Ahad, 24 Julai 2011

Amy Winehouse - 27 perkara yang anda patut tahu mengenainya




Amy Winehouse telah meninggal dunia pada malam sabtu yang lalu pada usia yang muda, 27 tahun. Walaupun beliau selalu dihentam dengan berita penagihannya, tidak ramai yang mengetahui tentang peribadinya. Berikut merupakan 27 sejarah ringkas seorang gadis berbakat besar yang pergi pada usia yang terlalu muda.


1. Amy Jade Winehouse dilahirkan pada 14 September 1983  di Southgate, utara London.

2. Memiliki sepasang mata cantik berwarna hazel dan mempunyai ketinggian 5 kaki 2 inci.

3. Amy mempunyai nombor "old school", tato wanita bogel di badannya.

4. Koktail kegemaran Amy ialah Rickstacy.

5. Mempunyai patung lilin yang dipamerkan di Madame Tussauds di London pada 23 Julai 2008.

6. Pernah pose bogel untuk majalah Easy Living keluaran British isu April 2008 dalam usaha meningkatkan kesedaran tentang bahayanya kanser payudara di kalangan wanita muda.

7. Beliau bersekolah di Sekolah Susi Earnshaw Theatre pada usia 8 tahun dan mula membentuk sebuah kumpulan rap bersama rakan-rakan pada usia 10 tahun.

8. Ayahnya seorang pemandu teksi, amat menyukai lagu Jazz dan sering memutarkannya semasa Amy membesar.

9. Beliau mula menulis lagu pada usia 14 tahun dan bekas teman lelakinya menghantar pitanya bersama band jazz kepada seorang lelaki A&R (Artis dan Repertior).

10. Artis kegemarannya ialah Nas, Mos Def, Teena Marie, Beastie Boys, Carol King, Mahalia Jackson dan Monk Thelonius.

11. Dia menulis semua tetapi dua buah lagunya mendapat pujian pengulas yang digambarkan sebagai "cool, critical gaze" dalam liriknya.

12. Beliau mengalami kemurungan dan enggan mengambil ubat.

13. Pada bulan Mei  2007, Amy berkahwin dengan Blake-Fielder-Civil dalam satu majlis rahsia di Miami.

14. Amy dan suaminya ditahan di Norwy kerana memiliki ganja pada Oktober 2007.

15. Bryan Adams pernah menulis lagu khas untuk Amy bagi membantunya mengatasi ketagihan dadah. Lagu tersebut berjudul "Flower Grown Wild",  iaitu tentang bahaya penyalahgunaan dadah.

16. Semasa persembahan di sebuah konsert di Birmingham England pada November 2007, Amy telah dicemuh oleh penonton sebagai tanda protes keadaannya yang mabuk.

17. Beliau pernah mengambil bahagian dalam kempen yang berjaya menyelamatkan Tavern George (sebuah pub inggeris) dengan mereka bentuk sebuah T-Shirt.

18. Beliau pernah dijemput untuk menyertai sekumpulan 72 penyanyi rahib Austria. Sami, yang dikenali sebagai Sami Cistercian stift Heiligenkreuz yang mencatat jualan album memberangsangkan.

19. Pada April 2008, Amy telah diundi sebagai heroin terbesar di bawah 25 tahun menewaskan Florence Nightingale.

20. Albumnya "Back to Black" telah diumumkan sebagai satu daripada 12 album pada 2007 yang disenarai pendek sebagai Mercury Prize Nominees.

21. Lagunya Rehab berdasarkan keengganan beliau untuk menghadiri pusat pemulihan alkohol.

22. She famously said, "I'm of the school of thought where, if you can't sort something out for yourself, no one can help you. Rehab is great for some people but not others."

23. She had recently finished a course of alcohol rehabilitation in London and at the time was under strict instructions not to drink. The Grammy award-winner had struggled with drink and drug addiction and had spent time in rehab.

24. By 2010, things turned around for Winehouse when she popped up looking healthier - and holding hands and kissing a new love, British film director Reg Traviss.


25. Hawley Arms a pub in Camden was her favourite pub. She even used to serve behind the bar sometimes. She made her last public appearance on Wednesday night when she joined her goddaughter Dionne Bromfield on stage at The Roundhouse in Camden

26. As late as June 21, the troubled Brit called off the remainder of her 12-date European tour following the Belgrade concert. Winehouse's rep, Chris Goodman, said the singer was withdrawing from all scheduled performances as she recovered. 

27. On July 23 this year, 27-year-old Winehouse was found dead in her London home. The cause of her death has not yet been revealed.


Amy Jade Winehouse, rest in peace.....ini sebagai pengajaran kita bersama. Jangan ambil dadah dan arak. Kerana ia akan memusnahkan hidup kita!

16 ulasan:

chemay berkata...

nape yang last2 tuh bi?
tak translate bm?
susah nak paham.
-.-

Wyna Nubies berkata...

As Salam,

dia sangat cantik dan boleh berjaya dgn lebih bagus jika tanpa masalah sosial yg terlampau..

Azham Vosovic berkata...

I like her.... da buat special blog post untuk dia...

Rtp Farra Arisha berkata...

she got lots of fans and everybody adores her. dia bisa pergi jauh dlm dunia hiburan inggris if she not taken drugs.

say to easy=) berkata...

lagu dia mmg best tp syg sbb she taken drugs.

blog-tips-kurus berkata...

tetiba cerita artis.. hhhmmm...
*blog atok da obes ke? slow je ni..

ORLANDO AHMAD berkata...

dadah+arak sinonim ngan minah ni sejak dulu...

Ezay Hadry berkata...

atok minat die eyh?? hehe kan lagu die best..tapi sayang..RIP

Suhami Ahmad berkata...

chemay : Sebab atok kejar masa publish..pun terlajak jugak..hihi

Suhami Ahmad berkata...

Wyna Nubies : Dulu dia chubby...tapi sejak ketagihan, dah macam tengkorak hidup

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Atok dah singgah baca n drop komen =)

Suhami Ahmad berkata...

Rtp Farra Arisha : Bakat yang dipersiakan. Memang membazir

Suhami Ahmad berkata...

say to easy=) : Atok kadang2 dengar gak lagu Rehab

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Oh, atok letak video youtube asalnya, agaknya sebab tu berat. Thanks, now atok dah buang

Suhami Ahmad berkata...

ORLANDO AHMAD : Agaknya time tu dia dapat feel menyanyi dengan baik kot

Suhami Ahmad berkata...

Ezay Hadry : Atok tak berapa kenal pun. Tapi sejak dia dah pergi ni, memang hot kat yahoo n google