Isnin, 10 Oktober 2011

Tempat-tempat menarik di Pulau Pinang Part 4

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Kali ini kito teruskan penggembaran Upin dan Ipin. Erk! Lepas ja atok dan travelmate berjalan-jalan ala pelancong Eropah kat Fort Conwallis dan Kota Lama, kami pun terus bergerak ke Batu Feringgi. Masjid ni terlotak di Jalan Tanjung Bunga Pulau Pinang. Kalau takdo keto nak poie tompek ni, boleh naik bas rapid U101.

Inilah masjid terapung

Masjid ni berharga 15 juta… luas dalam dia boleh memuatkan 1000 jemaah..  bahagian luar masjid boleh muat 500 orang jemaah.. kalau kat parking kereta tu boleh sumbat kereta sebanyak 250 bijik kereta…Moh kita skodeng isi dalam masjid terapung nih.

Bergambau depan masjid terapung. Eh! mana haku?



Ye! Haku pun nak jugekkk....Hamekkk!



Pandangan dari pintu masuk

Kat luar tu laut. Ini pintu kedua mengadap laut.


Ini corak kat dalam yang mengadap kiblat
Ini corak kubah. Santek kan.
Kalau Jah nak tahu, Masjid Terapung Penang ni pernah dilanda Tsunami pada tahun 2004. Ajaibnya, binaan masjid ini tetap kukuh walaupun hampir semua rumah dan binaan berhampiran dengannya musnah sama sekali. MasyaAllah
The picture was taken on November 2005

The floating mosque in Tanjung Bungah, Penang was not too much hit by tsunami but the houses next to it (on right) were destroyed. In the foreground the debris stand witness to the aftermath of tsunami which struck on 26 December 2004. Besar sungguh kuasaNya kan.

Esok atok sambung percutian Penang tempat manerik di Toy Museum pulak yo. Macam2 toy ado. Tataaa...

20 ulasan:

chii berkata...

rumah Allah takkan jadi apa2 sekiranya berlakunya bencana kan..subhanAllah..masjid yang lawa =)

sahromnasrudin berkata...

ALLAH jua yg berkuasa atas segala-galanya

iKhRam berkata...

kalau nak ke feringhi
ataupun ke taman negara..

mesti lalau sebelah masjid..''
pernah la singgah ke sini sekali..

~SaL IjOu~ berkata...

Subhanallah..cantiknya ukiran lam masjid tu~

& hebatnya kuasa Allah..x terjangkau dek akal kita kekuasaanNya bila binaan lain musnah tp masjid itu tetap utuh berdiri~

teacher bonda berkata...

wah..TB yg duk 3thn kt penang pon x g pon lg masjid ni..cantiks!

Hanie_Dew berkata...

mmm..satu lagi tempat menarik masuk dlm list. end of year ni nak pegi penang. time kaci atok update pasal tmpt best.

atok nak guna etude tu. takpayah la. atok kan dah hensem.

LadyBird berkata...

Allah menjaga rumah-Nya daripada dilanda Tsunami. Masya-Allah.

Azham Vosovic berkata...

hehehehe.....indahnya binaan masjid itu...harapnya ada orang guna sebaik-baiknya....

dill berkata...

cantik sungguh.

dill.

Novelgurl berkata...

Subhanallah,mmg cantik x de nafian lg.masjid 2 x musnh dgn izinNya .rase terapung x naik ats masjid tue? hee~

Suhami Ahmad berkata...

chii : Subhanallah. Dia melindungi rumahNya

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Allah maha berkuasa

Suhami Ahmad berkata...

iKhRam : Mu blajaq kat penang an?

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Ukiran di luar pun cantik

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : TB kena p lepaih ni. Memang santek

Suhami Ahmad berkata...

Hanie_Dew : Cecama Hanie_Dew . Atok hanya berkongsi pengalaman

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : MasyaAllah

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Kan. Jangan hanya cantik dipandang

Suhami Ahmad berkata...

dill : Kan =)

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Maso tu air surut. Jadi, atok tak terasa terapung sangat

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih