Khamis, 31 Mac 2011

Perak haramkan tarian poco-poco


IPOH – Tarian poco-poco yang popular sebagai aktiviti riadah dalam kalangan suri rumah dan penjawat awam ketika menghadiri kursus dan majlis keraian telah diputuskan sebagai haram oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak baru-baru ini.
Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, tarian tersebut diharamkan kerana ia mempunyai unsur kepercayaan agama lain iaitu Kristian selain pemujaan roh.
Katanya, keputusan sebulat suara itu dicapai pada Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak kali ke-186 yang bersidang dari 24 hingga 26 Januari lalu.
“Kajian mendapati tarian yang sering diamalkan di Jamaica itu bercirikan agama Kristian. Oleh itu haram bagi orang Islam mengamalkannya,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.
Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

9 ulasan:

faiz berkata...

apola yg best sgt poco-poco ni..elokla diharamkan..

Azham Vosovic berkata...

atok dulu suka poco-poco kan? heheh, lps ni da xleh menari dah... kita breakdance jea la hahaha

sky berkata...

adoii la t0k..p0co2 den x reti..lau gelak tg0k org menari p0co2 den reti..huk3~~

teacher bonda berkata...

TB penah poco2 skali je tok..
xreti nk ikot gelek2 dia tok...:p

Suhami Ahmad berkata...

faiz : maso kito menari tu pun raso macam khayal ek...

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Atok akui, atok ponah suko. tapi dah kes cmni, atok dah tak suko dah....

Suhami Ahmad berkata...

sky : Aiyoooo sky, manjamg golak'an orang yolah...hihi

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Berbolit2 kan. Kalau amati, gerakan tarian tu bontuk salib

KUREKURE COMEL berkata...

mina pun tak pernah menari poo2 ni...tak best mana pun...


elok la tu diharamkan...

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih