Sabtu, 7 April 2012

Fakta Menarik

Materoit yang jatuh di Hoba West, Afrika pada tahun 1990 merupakan yang terbesar dan paling berat pernah gugur ke bumi. Ia berukuran 2.7 meter panjang dan 2.4 meter lebar dengan berat 60 tan.




Motor elektrik terkecil di dunia berukuran 0.04cm iaitu lebih kecil daripada kepala jarum peniti, dibina oleh William MCLellan dari Amerika Syarikat. Ia mengandungi 13 bahagian dan pergerakan motor itu hanya boleh dilihat menerusi mikroskop.





Ukuran red kanggaroo ketika dilahirkan ialah 2cm, tetapi ia boleh membesar sehingga 2.6 meter panjang. Haiwan ini boleh melompat sejauh lebih 12 meter dalam satu lompatan yang berupaya bergerak dengan kelajuan 48km sejam.





Kereta api penumpang paling panjang di dunia berukuran 1,733 meter panjang dicatatkan di Belgium pada tahun 1991. Ia mengandungi 70 gerabak, sebuah lokmatif elektrik dan seberat 2,786 tan.




Kelajuan maksimum 39,897km sejam yang dicapai oleh Apollo 10 merupakan terpantas pernah di catat manusia. Kelajuan itu 15.4 kali ganda Tupolev Tu-14, pesawat penumpang paling laju di dunia.





16 ulasan:

dyabunga berkata...

msti sush kan buat motor elektrik terkecik di dunia..

faizulosman berkata...

mmg hebat!!!

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/04/fan-page-celebration-giveaway.html

Woofer Storm berkata...

kalau dapat naik apollo mesti best ni,hehheee

pena rozie berkata...

hebat....

Tulus Sweet berkata...

Hebat2 belaka

Ca Cik Duyung berkata...

'wow' punya teknologi info kali ni.. :)

Rtp Farra Arisha berkata...

all are superb! bilalah plak kita boleh mencipta sejarah dunia agaknya wkwkwkwkwk

KaK LimAh Si SupiR berkata...

betolkah kangaroo itu sgt kecil tyme lahir? fuyooo

Suhami Ahmad berkata...

dyabunga : Bosar lubang jarum

Suhami Ahmad berkata...

faizulosman : Kan

Suhami Ahmad berkata...

Woofer Storm : Kompem tertanggal jantung kat bawah

Suhami Ahmad berkata...

pena rozie : Kan

Suhami Ahmad berkata...

Tulus Sweet : Itulah...

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Kan. suke x? suke x?

Suhami Ahmad berkata...

Rtp Farra Arisha : Bilekah masanya ittew...

Suhami Ahmad berkata...

KaK LimAh Si SupiR : Macam tu lah keciknya...huhu

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih