Khamis, 7 April 2011

Ditelan mati mak, diluah mati bapak


Peribahasa yg satu ni ckup menggambarkan satu situasi
Situasi dimana manusia berada dalam keadaan tersepit
Tersepit diantara dua keadaan
Atau boleh jadi tersepit antara dua pihak
Atas sebab2 dan peristiwa tertentu.


Tu dia. Kita belajar subjek bahaso melayu jap yo. Mak sapo kono tolan ni? Apak sapo kono ludah??....Ha, kenapo atok cakap camtu? Sobab...cito dio camni....
Pada satu hari....burung-burung berterbangan.....petani sudah mula mengerjakan sawah (sila ikut intonasi Usop Wilcha)....ok stop. Menjengkelkan.

Citer dia camni. Pagi tadi atok bedal oatmeal satu cawan sebagai menu sarapan. Pastu lepas bedal oatmeal tu, atok tak kumur-kumur sobab dah lambek nak ke kojo. So, atok minum air kosong yolah. Saatnya sampai ke tompek kojo, atok terus amik Listerine then kumur-kumur kat mejo atok...Nak kumur-kumur kat toilet, ado orang. So, atok kumur-kumurlah dulu kot kot batang balak melekat ke kan.


Listerine
Kumur punya kumur, pastu tetiber ada datang akak ni kat tompek atok. Kebetulan opismate atok sebelah ni cuti. Akak tu tanyo atok,

"Intan cuti ke hari ni?,"tanya akak tu.
Mata atok dah terkebil-kebil. Listerine ado dalam mulut atok ni. Nak cakap tak leh sobab dalam mulut ado listerine. Tak cakap kang, dio koba den sombong lak kang. Pastu atok geleng kepalo, tando dio tak datang.
"Ooo, tak tahu ek"
"Eh! bukan! dia memang tak datang hari ni. Cuti!!......glurpppp!!"
Mato atok buntang luas-luas. Aku tertelan listerine! Akak tu pandang pelik. Then berlalu pergi. Atok copek-copek pergi toilet muntahkan balik. Argghh! ado orang kat toilet. Atok tak kira, atok masuk jugak....masuk punya masuk then p kat sink. Atok kumur-kumur pakai air paip bajet tertolan Natrium Chlorida. Adeii...lega no. Nasib baik tertolan listerine, kalau benda ni???







 
Kompem esoknya keluar dalam blog-blog......"Seorang blogger frust tak dapat BE mampus tertolan klorox!!!"

18 ulasan:

chii berkata...

atokk...chii da gelak guling2 da ni..adoiiyaaii..x pasal2 dpt breakfast xtra pg td eh..ahahahha

Novelgurl berkata...

hahah,,oh tidakkkk !!

ap rasenye ? hahha

KUREKURE COMEL berkata...

hahaha...tok takde effect ke?
sengal ye tok...

kalau pegi sinki awal2 kan bagus..hahaha

sahromnasrudin berkata...

atok nie..kot ya pun dah tua, janganlah pelupa..nnti jgn lupe makan kismis ya hehehehee

Mohamadazhan hjDesa berkata...

hahaha, lawak gilo atok, sakit perut sy. bukan selalu nak tolan listerine tu.sodap.hehe

Farhana Jafri berkata...

hahahaha xboleh blah.. atok ni wt lawak la!!! pe rse telan listrerin?? sdap??!! hahahaha lawak2

jemput singgah ANASAURUS :)

Suhami Ahmad berkata...

chii : Hihi. pencuci mulut....

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : waaaa...atok tak mau citer...

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Atok tak pasti lah side effect apa. Tapi kat toilet tu mulo2 dah penuh! Share toilet ngan pompuan

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Lepas ni bukan setakat kismis, kosmo's pun atok telan! errk!

Suhami Ahmad berkata...

Mohamadazhan hjDesa : eee...tak sodap!

Suhami Ahmad berkata...

Farhana Jafri : Raso berangin +_+

lemongrassbeam berkata...

Hahaha..Apala ni...*gelak guling².

faiz berkata...

heheh...bley gak ke gune peribahasa ni utk kes atok ni..

Suhami Ahmad berkata...

lemongrassbeam : Huhu...ooo, gelakkan atok ek...

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Huhu...ontahlah faiz. Macam tak berkaitan jek..hihi

| gad1s s0ypans | berkata...

hehehehe......
hehehehe.....

at0k...
gad1s still nk jugk gelak kan n3 nie wlaup0wn dh hampir luput tarikh kejadian.......

NUR HIDAYAH berkata...

Hahahahaha....sengal lah atok nih...mmg lawak giler...hahahahah, cuba kemam jek..pastu ckp ar kt akak tu guna bahasa isyarat..hahah

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih