Ahad, 25 Disember 2011

Cara Hidup Sihat

Tu dia. Aku rasa dah macam jadi ikon kementerian kesihatan pulak kan. Walhal layak muko ikon sabun brisss. Camnih, atok ni berat badan tak menentu. Kojap kombung, kojap kompuih. Bilo maso selera dinasor aku datang, time tu lah atok kombung. Bilo time selera aneroxia nervosa datang, time tu lah atok kompuih. Sobab tu dolu atok punyo stamina sikit. Lomau. Maleh bersukan. Mato lobam macam kono tumbuk. Asal balik kojo, kepalo terus panggil bantal.

Nah, sekarang nih atok dah ubah cara hidup. Atok dah ubah pemakanan yang sihat. Atok dah ubah rutin harian yang mengeluarkan peluh. Kadang-kadang orang diet ni pun susah jugak. Dulu atok ponah tak makan nasi sebulan. Masuk sebulan sehari berikutnya, atok nak pitam. Bibir pucat macam Kak Limah. Bila cek kat sepital, atok kekurangan zat. See, macam tu sekali kita seksa badan untuk kelihatan seksi. Masalahnya, seksi ker??

Now, atok ambil pemakanan yang seimbang macam piramid makanan kat bawah ni. Dolu-dolu atok cukup suko kalau soalan Biologi keluar macam natang kat bawah ni...


Atok wajib bersarapan sekurang-kurangnya roti atau quaker oat. Kat situ dah kasi kito tenago nuklear yang banyak. Kalau atok ambik sarapan berat, lunchnya atok skip. Kalau sarapan roti yo, atok makanlah nasi campur separuh nasi + sayur + ikan/ayam. Kat tompek kojo, atok bawak sebocong air masak yang 2 liter tu. Kojap-kojap terkoncing. Malamnya pulak atok cumo minum susu dan makan ringan-ringan selain dari nasik.

Pastu, atok ado jumpo satu website kesihatan ni. Dio ado kasi resepi makan malam. Kalau Ecah raso nak tambat selera suami, boleh yo cubo. Selain mencari kelainan, bulih jugak tambah skil memasak kita. Masalahnya, ada skill ke?? Upss..Orang koba, kalau nak tambat suami mestilah dengan masakan. Jangan pulak tambat suami kau dengan nasik kangkang. Berdoso tu. Kat website ni jugak, ado kalkulator berat jisim badan. Yang nih merangkumi tinggi, berat, umur, dan jantina. So, lagi jitu kan.


Kesimpulannya, atok kono work it out banyak lagi lopeh ni. Nak kono poie Gim!! Erk......Meh dapatkan banyak tips kesihatan, resepi sihat, kalkulator berat jisim dan banyak lagi kat website kesihatan dengan klik di [SINI]




18 ulasan:

blog-tips-kurus berkata...

eeeeiiii... seksa diri tak mkn nasi. Org Melayu harus mkn nasi!

silalah amalkan tips langsing saye. hehe!

Ca Cik Duyung berkata...

la..atok diet ke dulu? jrg lelaki lagi2 tahap 'atok2' ni nak diet..heheh..

bagus tu tok..hidup lebih sehat..

dill berkata...

ai suke makan nasik la atok. cemane?

dill.

LadyBird berkata...

wa.. bgslah atok skrg.,.

jgn lupo makan sekali makanan sunnah.. dan elakkan makanan rapu (mknn x berkhasiat spt kfc)

Cik Yuyu berkata...

tak seksi takpo tok..asal sehattttt org koba..

faiz berkata...

den tak suka kawal makan..

~SaL IjOu~ berkata...

den raso nak cubo x mkn nasi la~

Novelgurl berkata...

tgh diet eh tok..hwaiting2!biar kompis cam jennifer lopez ek..

Hanie_Dew berkata...

betul tu atok. kene simbangkan makanan jangan asyik beraaat je memanjang. berat lagi perut memikul eh. menanggung.

best la website tu atok. bole jadi sihat sentiasa la pasnih.

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Dulu yo. Sekarang ni sumo atok bedal

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Dulu atok gomok

Suhami Ahmad berkata...

dill : Kamu kurus...xpo...

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Sekarang ni atok ketagih makan jajan

Suhami Ahmad berkata...

Cik Yuyu : Xpolah kan. 40 45 30 pun asalkan sikat...hik hik

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Main bodal yo tak...hihi

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Kang jatuh sakit kang...

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Atok kawal pemakanan

Suhami Ahmad berkata...

Hanie_Dew : Cubo yo jangan tak cubo!