Selasa, 27 Mac 2012

Positifkan yang negatif

Assalammualaikum dan peace yo!


Tu dia. Ecah ingat ini caj bateri kering ke? Ada positif negatif segala.....Salah! Topik kita hari ini adalah positive thinking. Atok selalu mengingatkan diri atok supayo sentiasa berfikiran positif. Positive thinking...positive thinking...positive bege king....eh....Kalo maso sekolah menongah dulu, kepala atok ni asyik berfikir buruk yo. Fikir negatip. Hal kocik jadi hal besar. Manekan cikgu ko kasi latihan matematik tambah tolak, ko dah mengelabah. Carut cikgu kasi soklan mengarut. Aku lettew. Upss...




Hampunnnnnnnnnnnn cikguuuuu........


La ni atok dah berubah. Berubah ke? Selain berubah dari segi penampilan dari Mr skema kepada Mr s*tan (Hero Nora Elena tu lah), atok pun berubah dari segi pergaulan. Dulu atok sangat pemalu kuasa 3. Sedara datang rumah pun, aku nyorok bawah katil. Ok tipo ko. Bila dah mula berdikari, masuk alam mengaji di politeknik, masuk alam pekerjaan, atok dah transform menjadi transformer seorang yang berfikiran positif.

Sebenarnya seronok kalau kito sentiasa berfikiran positif ni. Secaro tak langsung, kita dah save pahala kita buruk sangka pada orang lain. Kalau tak, senang-senang je pahala Ecah berpuasa sunat contohnya, p transfer kat orang yang kita buruk sangka atau umpat tu. Simply siti orang tu dah dapat pahala kita kan.

Kalau nak ikutkan dari pengalaman atok sendiri, atok kadang-kadang ada jugak jadi mangsa buruk sangka. Buruk sangat ke muka haku ni sampai macam tu sekali ko nak pandang serong. Dulu memang atok nakal, tapi sekarang ni atok lagi nakal! atok dah slow sikit. Bukan slow dari kaki disko wokey. Astagfirullah, tak baik fitnah atok. Atok dah slow sikit nak marah-marah ni. Dulu pembengis. Awas!

Tapi yang sedihnya, bila atok dah start slow ni, adalah pulak yang suka suki macam nak mempermainkan hidup atok. Mencik tau. Suka amik kesempatan atas kelemahan orang lain. Gitew. Tapi seperti mana yang atok amalkan sebelum ni, kita harus berfikiran positif HIV...eh...positif saja! Mungkin orang tu bukan mengambil kesempatan atas diri kita, tapi selesa berkongsi suka dan duka bersama kita. Ataupun kata gediknya, nak bermanja dengan kita! We take it as positive babeh. Even hati dah bernanah dah nih.

Kesimpulannya, setiap orang boleh berubah dari kurang baik ke lebih baik. Boleh menjadi lebih berwawasan dan semangat. Kusam kepada ceria! Cuma satu saja kuncinya. Be positif! So, kalau atok yang dulunya bohjan keras kepala ni boleh transform ke arah positif, why not uolls?



p/s : Setiap malam atok cuba untuk usahakan memaafkan mereka yang melukakan hati atok samada secara sedar atau tak. Kerana memaafkan itu lagi baik dari terus berdendam. Apabila kesumat dendam itu terus subur dalam hati, saat itulah titik hitam terpalit di hati kita. Bila hati dah hitam, muka pun tak berseri-seri. Pakai fair n lovely pun nampak macam pakai arang kayu bakau.........itulah rahsia keremajaan kulit atok...b positif..ok boleh pengsan sekarang......T.A.M.A.T


26 ulasan:

faiz berkata...

kdg2 perkara negatif dtg...mula buruk sangka pun datang...

LadyBird berkata...

salam atok.. cubo atok baco ni..

lady cr balik untuk atok :

http://sweet-ladybird.blogspot.com/2011/12/pluto-bukan-lagi-planet.html

LadyBird berkata...

atok, teruskan berfikiran positif yo.. lady sokong.. buanglah sifat pemalu kuaso tigo tu.. xdok maknonyo nok malu2.. :P.. tp tu la kan atok, bilo kito jadi baik ni, pasti Allah dugo.. Dio beri kito ujian melalui org2 sekeliling kito pulok.. untuk uji kito adkh bonar kito nok beruboh atau sudoh beruboh.. suatu latihanlah tu.. contohnyo -50-(+50)=?
kalu ni pun xleh jawab.. kono buat byk latihan supayo sekali tgk trus dpt jwb.. gitulah kironyo atok.. tp tu la kan atok.. positif pun perlu ado negetifnyo.. baru balance.. iabaratkan ado lelaki pasti ado wanitonyo.. hehehe (wanito ko?)

mas saari berkata...

kadang2 susah kita nak berfikiran positif ni... memanjang negatifnya! sebab itulah manusia selalu buruk sangka pada orang, sbb asyik nampak negatif je..

umie mia berkata...

umie pun skang sedayo upayo transform ke arah positip thinking slalu.. sojak dongar ceramah ustaz pasal mata lebah dan mata lalat ^_^

Ca Cik Duyung berkata...

ca ni merupakan seorang mnusia yg susah nk berfikiran +ve..asyik risau jer.. :(

Fid"s berkata...

ye betui, kita kene berfikiran positif bro.. tapi kadang-kadang pemikiran negatif datang juga. First elakkan dari tekanan atau sebagainya kerana tekanan membuatkan kita tertekan dan cepat marah.

sahromnasrudin berkata...

baiknya atok..nnti saya panggil bagi ceramah motivasi ya

dyabunga berkata...

teruskan berfikiran positif ya atok..kalau negatif pun cuba fikir positif juga ye..haha

Munnafendy berkata...

oh..mcm tu atok jga keremajaan kulit eh? =D

KuNanGKuNanG berkata...

mmg kene fikir positif selalu..petua tuk muka yg lebih berseri2...he3

blog-tips-kurus berkata...

tazkirah positif hari ni. syukran ya atok.. :-)

Mish Apple berkata...

jgn pkai fer&lably, pkai lah sapi .

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Kat situlah pointnya...asyik pikir buruk yo

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Thanks Lady betulkan atok...hihi, atok dah singgah =)

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Ayoooo...itu loghat nismilan sumatera tu...banyak nak O eh...hihi...apo pun, atok nak hucap mokasih atas komentar bermakno tu =)

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Mungkin itu dah lumrah hidup kito sebagai manusia kan kak...

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Haah, mato lalat ngan lebah tu entry yang sangat baik...

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Dulu atok pun samo Ca...kono blaja slow2 yo...

Suhami Ahmad berkata...

Fid"s : Apo yang ponting kito kono pandai kawal kemarahan...

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Sejam 500 hengget...eh

Suhami Ahmad berkata...

dyabunga : Positif thinking...positif thinking...positif bege king....eh

Suhami Ahmad berkata...

Munnafendy : Atok pakai pey n lebli...eh

Suhami Ahmad berkata...

KuNanGKuNanG : Macam yang atok amalkan sekarang...upss

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Welkem cucu james bond 007...

Suhami Ahmad berkata...

Mish Apple : Minyak sapi???....aiyooo

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih