Isnin, 14 November 2011

Betul ke melayu masih lagi sopan?

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Boto ko? Boto ko melayu sekarang masih lagi sopan santun macam dolu-dolu? Atok raso, tak suma kot. Atok bukan nak main isu racist kat sini, tapi ini melibatkan adab tertib ketiko di jalan rayo. Atok pun tak mau nak malukan bangsa atok sendiri. Mungkin kerano setitik nila ni, rosak susu sebelanga. Tapi sebab setitik nila ni jugaklah atok nak kongsikan dengan Ecah betapa malunya atok pado bangsa lain. Melayu itu sopan konon.

Siang tadi (semalam), atok dalam perjalanan balik dari kampung. Maso dalam perjalanan tu, atok pasang lagu "falling in love" by kak dato siti nurhaliza pasai atok dah feeling ngan lagu tu. Masa feeling layan perasaan tu, lampu terapik kat depan tu bertukar jadi Sailormoon merah. Atok benti la kan. Kan depan atok tu toyota Alapad gedabak. Pastu atok toleh la ke kiri kan. Ado 3 bijik keto. Yang depan tu keto kembara baru dapat lesen pasal ada tampal "P". Yang belakang kembara tu keto Hilux milik orang cino. Yang belakangnya pulak keto Honda milik orang India. 1 Malaysia gitukan.

Pastu, ....paham x nih? jap atok lukih gambar jap...............




Tadaaa..................santek tak?

Ok, kito sambung balik. Pastu tibo-tibo lampu terapik depan keta P tu bertukar kaler hijau untuk masuk simpang kiri. Lampu terapik atok still merah sobab atok jalan terus. So, atok perhatikan ja keta kembara P tu. Walhal keto Hilux Cino dan keto Honda India tu dah bagi signal masuk ke kiri. Dalam hati atok abislah kena tin tin pon pon sat lagi.

Tapi sangkaan atok meleset semata-mata. Cino dan India tu still tunggu even lampu dah tukar hijau sobab keto melayu kembara P depan tu tak jalan-jalan. Atok rasa kembara tu pun nak terus sebenarnya tapi salah masuk lorong. Lamo gak tunggu dalam 30 saat macam tu, lampu pun tukar hijau. Atok terus pecut ke dopan. Keta kembara pun terus ke dopan. Then keto Hilux dan Honda masuk simpang ke kiri tanpa bagi hon pun.

*********************************************************************************
Berbezo dengan kes atok maso mula-mula dapat lesen dulu. Masih lagi bertampal "P". Pastu orang belakang potong atok dengan angkuh dan lajunya sebelah kiri still pin pin pon pon. Bila atok toleh ke kiri nak tengok sapa pemandunya, masyaAllah. *Dengar bunyi cengkerik. Urut dada kejap aku. Rupanya pak ostaz daa...Pecut mengalahkan orang bujang. Masuk lorong kiri kanan tanpa bagi signal. "Agaknya nak kejar pahala susun sejadah kat mesjid kot,"kata hati atok........

Betul ke orang melayu kita dah hilang sifat kesopanan? Atok pun tak kompiden nak jawab "masih sopan". Kalau orang melayu biaso tu, kita tak pandang sangat sobab tahu dah memang makin terhakis. (ingat lagi kes comolot remaja melayu depan Pavilion dolu-dolu dan terbaru artis melayu comolot ngan kekasihnya?).

Tapi kenapo yang berkupiah ni kita sensitif ek? Sobab diorang kan contoh yang baik untuk kita orang2 biasa ni. Betul kata orang pandai "dont judge a book by its cover". Itu tak termasuk yang campur-baurkan agama dalam politik lagi. Ecah ponah kono tak kes macam ni? Dalam situasi yang berlainan ke kan. Cer cito cer cito.


p/s : Bukan sumo yo. Tapi yang "tak sumo ni" yang buatkan kito urut dado.

30 ulasan:

faiz berkata...

pak ustad tu imam masjid atok..lambeik kang tak solat jemaah nanti kang..yola imam back up takdo plak time tu..hehe

Zul Fattah berkata...

haha.. menggong keto P tu.. mujurlah cina dgan india tu baik hati... atau dia tak perasan kot yg lampu dah hijau.. haha

zoe berkata...

hahaha.nasib baik ade orang yg baik hati...

auntie nenet berkata...

huhu kalo org melayu yg nk belok kiri tu mesti da kena hon da. haha

chii berkata...

dia ada hal tu kot tok..kita sangka baik je la..heheh

chii pernah alami perkara yang sama gak..tetiba kete terbehenti kat smpang...nasib baik x gelabah...pastu org belakang pun x hon..tu yg boleh ilex..

berlainan ada satu hari tu...satu kete ni da arr ada 'P'..tp bawa kete cam kerek je..dok cucuk2 chii yang baru dpt P ni..ishk..skali tgk..org lelaki melayu..ampeh je

NAZRUL AZAT berkata...

humang aih, atok buek lawak la ngeee :-)

Aziela berkata...

baruuu je kena 2 jam lepas. Satu keter hitam menghimpit keter akak, walhal jalan tu satu lane jer...sekali toleh, siap bersongkok bagai orang tu..akak terpaksa brek sebab kalau tak, konpem bergesel... Kwang hajooo...

Atiqah Wadiah berkata...

x suka hon org..x suka jgk org yg x kasik signal bila nk masuk simpang..potong kiri pon x suka..huhu

ShahzCudin berkata...

sey tak suko hon org (padahal hon ghusak) lbih suko maki dlm hati..

skrg ni x kesah la bangso apo pon..sumo lbih krg..da makin xdo adab time mmandu..

sahromnasrudin berkata...

atok, den payah sikit nak faham la...atok guna la bahasa standard cikit senang den nak baca huhuhuhhh

teacher bonda berkata...

bab agama dipolitikkan tu yang TB x suka tok..

KuNanGKuNanG berkata...

atok kono tag, gi blog sayo yo. tq tok

mila berkata...

lawa lukisan atok..hee..:)
tu time mood elok tu...
cuba try time mood kete2 kt blkg tu ngah rushing~~
haru la...:)

blog-tips-kurus berkata...

(ai tak drive, ai co-pilot je. uhu!)

ini isu subjektif. hati Melayu itu berbeda-beda, tak semua jahat. faktor pemakanan & sumbernya mempengaruhi attitude kita.. ;)

*ofc blocked ur blog. ade porno kah??

Hanie_Dew berkata...

kan.attitude di jalan raya la cermin kesabaran. hahahahaha..

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Mungkinlah kot. Takpolah, kito bersangko baik yo lah tak?

Suhami Ahmad berkata...

Zul Fattah : Atok raso dio perasan. Pasal masa lampu tu tukar hijo, dia baru kasi lampu signal

Suhami Ahmad berkata...

zoe : Kan

Suhami Ahmad berkata...

auntie nenet : Besar keberangkalian tuh

Suhami Ahmad berkata...

chii : Itu atok kata, tak semua yang peel macam tu kan

Suhami Ahmad berkata...

NAZRUL AZAT : Tang mano lawak eh tu NAZRUL AZAT oiiii

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Mesti ado yang kurang tu kat orang tu kak kan. Sikap sabar eh masih perlu diperbaiki tu

Suhami Ahmad berkata...

Atiqah Wadiah : Abis tu Atiqah Wadiah suko yang cmno?

Suhami Ahmad berkata...

ShahzCudin : Kalau berdopan pun takdo adab, ni kan ketiko memandu yo tak?

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Kalau atok guno bahaso standard, hilanglah keunikan atok =P

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Kan, tak baik mempolitikan agaman

Suhami Ahmad berkata...

KuNanGKuNanG : Kono tag apakah itew?

Suhami Ahmad berkata...

mila : Mekasih mila

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Hah? Blok atok kono blok? Porno? Apakah?

Suhami Ahmad berkata...

Hanie_Dew : Kan, boto tu atok setuju