Selasa, 6 Mac 2012

5 minit nak ke opis

Assalammualaikum dan pokaba?


Kalaulah atok gunokan tajuk di atas dalam peperiksaan karangan UPSR, kompem paling tinggi pun leh dapek  C. Pemaleh nak pikir tajuk paling kretip. Tapi takpolah kan, kadang-kadang tajuk yang catching macam tulah yang membuekkan orang terbuka mato nak baco karangan selanjut eh. Kalaulah atok lotak tajuk tu sebagai "perjalanan dari rumah ke pejabat mengambil masa hanyalah 5 minit" kompem Ecah pangkah blog atok kan. Tak pun keronyok-keronyok karangan atok tu masuk dalam tong sampah.  (Yes! pendahuluan dah dapat 50 patah perkataan, tinggal 200 patah je lagik!    T_T ).

Atok pengetahuan Ecah, atok pindah rumah sewo lagi. Kali ni atok dah duduk menyewo di area Seremban town. Tu dia, kau mampu speaking london pagi-pagi buta ni?...Sebolum ni atok sewo kat senawang, iaitu mengambil maso paling koman 17 ke 23 minit. Tapi sekang ni, perjalanan atok hanyo mengambil maso kurang dari tu, 5 minit yo!....Eeeee...suke! suke! suke!             T_T

Yang menariknya, kat rumah sewo baru ni atok selalu yo tido awal. Atok tido tak ponah melebehi pukul doblas. Paling awal atok ponah tertido pukul 10 malam!. Kalau di senawang dulu, kalau tak pukul 1, pukul 3 atok tertido. Bangun pukul onam songah. Pehtu mato lobam tak cukup tido. Atok tensen! Arghhh. 

Kat rumah baru ni, atok tido let say secaro purato eh pukul 11 malam. Jago pukul 6 pagi. Kadang-kadang pukul 5 songah atok dah terjago. So, petua awet muda atok untuk mendapatkan tido mencukupi terpeliharo.

Walaupun tongah-tongah bandar, tapi yang atok suko kalau yo bangun tido mesti terdengar bunyi burung berkicauan macam kat kampung atok tu. Raso tonang yo. Tapi pehtu, bilo atok nak drive bobot poie kojo, bersepahlah u'uk burung tu ateh bumbung keto. Tapi takdolah banyak na pun, atok terus simbah an ngan air. Pendek kato, memang seronoklah duduk sini. Aman, damai dan private and confidential....eh?!





p/s : Atok memerlukan rakan serumah untuk sewo sesamo. Lokasi perumahan terlotak 5 minit ke Terminal 1 dan lebih kurang 10 minit ke wisma persekutuan. Silo tinggalkan komen kalau berminat. Yang jate jo!

28 ulasan:

umie mia berkata...

oklah tu dah dekat dengan tempat keje.. mcm kt bkt kepayang je? err betul ke sbb ms umie keje kt ptrajaya dulu duk kt citu bile dpt transfer kt bangunan kwsp tu perjalanan cumo 10minit kalo jln clear ^_^

yunNs Chronicles berkata...

ala.. untung la.. yunNs ari2 ulang alik g keje dr lenggeng g brickfields.. kol 6.15am da kua umah tau.. untung, dapek la smpai kol 7 stongah. tak untung, 8 stongah.. leh sampai melako..

blog-tips-kurus berkata...

tak nak pong dok sane...
hikss!!

mas saari berkata...

syoknya tok, limo minit jo nak sampai tempat kojo... kalau den ni hampir satu jam! huhuhuuuu

hawiz berkata...

ihhi..bahase n9 ker tu?..terbelit3 nk bace..hihi

faiz berkata...

bwk basikal je la camtu tok..

Ca Cik Duyung berkata...

uih..mmg syok 5 minit jer..naik beskal je la tok..hihi...

Hanie Dew berkata...

aku ingatkan atok dah beli rumah tadi. kan ari tu atok poning nak pilih umah mana.

ceria jo idup atok eh.. semoga berbahagia atok di umah sewa baru.

Munnafendy berkata...

wuhuu bestnya 5 minit je? den ni paling cpt pun 45minit atok! =.=*

little daisy berkata...

pindah umah baru kene buat house warming party ni tok! ^_^

Zakaria's daughter berkata...

haha.
alaaa aatok belagak nau speking omputehh due tige kerat tuh.
smash kaangg!

hurm buleh la tok.
ecah nak sewo gak satu umah gan atok.

lalalaa

LadyBird berkata...

salam atok.. seronoknye.. leh g keje 5 minit sebelum kul 8 :P

Zie berkata...

as salam atok....mesti produktiviti atok meningkat sbb tak perlu terkejar kejar ke pjbt serta tak tension pikirkan jem.....sure pas ni atok brtmbh mudo dan terus mudo tanpa bahan pengawet

~SaL IjOu~ berkata...

bertuahnya tok..sy nak g skola amek masa 30 minit..tp balik jadik sejam setongah..traffic jam!!..dok kat tgh2 petaling jaya nu ha..wuwu~

duit minyak kete mengalir mcm air..sobs*

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Dok'eh....atok dok kat taman permai

Suhami Ahmad berkata...

yunNs Chronicles : Aiyoooo...jauhnya...minyak laie kan...

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Haishhh...

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : limo minit yo kan...huntung tak huntung...

Suhami Ahmad berkata...

hawiz : Itu bolum loghat pokek laie tu...

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Jalan kaki pun bulih kan

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Kan. macam omputeh tu. Naik beskal yo poie kojo

Suhami Ahmad berkata...

Hanie Dew : Timo kasih Hanie Dew

Suhami Ahmad berkata...

Munnafendy : Erk...paling copek??

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : Pengsan...

Suhami Ahmad berkata...

Zakaria's daughter : Atok dulu lulusan oxford yo

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Kadang2 ado gak yang atok terlewat T_T

Suhami Ahmad berkata...

Zie : Bahan pengawet?? Pitamm

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Sobab tu atok tak suko dok bandar T_T

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih