Sabtu, 23 Jun 2012

Fakta Menarik

Fakta tentang tidur




  1. Apabila kita tidur, otak akan berehat, sel-sel rosak diperbaiki dan mengeluarkan hormon-hormon tertentu.
  2. Masa tidur bergantung kepada umur iaitu ; bayi 16 jam, 3-18 tahun 10 jam, 19--55 tahun 8 jam, dan lebih 55 tahun 6 jam.
  3. 70% dari mimpi seorang lelaki adalah tentang lelaki yang lain dan 30% tentang perempuan. Sebaliknya bagi seorang perempuan 50-50 tentang lelaki dan perempuan yang lain.
  4. Parasomia adalah bermaksud tidur berjalan.
  5. 12% daripada mimpi adalah black and white.
  6. Orang yang buta juga bermimpi. Mereka yang buta semenjak lahir akan bermimpi dari segi emosi, bunyi, bauan dan sentuhan.
  7. Selepas 5 minit terjaga, kita akan terlupa 50% dari mimpi malam tadi. Dan selepas 10 minit, 90% akan hilang.

22 ulasan:

Cik Yuyu berkata...

Haaa!!! Yes2..btollllll..blh lupeee kn..;)

Ca Cik Duyung berkata...

tp kadang2, bila sampai masa lain, tibe2 rsa macam pernah mimpi benda @ keadaan tu..hehe

Aien Alien berkata...

tidur lena tak sedar diri itu penat sangat namanya...hehe..

mimpi pula mainan tidur, kadang sebagai petanda bagi yang percaya.

delarocha berkata...

8 dan 9??

blog-tips-kurus berkata...

susah nak buat kajian ni.. ;)

Mohamadazhan.com berkata...

salam

rajin sapa buat kajian mimpi manusia ni...susah juga sebab benda tak real..

Ayie berkata...

kalau mimpi basah, kompom ingat.. pelik bin ajaib.. hahahaha :D

~SaL IjOu~ berkata...

sy tido lam 4 ke 5 jam je tok..adeyh~

dyabunga berkata...

kalau num 7 tu btl..hihih..

Hanie Dew berkata...

kekadang kan kalau aku mimpi pastu tejaga, ingat balik sikit pun boleh, pastu tido balik, mimpi tu boel sambung..hahahhaa....

chii berkata...

tp mimpi semlm..sampai skrg ni masih segar dlm ingtan ..mcm mn tu tok

Suhami Ahmad berkata...

Cik Yuyu : Mesti kuat mimpi an...hik hik

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Samo macam atok :)

Suhami Ahmad berkata...

Aien Alien : Kadang2 kalo terlampau ponek tu yang mengigau tu kan

Suhami Ahmad berkata...

delarocha : Err...emmm...errk

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Atok kopipes yo...huk huk

Suhami Ahmad berkata...

Mohamadazhan.com : Salam atok tak tahu la sapo petualang eh...

Suhami Ahmad berkata...

Ayie : Ayoooo....gatai...mencik

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Eh kenapo gitu

Suhami Ahmad berkata...

dyabunga : Kan :)

Suhami Ahmad berkata...

Hanie Dew : Huntung la mimpi leh sambung2 kan

Suhami Ahmad berkata...

chii : Errr....emmmm....aaaa.....ontah...erk

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih