Selasa, 24 Mei 2011

Manual Prosedur Kerja

Pagi tadi atok buat temujanji dengan Proton nak kasi serbis bobot perbatuan ke 30,000km. Dah lebih pun 30,000km. Tapi la ni baru aku mampu nak kasi servis itu bobot. So, khamis ni jam 9.15 pagi atok dating kat Proton Hq Senawang. Sapa nak skodeng, silalah datang berirama. Then sesudah meletakkan ganggang telefon, tiba-tiba telefon berdering balik.


"Kring kring"
"En. Suhami Ahmad, saya ada emailkan arahan berkaitan manual prosedur kerja yang terkini. Nanti tolong buat sebelum jumaat ni jam 2.30 petang?," kata big boss atok di hujung talian. Atok terdiam seketika.

Manual Prosedur Kerja sebelum Jumaat ni jam 2.30 petang? Erk. Mampus aku jap lagi. Korang tahu tak Manual Prosedur Kerja tu apo? Em...bahasa mudahnya atok boleh bagitahu yang MPK ni adalah rangkuman semua Fail Meja kakitangan kat sesuatu Jabatan. Apa pulak Fail Meja? Fail Meja tu macam kita punya black mentor and white pasal cara kerja sendiri. So, cara kerja dari A-Z dirangkumkan dalam satu buku dipanggil sebagai MPK. Rasa nak meninggal kejap. Haish.....

Atok kena kumpulkan semua prosedur kerja kat unit akaun ni dan serah kat bigg boss. (tengok, eja big pun salah) Pasni kena kasi job kat opismate buat benda ni. Sebelum Jemahat jam 2.30 petang. (Baru plan nak mamam roti john kat perkarangan mesjid negeri, dah terbantut selera). Ok, takpe masih sempat lagi. Kau boleh! Jika kau fikirkan boleh, kau pasti boleh!!! Chaiyok2 tok!!!

"Kring kring"
"It is possible for you to give me a total figure for terimaan sepanjang 2010 baki dari bank dan ASB by today before 2pm??," tanya Puan Jijah Ketua Unit Ke********.

Atok tergamam! Terus nak demam!!






"Aku kasi dose klorox kat kau ye tok!"

16 ulasan:

blog-tips-kurus berkata...

SOP x mo ke tok? ado ni..

*baru nak cek total recivables 2010ke? da 24 MEI 2011 ni. hhhmmm.. (",)

Aziela berkata...

Itu bukan raso nak domam dah tu...mesti atok dah pucat lesi kan..? Sian eeeyyy...abih tu camno?

CT NoArIzAh ArIs berkata...

Alahai cian atok den sampai nak domam mintak uwan hntar kan ubat kat atok sblum pengsan yo tuk......huhu!!

faiz berkata...

kesian atok..byk bonar kojo kono siap2 copeik2 kena buar...sabar ye tok..

chii berkata...

ada 3 hari lg tok utk siapkan..go go atok :D

jeely jelly berkata...

haha... banyak cabaran sungguh ye tok... atok mesti boleh punye.. set dlm kepala supaya boleh mkn roti john kalau cepat siap.. haha

CikPiN berkata...

bizi amek ghupo eh atok ni. ingat namo atok, besantai keik ghumah yo. :P

Mutiara Bernilai berkata...

nah, panadol actifast utk kamu..


insyaAllah, moga penat dunia memberi ruang utk rehat di akhirat sana..

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Haish, itu atas permintaan by coding. Hihi

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Bulih. Atok bulih handle, insyaAllah..hihi

Suhami Ahmad berkata...

CT NoArIzAh ArIs : Batang idung uwan eh pun tak nampak haa

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Iyolah. Adat rosam orang makan gaji. Mikasih faiz yo

Suhami Ahmad berkata...

chii : Chaiyok2!

Suhami Ahmad berkata...

jeely jelly : ATok dah siap kunci dalam kepala ni ha. No siap, no roti john. Erk

Suhami Ahmad berkata...

CikPiN : Haish, tepakso ha. Klu kek umah kang, kono pakso menyulam songket

Suhami Ahmad berkata...

Mutiara Bernilai : Trimas...suko atok baco komen tu =)