Rabu, 28 Disember 2011

Homeless

Homeless. Apokah maknanya? Homeless adalah lesbian hidup bergelandangan tanpa perlindungan. Apokah maknanya bergelandangan? Haaa...Ecah carik sendiri dalam kamus dewan bahasa dan pustaka mukasurat 87! Tak jumpo gak cari dalam kamus dewan dan bahasa Uganda.

Sodar tak sodar, tengah syok kita terkangkang main Angry Bird kat umah tapi ado orang kat luar sana terkangkang menahan sejuk. Sodar tak sodar, tengah syok kita bedal mee tomyam kat umah tapi ado orang kat luar sana mengutip sisa sisa mee maggi kat tong sampah. Sodar tak sodar, tengah syok kita berbaring di atas tilam Bono tapi ado orang kat luar sana yang tido atas jalan tar yo.





Kito tido kat dilam Bono, tapi orang ni?


Macam manolah agak eh hidup diorang kan. Makan minum tak tentu. Tido tak seleso. Kesihatan terabai. Mandi ntah bila zamannya. Maso dirasakan bergerak teramat panjang. Untung kita tak jadi macam tu kan.

Dugaan dari Allah, atok diuji sepalit yo dari dugaan tu. Malam ni atok ditakdirkan jadi pengemis. Beg duit tinggal kat opis. Mato mengantuk tak cukup tido dalam maso yang samo perut melalak mintak diisi. Itu baru sikit dugaan tu. Tapi atok masih boleh tido di atas tilam tak berapa nak Bono sangatlah kan. Itupun sangat seksa menunggu pagi esok untuk mengisi perut yang kosong.

Pengajaran  hari ini adolah ;
1. Selalu lotak wallet dalam poket
2. Syukurlah dengan nikmat yang ada.

25 ulasan:

Cik Rose Cute berkata...

kesiankan.....cucu tengok huhuhu

Papa PUSS berkata...

sedih bila tgk keadaan mctu..

Ca Cik Duyung berkata...

tula..kita masih bertuah dpt mkn..ade lagi kat luar xdpt mkn kan atok?

sahromnasrudin berkata...

atok pi la jumpo pgawai jkm hehehheeee mintak bantuan....

Miziey berkata...

Ish3, entri atok ni buat guwa tacing ah. Huu~
T.T

Munnafendy berkata...

insaf kekadang 'terkena' kat diri sndri kan.. =)

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA berkata...

harus bersyukur dengan apo yang kito ado.. kan atok kan kan

~SaL IjOu~ berkata...

insaf tgk mereka yg xde apa..
syukur Alhamdulillah kita punya nikmat x terhingga..~

faiz berkata...

kesian atok..lapar lagi..nak den belanja..hehe

Azham Vosovic berkata...

kesian atok....

nasib baik minyak Bobot tu dah isi kan?

dill berkata...

siannye atok!

dill.

Novelgurl berkata...

Alhamdulillah,sedih lar plak T_T

Jue berkata...

Rupanya ade cerita di sbalik cerita =) Dulu pnah join member agihkan mknan kat homeless people kat m.jamek. Mmg sedih tgk.

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rose Cute : Borek mato memandang, borek lagi bahu memikul kan

Suhami Ahmad berkata...

Papa PUSS : Itulah, tapi nak buek camno kan

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Alor...carut atok la tu...atok lupo bawak duit...

Suhami Ahmad berkata...

Miziey : Ha tahu xpo..bersokor dengan apo yang kito ado

Suhami Ahmad berkata...

Munnafendy : Bilo dah terkena kat diri sendiri, barulah kita teraso

Suhami Ahmad berkata...

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA : Iyo, atok setuju 120%...eh!

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Selalu bersyukur dengan nikmatnya

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Belanjo atok burger...hik hik

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Bobot konyang, atok yo lapar

Suhami Ahmad berkata...

dill : Itulah, takpo dugaan kan

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Hihi

Suhami Ahmad berkata...

Jue : ATok teringin nak joint aktiviti kebajikan camtu...agih2 kan makanan