Khamis, 2 Februari 2012

Awas dengan kedai telefon di Terminal 1!!

Assalammualaikum dan peace yo!

Awas! Silo berhati-hati sebolum nasib kalian jadi seperti atok. Kan atok punyo henset ado masalah sikit kan. Pahtu terus berniat nak tukar yang baru. Atok pun terus ke terminal 1 pado 30.1.2012 jam 9 malam camtu. Ingatkan kodai-kodai henset kat situ masih buka, tapi diorang dah siap nak bongkos. Kecuali satu kedai nih. Namo kodai ni Jazz.com. Terlotak di tingkat 1 betul2 berhadapan dengan escalator.



Inilah ropa kedai ittew



Atok bajet nak boli henset blackberry tapi bawah rm500. Ado satu siri tu hargo eh rm480. Atok mintak kurang jadik rm460. Tapi atok nak try pasang dulu henset tu nak tgk kondisinya kan, tapi cino tu koba bateri tak ado, so atok batalkan niat. Deal. Atok terus p mesin ATM keluarkan duit sharp rm460. Pastu atok poie lah balik kedai tu kan. Terus kasi tunai kat tokey tu. Dia amik ic atok nak tulis namo, no ic, no telepon kan. Semuanya dalam sekolip mato pasal dio pun rushing nak tutup. Pastu tibo2 cino tu koba camnih.

"You kena tambah lagi rm170 as a software waranty per year,"katanya selamba b*bi. Atok tercengang. Eh, tadi kau tak sebut pun pasal waranty segala kan? Bilo aku dah kasi duit kat kau, macam2 kau suruh tambah. Wajib la katanya tu. Government charge katanya. Atok bangkang! Terus cakap kat dia tak mau. Atok koba what reason nak amik tu? Atok pun bukannya kaki dunlod software henset. Dia pakso atok. Atok mengamuk kat situ. Atok koba, tadi apasal tak koba awal2 ado bayaran tersembunyi? Kenapa tak cakap harga bersih rm650++? Atok raso tertipu. Tekak punya tekak, akhirnya cino tu mengalah.


"Ok, no waranty!!!....," katanya pendek. Dia suruh atok sign kat resit tu dua kali. Masa tu dah kelam-labut kan, tak pikir apa dah atok terus sign. 

Atok amik henset, amik resit, amik kotak bb terus blah. Malamnya juga atok terus caj 8 jam sampai pagi. Esok nak poie kojo tu, atok tak bukak lagi bb tu, sampai opis baru bukak. Maso atok switch on je bb tu terus skrin jadi mulfunction. Dio blur blur. Darah tibo2 naik ke kepalo. Atok terus p kodai tu dalam pukul 10 pagi pasal mall selalunya bukak 10 pagi kan. Atok ngan sorang opismate atok ni terus serang dio. Atok koba nak cash balik. Dio berkeras tak mau kasi. Kawan atok tu siap koba "cina kurang hajar!!". Siap dia nak panggil security halau atok! Siap dia nak tepon kawan2 samseng dia!!

Atok balik ke opis semulo. Bilo salah seorang opismate yang lain tahu atok ditipu bangsa asing, terus dio suruh atok tunjukkan tompek eh. Slow talk punya slow talk, bos cino tu nak amik balik phone tu. Tapi dengan harga rm200! Apa kejadahnya? Atok beli rm460! tak sampai 10 jam BB tu kat atok, hargo eh dah kurang lobih 50%! Dio koba itu salah atok. Mungkin atok terhempas sampaikan skrin tu rosak macam tu.

Kitorang memang bertekak mulut maso tu. Kawan atok yang slow talk tadi pun dah hangin, terus dio pun mengamuk. Dio siap call abang besar dia. Atok cubo tenangkan. Tak mau besarkan hal ni sobab kan rm460, tak pasal2 buruk reputasi kojo kitorang nanti. Nanti henset pun tak dapek, cash pun tak dapek, siap jadik kes polis pulak nanti. Atok dah give up. Orang tamak macam tu takkan mengalah, so atok mengalah tapi dengan syarat dio kono hantar repair kat kilang.

Ecah tahu, betapa remuknya hati atok bilo cino tu koba paling awal 2 bulan baru henset tu boleh dibaiki. 2 bulan! bukan 2 minggu! Atok nak pakai henset apo 2 bulan tu? Tapi atok tak mau panjangkan cerito, atok terus kasi orang tu hantar kat brightstar (kilang) balik. Lagipun atok dah sign "no waranty" kt resit tu tergesa-gesa. Kalau panjangkan ke tribunal, tak pasti lagi atok boleh dapat cash balik. Dalam fikiran atok, dio nak hantar untuk repair pun dah cukup baik.

Pastu kitorang terus balik opis. Sempat lagi beli ayam kehepsi. Dah tensen punyo pasal, makan banyaklah kan. Balik opis tu atok termenung kejap. Atok tak puas hati terus call tribunal pengguna. Dio koba boleh je buek report dalam masa 3 tahun barang dibeli tapi tak puas hati. Tapi atok nak hold dulu. Pasal atok dah hantar utk waranty. Kalau henset tu bermasaalah jugak, kompem atok buat aduan kat tribunal tuntut tunai atok balik. Sobab atok masih ingat kato2 cino tu, "lcd dia takut tak cover under waranty".....l*h*nat.....Atok bukan nak racist...tapi atok harus katakan.....si*l punya cina makan b*bi!.....nak untung tanpa pikirkan orang lain teraniaya.....

Atok ponah dongar, kalau orang teraniaya ni doanya dimakbulkan. So, untuk kebaikan cucu-cucu yang lain supaya tak tertipu pado maso akan datang, atok doakan..................agar kodai tu bungkus sebaik sajo atok dapek balik BB atok tu....AMIN.....





Ini muka l*h*nat tu....awas....terminal 1...Jazz.com....tingkat 1...berhadapan dengan escalator....nak beli henset, beli dengan Telco yg diiktiraf....selain barangan tulen, kita akan ada jaminan.....biarlah mahal sikit...



p/s : Atok risau diorang ada pakatan @ persatuan kat terminal tu...maso atok bergaduh mulut tu, ado gak sorang duo dari kodai lain datang . Awas! berhati-hati, Ecah. Terminal 1 tu dah macam mini Petaling Street pulak. Berniaga macam taiko...

59 ulasan:

zazaw berkata...

kesimpulannya kalau nak beli handphone
jangan beli dekat Seremban
serius atok

baru baru ni zazaw pun ushaa bb kat Seremban jugak
tapi rasa macam nak caya tak cayaaa..
then terus tak cayaaa daa
terus beli luar Seremban. memang murah kot bb kat Seremban tu.
oh okay zazaw perasan kedai tu. lepas ni memang kena pangkahhh dah laa

bagi zazaw satu kedai handphone dalam terminal tu pun zazaw tak percaya
HAAHAHAHAHAHAHAHA

Ohno!!! berkata...

tempat2 camtu mmg dah lama boikot...
kat lowyat pun penah kena tipu.
tempat masuk sim card rosak.
anta kat kedai tu balik, diorg cakap waranty tak cover. angin je

SnowladieS berkata...

ee geramnye mcm tu! hp 200 pun ade warranty lagi tau? atok pun satu -.-"
padan muke dorang tu tersebar luas yes bankrap punye kalau atok buat report. bukan tak ley report, hak pengguna maaaa :)

Cik Rose Cute berkata...

kadang2 tempat cam tue tak boleh cayo atok...kecian atok...

~SaL IjOu~ berkata...

aduh..mmg tersirap darah kalo da jadi tahap mcm tu..~ huhu

FARIZ RAZALI berkata...

saya baru nak beli bb murah tu.. dgr cite mcm ni kecut perut laa plak.. tq atuk for remind me...

mas saari berkata...

sebab tu tak berani beli handset kat kedai2 camtu!

Aziela berkata...

amiiinn......akak harap doa atok tu makbul... Memang takut nak masuk situ... Biarlah boli kek melako dari kek situ...

umie mia berkata...

oh ini kedainya.. kalo gitu ummie pun takmo beli kat terminal seremban.. baik beli kat bahau.. lepas ni kalo beli henset kena tnya betul2 dan jgn cepat serahkan duit dan sign resit.. sabar lah ye tok.. dugaan di awal tahun..

faiz berkata...

adeii...atok xbgtau esei nk beli henset...mane tau bley carik keik forum..sekarang ni tiap minggu balik bahau...

sahromnasrudin berkata...

sy dh lame tau..sebab tue saya tak beli fon area T1 nie..lari pi Kajang walau jauh cikit huhuhh

KaK LimAh Si SupiR berkata...

aiyooo atok..naseb bek..membe ad rekemen suh bli hp kt situ sb limah rase nk bli hp ni..aiyooo..naseb bek x g lg :P

Azham Vosovic berkata...

ei, benci siot!
macam samseng je nak meniaga...
tak jujur tu, Allah marah...
tengoklah satu hari nanti,
lingkup kedai tu sbb tamak...
berdosa sgt buat org mcm tu.

Atok pun satu, lain kali jgn beli benda rushing-rushing, sbb kita tak boleh usha benda tu dulu...haish, tp nak buat mcm na, benda dah jadi...ini pengajaran buat semua okay?

pena rozie berkata...

jahatnyer die orang ni....

fina fento berkata...

Sobar yolah atuk *masuk sini tetiba jadi orang nismilan

chii berkata...

ok tok..noted..nnt chii skan inform yg lelain..kalo nk beli tepon..jgn g kat situ..

Yasmin Aris ♥ berkata...

Hihi . tue la atok. na gune Bb lagii .. :D

Aween Md Zahir berkata...

ekau botol-botol marah yo ??
sabar yolah..
apo kato ekau bakar yo kodai tuh haha

Salwa berkata...

ish3..betul! mahal ckit takpe asalkan kite tak tertipu. Alah membeli menang memakai.

say to easy=) berkata...

tau kedai tu!penah lalu..saya pun penah kena jugak mcm atok kena..tp bukan dekat kedai tu r.nie kat kedai lain..last2 fon yg baru beli tu terus jual kat member.mujur ada sorang member mau.kalo tak memang menangis la

Suhami Ahmad berkata...

zazaw : Dulu atok selalu beli phone kat terminal ni tau. Memang takdo masalah. Dio ikut kodai, kalau luck, ok lah.

Suhami Ahmad berkata...

Ohno!!! : Start la ni atok terus boikot kedai2 booth macam tu. Beli kat telco je

Suhami Ahmad berkata...

SnowladieS : Atok memang akan report nanti. Meraso lah cino tu nanti.

Ca Cik Duyung berkata...

peh..yg membaca ni pon mendidih je knlgkan yg kena tu..kuang hajo betol cina maklap ni...

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rose Cute : Sebolum ni atok percayo...start kejadian tu terus tak cayo

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Nasib baik darah atok tak bertukar menjadik air sirap....

Suhami Ahmad berkata...

FARIZ RAZALI : Baik jangan boli...boli kat authorised dealer...

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Kalau sorang2 lagi sonang kono kencing

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Kat melako port mano yang ok beli henset kak?

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Itulah, sumonya berlaku dengan pantas

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Atok terlupo faiz....memang maso tu fikiran atok serabut...klu x, leh mintak faiz tolong kan

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Pahni atok harap sumo sodar...

Suhami Ahmad berkata...

KaK LimAh Si SupiR : Baik jangan poie....kawan2 atok pun ponah terkono...

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Salah atok jugak, itulah...tapi sebelum ni kalau atok nak beli something atok survey dulu...tp malam tu atok terdesak nak guna henset pasai yang lama tu dah rosak...

Suhami Ahmad berkata...

pena rozie : Tunggulah balasannya

Suhami Ahmad berkata...

fina fento : Mungkin atok hikmahnya kan...

Suhami Ahmad berkata...

fina fento : Mungkin atok hikmahnya kan...

Suhami Ahmad berkata...

chii : Bagus chii

Suhami Ahmad berkata...

Yasmin Aris ♥ : Atok baru je nak ikuti perkembangan semasa, orang dah canggih guna galaxy, atok baru bb...

Suhami Ahmad berkata...

Aween Md Zahir : Kalau eden bakar kang, 1 terminal terbakar

Suhami Ahmad berkata...

Salwa Boto2, pasnih atok nak menang membeli...erk

Suhami Ahmad berkata...

say to easy=) : See, kan atok dah koba...mostly kodai kat situ tak leh dipercayai...

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Memang dasar cino bukit

LadyBird berkata...

ameeennn.. lady pun nak doakan perkara yg sama.. sakit hati je bile bace luahan atok nih..
saje je sembunyi byrn lain.. mujur atok yg kene, kalau lady.. huhhuhuhu.. hangus camtu je kot duit tu ngn henset2 tu sekali bungkus..

little daisy berkata...

sabar tok! kang naik plak darah tinggi tuh.. hehehe
sementara tunggu 2 bulan tu, pakai la 3310 dulu... :D

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Atok doa cmtu sobab takut orang lain terkono jugak.

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : Atok ingat nak claim kat tribunal gak lah.

Azie berkata...

Agaknya berapa orang yang dah terkena ni. Memang ada penjual handphone yang berperangai macam ni. Elok juga untuk dihebahkan.

Tanpa Nama berkata...

buat laporan dekat kementerian pengguna.. resit ada kan

Far Naz berkata...

Kawan saya pon penah kene macam atokk ..dia ugut kalau tak byar charge dia 2 ic dia pgang ..kwan saya terpaksa gadai jam dia time 2 sbb takde duit da ..kira charge sume dlm 8++ jugak laa ..mmg **** btol la kan .

Far Naz berkata...

Kawan saya pon penah kene macam atokk ..dia ugut kalau tak byar charge dia 2 ic dia pgang ..kwan saya terpaksa gadai jam dia time 2 sbb takde duit da ..kira charge sume dlm 8++ jugak laa ..mmg **** btol la kan .

Mel Nealovefa berkata...

Wawaw...sy pun baru kene tipu.rasanya kedai same kot. Tp dulu hotlink tp sekarang samsung dah tukar kot kat tingkat satu dpn asclator

Mel Nealovefa berkata...

Nak nyesal pun dah x guna

Mel Nealovefa berkata...

Wawaw...sy pun baru kene tipu.rasanya kedai same kot. Tp dulu hotlink tp sekarang samsung dah tukar kot kat tingkat satu dpn asclator

Mel Nealovefa berkata...

Wawaw...sy pun baru kene tipu.rasanya kedai same kot. Tp dulu hotlink tp sekarang samsung dah tukar kot kat tingkat satu dpn asclator

De Will berkata...

Assalam atok. Sy baru terkena semalam 5/4/2014. Cino ni rupa2nya dh kojo kek kodai laen, yang bernama Connor Inspire Mobile. Masa tengah nego dia bgtau hp tu bukan AP set, hrga rm950 last2 kono up jadi 1550. Free memory 16 tp kat resit rm300.Sain resit samo. =) <---

De Will berkata...

Assalam atok. Sy baru terkena semalam 5/4/2014. Cino ni rupa2nya dh kojo kek kodai laen, yang bernama Connor Inspire Mobile. Masa tengah nego dia bgtau hp tu bukan AP set, hrga rm950 last2 kono up jadi 1550. Free memory 16 tp kat resit rm300.Sain resit samo. =) <---

Insan teraniaya berkata...

Kes atok ni sebenarnya elok submit jer kt tribunal pengguna. Mmg nampak sgt cina tu menipu. Pasti dpt duit tu balik, sertakan lain2 cash berkaitan kes pun ok, tp setiap tuntutan tu biarlah detail, kalau boleh ada resit dan saksi (kwn ofis tu blh jd saksi). Kita takkan kena denda klu buat tuntutan tersebut. Kita adalah pengguna

syahmi roslan berkata...

Den kono zenfone 6....hargo eahh rm790. Lopeh bayar dio mitak rm290 utk ststem. Po jadah ontah. Den x taw papo, duek bnyak lg tyme tu toghus bayau yo....total argo nset tu rm900++......esok ea den jln2 kek KL Dongan kawan2 den. Tgk kek KL argo nset den rm790 yo....xde pon servis system. Bongang boto den