Jumaat, 25 Mei 2012

Tangkuban Perahu, Indonesia

Assalammualaikum dan peace yo O'O ye kan!


Wokey-wokey atok teruskan lagi perjalanan ke tempat menarik di Bandung tempoh hari. Tempat seterusnya yang atok dan teman-teman singgah di Tangkubang Perahu. Macam mano boleh dapat namo Tangkuban Perahu ni?

Maso nak masuk ke tampat ni dikonokan bayaran dalam rp 50,000 kalau tak silap atok bersamaan rm16. Dio akan tanyo kito pelancong dari mano. Tapi kalau penduduk tempatan atok raso lagi murah sikit yuran masuk tu. Memandangkan muka atok iras-iras Korea-Jepun, so atok tak boleh nak cengelat menipulah cakap warga Indonesia kan. Nak tak nak atok terpaksa mengaku warga luar negara.....*mampoooss

Masa nak naik ke atas tu, sepanjang perjalanan terpacak banyak pokok Pinus dan pokok-pokok teh. Ketinggian gunung ni lobih 2km . So Ecah boleh bayangkanlah betapa sejuknya kat atas tu. Atok ingatkan bolehlah feeling-feeling ala-ala cameroon je sejuknya tapi 2 kali sejuk! Pitammm ko. Dah la maso tu atok pakai longan pendek. Sojuk sampai ke tulang. Kalau siang hari suhunya sekitar 17 darjah celcius. Kalau malam boleh jatuh kepada 2 darjah celcius!





muko excited maso mulo-mulo sampai...suhu bawah 17 darjah celcius tapi pose terencat tetap terencat...

kat atas gunung ni ado macam-macam cenderamata jual. termasuk air panas untuk sarapan pagi. ado kudo. ado hamster. ado peralatan muzik. ada unicorn rambut pink. pendek kato macam-macam hado...ko hado??

Gunung Tangkuban Perahu ni kalau Ecah nak tahu merupakan gunung berapi aktif. Maso atok sampai kat situ dah bau belerang, tapi tak bahayolah untuk kesihatan pun. Asap berkepul kat kawah tu. Tapi takdolah jam tu jugak dio meletus kan. Kalau nak meletus pun dio akan bagi isyarat 3 4 hari.

kacak tak budak lilit kain merah hitam putih tu??...tu cucu atok yang sulung kacukan eropah + negro flores...baru 16 tahun....eh.....kat belakang tu cenuram gunung berapi

Kalau nak tahu lobih lanjut pasal Tangkuban Perahu ni usha kat [SINI]

p/s : kalau berminat nak pergi ke bandung ni atok ado konal orang sana yang uruskan pakej yang menarik untuk 4 hari 3 malam termasuk penginapan + pengangkutan + makan minum 2 kali sebanyak rm650 seorang. Kalau minat PM kat facebook atok di facebook search by email "suham_mie@yahoo.com"

11 ulasan:

umie mia berkata...

wow mnarik tempat ni... bleh masukkan dalam list ^_^

zazaw berkata...

punnn bolehh Koreaaa celuppp

Aien Alien berkata...

ini menarik tok.. :D


ado rezeki sampailah den kesana..

Mr.She berkata...

atok jenjalan tak ajak lagiii :p

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Ummie pun nanti nak p bandung ek

Suhami Ahmad berkata...

zazaw : Jeles lettew

Suhami Ahmad berkata...

Aien Alien : InsyaAllah ado rejoki nanti tu...

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Memang menarik umie...wajib p...hihi

Suhami Ahmad berkata...

zazaw : Jeles lettew

Suhami Ahmad berkata...

Aien Alien : InsyaAllah ado rejoki nanti tu :)

Suhami Ahmad berkata...

Mr.She : Hihi..nanti atok ajak eh

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih