Jumaat, 1 April 2011

Mata sepet jumpa doktor

Pagi ni atok terus pergi jumpo doktor kat klinik. Mato atok raso makin parah. Aku cedera parah! Atok buka mato pagi tadi, terasa tak nampak donia. Err.....nampak 1/3 je sebab mato atok makin sepet. Tak bulih jadik nih. Atok terus mendapatkan klinik kerajaan. (Nak p swasta duit nan ado).


Akhirnya atok pun sampai kat Klinik Kesihatan Seremban. Terus amik nombor giliran. Tapi akak bajet kiut tu tanyo atok, camni...

"Ponah datang sini tak?"
"Ponah!,"balas atok sambil cover2 bijik mata sepet. 
"Kad ni ado bawak tak?,"tanya akak bajet kiut tu lagi sambil menunjukkan kad rekod kaler kuning.
"Takdo!!"
Huh!, akak tu mendengus macam kerbau nak kene semelih. Pastu dia kasi kad tu kat atok kasi isi yang baru. Then atok pass up kat kaunter. Terus duduk menunggu giliran. Sambil duduk2 tu, sempatlah jugak atok snap beberapa keping gambar untuk tatapan kau. See, betapa sayangnya haku kat kau. Siap lekatkan gambar bagai.


Uncle baju putih tu bergaduh ke ngan pakcik baju merah?


Atok lupo bawak GL. Tak pepasal kena sound kat auntie kaunter. Ceh!. Pastu atok terus ke bilik 7. Bilik????! Ye bilik. Kau ingat apa? aku nak jumpa doktorlah! Ok2, hari Jumaat tak bek bengis-bengis. Pastu jumpa doktor tu bermulalah topik perbualan kami....

"Kau dah ado makwo? Sakit apa encik?,"tanya doktor.
"Sakit mato. Mato den bongkak"
Kemudian doktor tu amik lampu suluh kecik tu, dia main-main bachak ngan anak mata atok. Doktor tu terkumam-kumam seorang diri.

"Saya takut kalau ada habuk tertinggal. Encik pergi cuci mata kat bilik 15!,"kata doktor tu lagi. 
Atok dah terbayang macam-macam sudah. Dia nak cuci pakai sabun breeze kah? Eh! serius sangat ke mata aku ni? Tanpa membuangkan maso, atok terus pergi bilik 15 seperti diarahkan. Jumpo pakcik MA.  Dup dap dup dap. Jantung atok tak berhonti berdetik. Yelah, kalau berhenti mampus lah aku ye tak. Korang ni saje je kacau atok ari Jumaat ni kan. Mencik!!

Laaa, rupanya dia cuci pakai air suling kot. Pak cik MA tu tonyoh-tonyoh air suling tu kat bijik mata atok. Dia suruh pusing-pusingkan bijik mata. Terkehel-kehel urat mata aku nak mengikut kehendak dio. Dalam seminit dua pastu, dah siap. Atok pun jumpo doktor tadi untuk dapatkan slip farmasi pulak.



kau abaikan abang tentera yang masuk pertandingan menembak tu. Tumpukan pada kaunter farmasi!!
 Hoyeyyyy......akhirnya atok berjaya melengkapkan kitaran pemeriksaan di klinik dalam maso sejam......Ni ubat dia kasi atok. Ubat titis. Dio koba hanya leh tahan sebulan selepas dibuka. Kalau guna after that, mata atok boleh pancarkan laser macam citer karton laser merah tu. Ok, tipu!

Ini ubat titis

18 ulasan:

faiz berkata...

aduih...atok nibley masuk raja lawak la..kemain cakap nogori ngan doktor..

wanacesh berkata...

wuish atok x tnyer ke dokto tu awat mata atok bengkak n sepet semacam,,mungkin sebab ngendap anak dara org kot ? kuikuikui,,

Mohamadazhan hjDesa berkata...

haha, atok usha apa sampai sakit mata tu.hehe

| gad1s s0ypans | berkata...

hikhik,dh dpt byg muka at0k dgn kecepetan mata sebelah.....
0_-

Cik Rimau berkata...

haha.. kalau cik rimau jadi doktor, cik rimau tumbuk je atok.. sape suh sepetkan mata atok tu.. hak3.. atok ni kelaka la.. hik3

KUREKURE COMEL berkata...

hahaha....mesti bestkan buat senaman mata....


ni atok berblog..nampak tak?
takut pedih pulak mata...hihihi...

Novelgurl berkata...

hoho kena jauh nie berjngkit lak kang.semoga cpt sembuh yo tok

blog-tips-kurus berkata...

aikk??!
bukan atok koba nak buat pos melekat gam gjh kat n3 cucu JemsBon 007 tu. x aci!!

kan da kono sakit mato.. ace calit sedikit madu kat mata ayu mu itu.

http://blog-tips-kurus.blogspot.com/2011/04/atok-jejak-hati-ke-hati-persatuan-duda.html

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Doktor tu pun sempoi. hehe

Suhami Ahmad berkata...

wanacesh : Hish, memandai yo wanacesh ni. Hihi

Suhami Ahmad berkata...

Mohamadazhan hjDesa : Tak usha sesapo. Masuk habuk ni ha

Suhami Ahmad berkata...

| gad1s s0ypans | : jangan bayangkan! musti hodoh. Huhu

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau : Tumbuk? Aiyooo memang tak leh jadik doktor.

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : tepakso tupang pakai batang mancis ni ha buek blog

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Dio tak nyangkit. Macih ek =)

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Ayu ke mato atok tu? kah kah...apopun macih tips tu =)

Salfiza berkata...

mata atok sepet lagi tak?hihi

Suhami Ahmad berkata...

Salfiza : dah kurang sikit Sal..huhu

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih