba an kat bakal-bakal pengantin kat luar sanun. Kenapo hargo seorang fotografer sekarang bagi korang 'agak mahal'

1. Harga sebijot DSLR bukannya rm300 ataupun rm400. Tapi kebiasaanya mencocah rm3000 ke atas untuk sebuah DSLR yang bagus. Itu body sajok. Lagi mahal body DSLR, lagi bagus performancenya. Lagi bagus performance nya, lagi cantek gambar kawen ecah. Kawen bukan setiap tahun. Kawen sekali seumur hidup. Tak kan lah ecah nak gambar kawen ecah biasa-biasa? Atau pun tak biasa langsung?

2. Itu tidak termasuk lens. Ecah tau tak harga lens range dalam berapo? Makan ratus tau. Itu yang biaso. Kalau nak hasilkan gambar yang super duper profesional macam dalam majalah tu, kono melabur beribu-ribu.  Itu baru lens! Kalau ecah nak harga jurufoto yang murah boleh, carilah jurufoto yang shoot gambau pakai kamera kompak atau pun kamera talipon....murah. Silap2 bawah dari bajet ecah. Gitu.

3.  Kalau dah DSLR pun mahal, lens pun mahal...sah sah la penjagaannya pun mahal. Shutter count pun berjalan ala-ala mileage keto kito. Keto kalau sampai kilometer tertentu mesti kono servis. Macam tu jugaklah DSLR. Bilo dah sampai shuter count tertentu, dah tak boleh nak amik gambar lagi dah. Kono poie kodai buat maintenance balik. Samo macam lens, mesti kono jago dengan rapi. Kalau ambil mudah, lens akan ado fungus. Terus tak boleh guno dah. Boli lens beriban. Kan dah rugi.

4.  Kito sering dengar ada jugak bakal pengantin yang hambur kat kita. "Ala, ko amik gambar aku je...shoot  gambar je bukan buat apa pun...tak kan harga melampau?".....Fine, kalau Ecah pikir macam tu, why not ecah boli sendiri kamera DSLR dan suruh adik atau jiran sebelah rumah tolong tangkapkan. Pastu kasi lah upah belanja makan burger. Ecah tahu tak, tugas seorang fotografer bukan setakat mengambil gambar. Lopeh selesai majlis tu, malam ni kami kono susun balik gambar-gambar yang di ambil tadi. Pilih yang terbaik antara terbaik. Pastu kono edit pulak nak kasi gambar nampak hidup. Kalau nak edit sekeping takpo, ni beratus-ratus koping. Itu pun kalau ado idea datang berlambak. kalau takdo ideo nampak eh tahun dopan baru siap album.

5. Haa..yang ini paling ponting. Pernah tak ecah terpikir maso yang terpakso freelance photographer ni korbankan semata-mata untuk mengabadikan gambar kenangan kita seumur hidup tu? Masa yang terpakso dikorbankan bersama keluarga. Maso yang terpakso dikorbankan untuk bercuti hari bekojo. Maso yang terpakso dikorbankan untuk berkaraoke bersama kawan baik? Maso yang dikorbankan untuk orang yang tersayang?....Pernah tak? Kerana bagi kami keuntungan tu tak kan berbaloi kalau ecah sendiri letakkan harga kami terlalu rendah...Kami buat ni bukan kerana keuntungan semata-mata. Tapi kerana minat dan ingin lihat senyuman kepuasan terukir pada setiap bibir pelanggan kami setelah melihat album kami. Itu sudah cukup memadai....

www.facebook.com/lensaeternalsmiles
Klu berminat dengan khidmat sebagai fotografer, sila hubungi 0173288703

Fikirkanlah....
cari pakej yang bersesuaian dengan bajet kita. jangan nak menganjing jurufoto kerana letak harga yang tinggi. selera nak tinggi tapi bayar nak ciput. maaf klau atok agak terkasar bahaso kali ni. kecik hati i tau....sapa nak pujuk hati i yang suci murni ni...(hakk tuiii).....mencik!





16 ulasan:

pena rozie berkata...

sekarang semua dah mahal la... so jgn nak berkira sgt....

UniMeOw berkata...

hehe ak xnh upah fotografer..
sb xnh ada event...:p

kalo nak murah,,soh kucg dyorg mek gambar la..upah whiskas..murah sikit....haha

umie mia berkata...

cayalah gambar fotographer tu... siap baring supaya gambar cantik huhuhu bukan senang sebenarnnya jadi fotographer ni.. nak cari posisi yang cantik bagai kan agar costomer pueh hati.. xpolah tok.. abaikan je cakap2 orang.. kalo apekkan kok makan dalam hihihihi

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA berkata...

den setuju dengan atok.. mmg pakej sesuai dgn servis yg diberikan.. kalau ecah nak murah2 ecah kena tangkap lo gambor sendiri betui tak atok hehehehe

Ca Cik Duyung berkata...

ca setju tu atok..nk murah jgn upah ftografer la..tgk kemampuan dlu ye dak.. ble la ca nk jd ftografer cm atok ni. . :)

blog-tips-kurus berkata...

fuuuuuuuuhhhhhh!!
faktanya....

*harap pengantin tutup aurat, kesian atok jurugambar ni.. :-)

Aziela berkata...

Atok...atok x listkan kos printing gambau..siap ada yang nak buat story book bagai tu kan... Setuju ngan atok... kalau nak cantik, konolah bermodal. Kok x nnt jadik cam gambau kawen akak yg sampai sekarang nak nengok sendiri pun x lalu..huhuhuhu (maso tu x do DSLR lagi..)

chii berkata...

chii setuju ngan atok.kadang2 mmg akan ada je suara2 yg akan persoalkan ttg perkara ni..minta yg macam2..nak gambar gempak semua..tp nak murah..susah la org mau cari makan woo..hadoii

Suhami Ahmad berkata...

pena rozie : Betul tu pena rozie...

Suhami Ahmad berkata...

UniMeOw : Kan. Sumo nak murah

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Itulah, sekarang ni atok buek tak ghoti yo la

Suhami Ahmad berkata...

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA : Boto tu kak....atok setuju amek...nah gulo2..huhu

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : InsyaAllah, dimano ado kemahuan di situ ado jalan

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Boto2...

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Boto tu kak...kito nak tatap gambar kawen sampai ke tuo yo kan

Suhami Ahmad berkata...

chii : Kalau yang jonis banyak cekadak, atok tinggal an...soh dio cari jurugambar lain