Khamis, 23 Februari 2012

Jalan di Bukit Mantin Berhantu??

Assalammualaikum dan peace yo!


Semalam atok baru balik dari Ibu Pejabat di Potrajayak sobab ado perjumpaan bolanan. Ala-ala perhimpunan maso kito sekolah menongah la kan. Atok berlimo dengan budak opis naik keto jabatan. Balik dari perhimpunan, kami singgah di Nilai  untuk lunch. Atok makan peberet pood, char kuey teow. Makan punyo makan, kami pun terus balik ke opis di Seromban lalu Mantin.

Tibo di selekoh jalan tu, kiri kanan ado bukit. Situ jalan mantin - seromban. Tibo-tibo salah seorang dari opismate atok ni tadi bukak satu cerito. Koba eh, kawasan bukit mantin ni memang keras. Mulo-mulo tu atok buek sambil lewo lah kan amik feel dengar lagu Adele, someone like you. Pahtu, bila dah terpacul perkataan "hantu" pahtu, terus Adele ke mana someone like you entah ke mana. Atok terus pasang telingo dengar cerito akak tu.

"Kawasan ni keras, hati-hati kalau lalu malam. Nak-nak lepas pukul 10 malam!,"kata akak tu buka cerita. Atok dah telan air liur.

"Betul tu, akak ponah dengar cita tak pasal satu pasangan pengantin yang baru kawen pastu excident kat sini?,"balas seorang kawan lelaki atok.

"Iyoko? Akak tak ponah dengar pun?,"kato akak di seat belakang.

"Pernah dulu baru kawen pastu kemalangan kat sini. Sejak dari tu, ada orang tertentu nampak orang pakai baju pengantin duduk kat tepi jalan ni. Muka dia berdarah!,"balas kawan laki atok tadi. Atok dah tutup muko!

Banyak lagi kisah-kisah yang diorang cito, tapi atok tak mau cito lobih lanjut kat sini. Almaklumlah, malam Jema'at. Kang ado yang tido terkoncing kang. Apo yang ingin atok simpulkan kat sini, "mereka" tu juga mahkluk Allah, samo seperti kito. Tak perlulah kita takut. Kita hanya perlu takut pada yang kat atas tu je. Yang Esa. 

Lagi satu pesanan atok, kemungkinan hantu ni banyak bersidai di topi jalan sobab atok "hantu-hantu" lain jugak.  Kepado "hantu-hantu" mudo yang beromen tepi-tepi jalan atau semak tu, insaflah. Tu tak termasuk yang beromen dalam keto laie. Rumah tumpangan. Dalam somak. Rasanya, "hantu-hantu" ni lagi kejam dan menakutkan sampai sanggup membuang "benih cinta" yang ditaburkan dengan hawa nafsu. Sanggup buang dalam sungai. Sanggup buang dalam tong sampah. Sanggup letak dalam mangkuk tandas. Sanggup bakar!

Memang kau ni HANTU sejati.....




Ini bukan hantu.....ini kesalahan sudut  gambar....



27 ulasan:

Miziey berkata...

Itu Hantunggek (hantu + tonggek) tok. Erm.
:D

Munnafendy berkata...

jalan tu mmg keras....sbb jalan tar =D

LadyBird berkata...

hehehe.. keras tul jalan tu kan.. :D..

tp sbnrnye lady tkt jugak kalau dgr cite2 cm ni.. kalau boleh elak nak elak.. bukan tktkan hantu lbh dr tktkan Alalh.. tp tu lah, tetap tkt jugak.. minda xleh trm dan x kuat tuk berdepan dgn makhluk halus sebegitu..

blog-tips-kurus berkata...

esok hari Jumaat... :-)

sahromnasrudin berkata...

memang jalan tue keras, atok..saya selalu lalu situ...jahanam absorber saya coz jalannya sangat keras dek banyak batu2 besar huhuhuhhhhh

chii berkata...

ishk..tgh chii kusyuk baca pasal antu, tetiba ada gamba mcm tu plak...seb baik x terkejut sgt,,

yad'z berkata...

story malam jumaaat.. heehehhee

c'axoera ヅ berkata...

orang jata jalan tu mmg ada penunggu ...>_<

Zakaria's daughter berkata...

eh eh atok tutup muke.
ahhh, tak gentleee langsung der atok neh. haha.

bagussss letteww , pas neh sambung cite hantuuuu hokay.
*taksabautunggu

Si BuDaK KaChAk berkata...

jln mmg keras...klu lembut sila laporkn pd jkr agar kemalangan dpt dielakkan...hehehe

Woofer Storm berkata...

yang suka buat onar tu hantu yang tak pena mengaku dia tu hantu..grrrrr

Jue berkata...

aku ingat cite ni x scary tp pas tmpk pix antu tu, cpat2 aku scroll down weh! giler takut..dup dap2 jantung aku skrg

Suhami Ahmad berkata...

Miziey : Sampai tertonggek hantu tu ye...

Suhami Ahmad berkata...

Munnafendy : Tapi berliku-liku :P

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Mungkin LB kurang semangat tu...

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Penghulu segala hari =)

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Pengsan uolls...

Suhami Ahmad berkata...

chii : Hahaha...itu gambau serantin tuh...

mas saari berkata...

tak ponah pulak dengar cerita ni...heheheeee

Suhami Ahmad berkata...

yad'z : Opss..hihi

Suhami Ahmad berkata...

c'axoera ヅ : Jata? Apakah?

Suhami Ahmad berkata...

Zakaria's daughter : Minat cito antu ek? Nanti atok cito kaw kaw punyo tau..

Suhami Ahmad berkata...

Si BuDaK KaChAk : Suka nyakat atok. Mencik!

Suhami Ahmad berkata...

Woofer Storm : Selalunyo muda mudi harapan negaro lah tu

Suhami Ahmad berkata...

Jue : Hahaha...kantoi...penakott...erk

Azham Vsvc berkata...

Atok...perbanyakkan kisah hantu kt blog...sy sgt suka hehehe!

Tanpa Nama berkata...

Den duk kat mantin ni haa.....selalu ikut jln tu mlm2....tak ponah lak jumpo

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih