Selasa, 31 Januari 2012

Kembali Ke Zaman Batu

Assalammualaikum dan peace yo!


Ecah ponah raso tak macam mano berado dalam situasi tidak boleh berhubung dongan dunio luar? Atok ponah. Berado di kampung halaman yang takdo kedai mamak Azhar Maju, Chicken Rice Shop Hakak Linda Onn, Seben eleben, Red Box Karoks, Soping komplek Giant dan lain-lain...hanyo dikelilingi pokok gotah dan kelapo sawit. Raso hidup ni gulap gulita!

Cerito eh macam ni. Lepas yo balik dari kojo, atok terus memecutkan bobot dengan kelajuan 80km sejam pulang ke kampung. Akibatnya sampai kat kampung dah sonjo. Baguslah tu kan. Dari ko bawak 180km sejam tapi sampai liang lahad. Kan. Pahtu, dah sampai umah atok kat kampung tu, teruslah mandi makan dan segala yang patut kan. Agak2 dah nak dekat pukul soblas tu, atok terus padang laptop untuk hapdet entry esoknya. Patutnya entry hari sabtu "fakta menarik".

Tulih punya tulih, pahtu tetibo laptop atok terpadam. Rupo-ruponya bateri kong. Terus raba beg cari charger laptop. Raba punya raba, teraba pulak sikat rambut. Kantoi sikat rambut lotak dalam beg kojo. Cari punyo cari, atok tak jumpo! Atok terbayangkan ala-ala imbasan flash kejadian petang tadi. Rupo2 eh, charger tu tertinggal kat opisss. Atok terus berdesiss macam Isis ANTM cycle 7. Gitoo kan. Mencarut time tu jugak.

Terus capai telepon suruh kawan kat Seromban hamek charger tu esok tolong simpankan. Ahad nanti atok cadang nak hamek. Malang keduo pulak. Henset atok main gilo. Haku tekan mesej hurub "A", dio keluar huruf "lam alif". Haku tekan huruf "J", dio keluar hurup "2 roman". Nak telepon pun dah tak leh nak taip nombor. Hujung-hujung tak pasal2 henset tu atok hentak kat dinding banyak kali. So, atok terputus hubungan! Dunio gelap gelito. Start hari jumaat malam tu, bawak ke ahad potang atok berada di zaman prasejarah. 

Kesimpulannya, pastikan Ecah sentiaso lokapkan laptop charger pada laptop pakai gam gajah. Keduonya, pastikan ada henset keduo. Sekurang-kurangnya Norkiah 3310!

Ni lah aktiviti atok minggu lepas...menuai padi....



19 ulasan:

mas saari berkata...

memang gelap gelito hidup kalau jadi camni kan? itulah orang zaman sekarang memang tak boleh berpisah ngan laptop dan handphone..

Aziela berkata...

kok dah camtuh, takkan tak paham2 lagi turun kobun menoreh..? hehehehhehe

Miziey berkata...

Hahah. Padan muke atok!!
Keh3.
xD

umie mia berkata...

mcm atok jarang2 berlaku dan kalo berlaku pun krn kelupaan membawa charger kan hehe.. mcm ummie ni 5 hari seminggu duk dlm hutan tanpa line hp.. kena gantung hp br ada 1 bar huhuhu bayangkanlah cmne susahnya kalo tetiba family nak col ada emergency kan... sib baik opis dlm hutan ni up sikit ada tipon opis dan ada wifi hihihi

faiz berkata...

haha...lama xtergelak panjang baca blog atok ni..

blog-tips-kurus berkata...

kalau nak beraktiviti tu, sila berpakaian tutup aurat ye, tok...

Azham Vosovic berkata...

haha, lawaklah Atok ni?

tp buka aritu smpat update status kt FB ke? haha, kantoi!

SnowladieS berkata...

haha atok kena lah berubah angin pulak..asik bergantung dgn teknologi pun takley jugak..luahkan perasaan pada padi dan getah hehe

Ca Cik Duyung berkata...

hui..xde lptop boleh idup lagi..xde nset.mmg gelap dunia.hehehe

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Hihi, itu yolah yang atok ado....~ngee

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Gotah dah mahal skg an...hihi

Suhami Ahmad berkata...

Miziey : Hamboi, golak godang yo

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Wah, tompek kojo umie mencabar gak an

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Hoho....faiz pun golak bosar yo

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Er...

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Atok pakai tab...

Suhami Ahmad berkata...

SnowladieS : Pitam...

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Sobab tak leh text pakwe lettew...

LadyBird berkata...

kesiannye atok.. sudah jatuh ditimpa tangga gitu..

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih