Khamis, 19 April 2012

Mobile Internet Packages

Assalammualaikum dan peace yo!


Tu dia. Neloopah dah meraung mintak mobile internet packages. Dari aritu lagi dia melalak suruh pasang. Sekarang ni atok sumbek kan simkad berukben dalam Neloopah tu. Op kos lah tak bulih buek panggilan atau sms or mms kan. Ko jangan hingat aku orang kampung tak main mms. Main tau. Mampoo buat panggilan bideo? *matiler ayat berbaur riak.

So, sekarang ni atok ado duo telepon. Satu telepon zaman jahilliah dolu-dolu untuk buat panggilan dan sms. Satu lagi Neloopah untuk surfing internet segala. Berukben tu Neloopah pakai. Dalam maso yang samo Neloopah leh convert jadi wifi so atok boleh connect terus guna laptop kalau nak online skrin godang. Tapi susah lah kan. Manekan atok nak hangkut kedua-dua tu. Dah la telepon zaman jahilliah atok tu dia punyo keypad dah gugur-gugur. So, atok mengambil keputusan untuk melanggan pakej internet mobile.

Ni atok try usha syarikat telekomunikasi ni tawarkan.

Ini plan yang Maxis tawarkan
atok tak pasti tahap kelajuan plan masing-masing. Ecah boleh kasitahu??



Ini plan yang Digi tawarkan
murah dari maxis kan. Tapi atok survey kelajuaanya cumo 700kbps




Ini yang Celcom tawarkan
ini pakej internet dia. Kalau termasuk panggilan dan sms atok amik yang minimum, rm28 sebulan

Yang lain-lain tu atok tak mau survey pasal kat kampung atok, 3 line ni jo yang hado. Sekarang ni atok pakai celcom berukben rm50 sebolan. Dan prepaid rm30 sebolan. So, perbelanjaan atok untuk kedua ni rm80 sebolan sebelum kelahiran Neloopah. Atok ingatkan nak hamek celcom panggilan n sms RM28 (termasuk caj apo ntah jadik rm30) + Internet rm58 =RM88...ong tak ong?

Ke ado cadangan lain? Plisss help atok. Atok buto gadget.......

Tekan A untuk Maxis nyatokan alasan
Tekan B untuk Digi nyatokan alasan
Tekan C untuk Celcom nyatokan alasan

Wasalam 
;)

16 ulasan:

Tulus Sweet berkata...

neelopah seksi bonalah tok....tak tersekso ko? huhu. awal lak sey bangun pagi nia haa...

mekjangok berkata...

den raso maxis ok kot...digi pun ok jugak walau 700kbps coz org jarang guno..so laju ler..kawan den pakai laju tok...celcom nie den tak brapo nak setujo skit..kekadang celcom nie sengal skit...takpe la tok..kita tunggu pendapat dari cucu atok yg lain lak..

faiz berkata...

Maxis hati2...lebih data kena extra charge...

Chenal berkata...

pakai brokben maxis utk neelopah atuk tu pon okeiy...call guna whatapps or viber pun chantekkk!

Aziela berkata...

Waaa....banyak eh pendapat.. Den pun nak tunggu keputusan gak lah...

Diyana berkata...

kok acik setuju yg celcom tu..maxis tok sah lah ghamai kawan2 acik komplen lahhh

mas saari berkata...

saya pakai A utk maxis... ambil pakej yang RM48 sebulan tu, so far lajulah! tapi kalau line tenet ada problem memang slow lah.. tapi kalau nak lagi laju ambik yang RM68 sebulan tu..

Mr.She berkata...

celcom? err err.. x pyh la pkai celcom, mnyusahkn org je lebih.

bengang ngn celcom nih. (tp still pkai jugak) >.<

Suhami Ahmad berkata...

Tulus Sweet : Baru lahir, memang la. Sok atok pakai an kentudung

Suhami Ahmad berkata...

mekjangok : Iyo ko..alamak camno ni, atok kono buek kajian laie nih

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Iyo ko Faiz? Atok baru tau ni...

Suhami Ahmad berkata...

Chenal : Atok dah install kedua-dua software tu...huhu

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Nak pakai plan internet gak ko kak?

Suhami Ahmad berkata...

Diyana : Maxis tak oke yo makcik?

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Maxis yo

Suhami Ahmad berkata...

Mr.She : Tapi kenapo...huhu

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih