Jumaat, 13 Mei 2011

Nikon DSLR Review

ENTRY NI ATOK KASI TAMPAL PAKAI GAM UHU SAMPAI JUMAAT NI. ENTRY BARU ADA KAT BAWAH TU.

Atok perlukan pertolongan!!! Cepat-cepat, sila tumpukan perhatian sepenuhnya! Atok dah lama dok usha dslr sebijik. Dah lama atok dok ngompol-ngompol duit kasik rembat itu barang satu! Sampai pinggang aku ni dah ramping macam iklan 'lihat pinggangku semakin rampeeng kan???' gara-gara selalu skip lunch hour. La ni akhirnya tabung khinzir buluh atok tu dah sampai tempoh akhil balighnya. Dak cukup!!



Selama ini atok ado buek kajian, temuduga rakan-rakan, dapat bayangan dalam mimpi, tanya pada pro photographer bahawasanya dslr yang atok nak beli adalah brand Nikon. Dan setelah bertapa di Gunung Niah 14 hari 8 malam, so atok dah senarai pendekkan brand nikon dslr yang atok nak rembat. Antaranya adalah seperti berikut ;     ~.~


(yang ni atok susun ikut abjad yo. klik pada siries untuk link pada info)
p/s : Harga bukan terkini. Atok dapat info ada harga yang dah jatuh.

So, tunggu apa lagi? Sesiapa yang dah terskodeng entry ni, kau wajebb mengundi! Ini pilihanraya atok. W.A.J.I.B.  Boleh undi kat poll sebelah kanan tu ---------------------------->        

Tolong atok eh. Sebenarnya dalam kepala hotak atok ni dah ada 2 siries yang bermain-main di antara 3 tu. Tapi atok tak mau bagitahu dulu. Nak tahu feedback dari korang dulu. So, atok akan bagi kata putus pada entry auto-publish  Jumaat ini jam 2.00 petang. So, tolong ngundi tau!

Kat bawah ni atok kasi beberapa info bagi sesiapa yang buta dslr tu untuk makluman bersama versi Vs.









Tu jelah. Tak mau list banyak-banyak. Nanti pening. Atok perlukan pertolongan mereka yang tahu basic pasal dslr ni k. Pada yang tak tahu tu still boleh undi dan komen. Thanks sume. Atok hargai jasa kalian. Thanks again!


Kalau berkenan support la kempen ni :

46 ulasan:

fyna berkata...

slamber la rembat d90 tue..fyna da ade...boley join same2 nnti..

Mutiara Bernilai berkata...

jum d90.

mutiara pun tgah kumpul duit nak beli ni..

Faisyah berkata...

yolah, atok memang boto2 dah kurus. kami di opis perasan tu.. hahahaha
^sori xde kene mengena psl kamera hikhikhik

mcm ni lah berkata...

wahh best woo pakai nikon

MISS QASEH SAIFUDIN berkata...

okay..jap..1..2..4..mana 3?..
hahaha..pape pon..silaa laa beli d3100..best wookk!!!...
~kalau ikot nk soh beli d7000..tp xde dlm list..huhu~

faiz berkata...

atok xdapeik den nak nolng..bab dslr den xtau pape..hehe

aeshcame berkata...

heeee~x pNDi bAB kamera2 nih..huuu~

| gad1s s0ypans | berkata...

klaw gad1s,gad1s nak d90.....
knalan2 gad1s p0wn bnyak yg pkai tue.....

hikhik....
belikan untk gad1s satu ekkk at0k.....
c(:

sahromnasrudin berkata...

cucu atok nie tak tau ape2 coz tak pakai dslr pun..hanya snap pic gune phone jenama i bukan u je hehehehheee

Iffa masih seperti dulu berkata...

erm....tgk pada penggunaan gak...
tp klo melihat pada kualiti gambar, dari preview D5100 lagi tip top..
dia 16.2 berbanding D90 yg 12.3. Tp sensor saiz, D90 besar sikiiit jer.. Makin besar sensor size makin kurang noise makin lawa gambar, tp D90 besar sikiiit jer, so xde beza. Processor lak D5100 lagi bagus 14bit, so gambar die warnanya sepatutnya akan lagi lawa. ISO lak D5100 tinggi giler..so mmg bagus...tp sejauh mne tingginya ISO tu dapat menampung kualiti gambar x tau. bab lens lak, D5100 x sure dapat guna lens nikon lama macam D90. lens lama murah dan masih menghasilkan gambar berkualiti. len AF-S(baru), agak mahal. kalau x byk pikir nak tuka lens in future D5100 mmg bagus.

dari segi pro contra mmg D5100 bagus. D90 still above standard dan masih bagus utk jangka masa lama. D3100 terlalu basic. klo nak cuba2 start boleh dan x berapa serius nak tangkap gambar.

wah! terpanjang pulak.. kekeke..masih boleh ngundi ke?
dan sudah tentu sayya vote D5100 sbb saya sedang menggunakannya.. alhamdulilah.. puas ati la jugak..

Suhami Ahmad berkata...

fyna : Fyna dah ada ek. Mantop tak?

Suhami Ahmad berkata...

Mutiara Bernilai : Atok kumpul lama dah tau baru dapt boli

Suhami Ahmad berkata...

Faisyah : Eh ye ke? tiber2 pipi rasa merah..hihi

Suhami Ahmad berkata...

mcm ni lah : Sekrang ni persaingan antara nikon dan canon. Tapi atok prefer nikon

Suhami Ahmad berkata...

MISS QASEH SAIFUDIN : Hihi...atok dah betulkan. Thanks. Haa...atok pun nak d7000. Tapi atok tak mampu lagi. hehe

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Hihi, takpe faiz. Thanks baca entry ni tau!

Suhami Ahmad berkata...

aeshcame : Takpe2. Mekasih singgah baca =)

Suhami Ahmad berkata...

| gad1s s0ypans |: Tulah. Ramai pakai d90. Erk, atok dah keding tahap tiang letrik ni, kalau nak beli lagi satu, lagi macam tiang telepon!

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Hihi..takpo2. Datang baca pun atok dah suka =)

Suhami Ahmad berkata...

Iffa masih seperti dulu : Wah, bagus penerangan Iffa. Thanks banyak2 Iffa. Atok hargai review n cadangan dr orang yg pernah guna jenama tu. Dua jenama tu lah yang bermain2 dalam kepala atok sekrang. Opss!


>_<

Mohamadazhan hjDesa berkata...

salam atok

saya sarankan d90...lebih byk kelebihannya...lebih mantop dalam byk segi..tapi harga mahal sikit.

KUREKURE COMEL berkata...

tok mina pun sokong d90..hehehe..
terbaik wooo...

zati embong berkata...

ala,xdptlah jat nk nolong.jat bute bab2 nih O.o

say to easy=) berkata...

antara ketiga2 tu,iz pilih d90..lg ok.semi pro.hehe

chii berkata...

kalo tgk pd gaya..chii plh d3100..

~Nabilah~ berkata...

alamak!!!x tau la psl dslr nie...hehehe

blog-tips-kurus berkata...

atok, even x tau tapi nak komen gak. beli aje yg paling MAHAL. $$ banyak tak tau nak buat ape kan..!! (^.^)

chii berkata...

erm..kwn chii kata kalo ada yg berkenan d7000 rm3800
D90 rm3300
d3100 rm2200
full set..hehe.. ke atok dpt harga lg murah?

Suhami Ahmad berkata...

Mohamadazhan hjDesa : Ramai yang sarankan D90. Biar mahal sikit asal kita puas hati kan. Mahal sangat tak boleh la, biar berbaloi dgn servis ditawarkan

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Ye ke Mina? Memang berbaloi tak kalau atok rembat?

Suhami Ahmad berkata...

zati embong : Hihi...xpe zati embong datang baca pun dah ok =)

Suhami Ahmad berkata...

say to easy=) : Ramai yang setuju atok amik D90 ek....

Suhami Ahmad berkata...

chii : D3100 murah tapi mantop jugak performance

Suhami Ahmad berkata...

~Nabilah~ : Hehe...xpe, thanks baca ek~Nabilah~ =)

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Aiyoyoooo. Ingat atok petik duit kat pokok ek...

Suhami Ahmad berkata...

chii : Yang d3100 tu dah bawah 2000 skrg..atok tak pasti harga terkini d90 n d5100

asybedazzle berkata...

aku nak benda ni ! tapi takde tabung yang dipecahkan. meuehehe

Suhami Ahmad berkata...

asybedazzle : Ha, apa lagi..pecah la tabung adik...larikkkkk

diana amin berkata...

wow bab dslr neh xleh nk bg cdngan ar tok.pnh gak admirer tapi ye ar still blajar agy an mne ar nk kmpul duet bnyk tu...hik3 gudluck tok!

KUREKURE COMEL berkata...

tok ada org nak jual kamera murah..duk deremban jgk....try usha tok..

Suhami Ahmad berkata...

diana amin : Hihi..takpe2...silalah start mengumpul sekarang macam atok dolu2...hihi

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Sapo deh tu mina?

KUREKURE COMEL berkata...

alaaa...ingt takde org beli..sekali dah terjual...blog viruspadu...

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Huhu, ye ke. Ala bukan rejoki atok lah tu =)

IMANSHAH berkata...

mana2 kalau bg free kat den den rembat jo

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Ye ke. Lah tado rejeki atok la tu

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih