Isnin, 28 Februari 2011

Semuo ey dah tuo!

Pagi sabtu aritu, atok tongah main cityville kek dalam bilik (canggih kau ye tok). Tongah syok2 aku main cityville untuk menjadi Datuk Bandar tetibo atok dongar suara kecoh-kecoh kek dapur. Atok pun berhonti kojap pehtu poie dapur. Rupo2 ey ayah atok yang bising. Pot pet pot pet deh memokak.


Atok tanyo apo bondo ey bising-bising tu. Dio koba beg duit ey ilang. Dio ado lotak kat ruang tamu malam tadi, ujung-ujung pagi ni ilang deh. Memang membebel teruk orang tuo tu pagi tu. Apo tak eh dalam dompet itu ado duit cukai tanah, cukai keto, macam2 cukai laie. Fruit sons atok antara yang menjadi suspek utama yang main beg duit tu. Budak mano tahu apo. Beg duit dio ingat pistol air. Yang kono hantam teruk, Mak Su ey lah sobab leko tengok cito korea fruit son tak dijago. Pintu pulak terdodah. 

Sebonar ey sobolum ni rumah atok ponah kono rompak kat manusia kemaruk dadah bertopengkan setan iblis. Duit ayah atok losap. Omeh mak atok losap. Duit den sekali pun losap. Itulah duit den belanjo den maso belajar dulu. Hantu setan punyo maknusio. Nak duit, kojolah!

Tanpa berlengahkan maso laie, atok memulokan operasi menyelamat. Habis setiap lokasi strategik aku punggah. Mak atok pun membebel-bebel gak. Lotak ntah mano, cari ntah mano koba ey. Psstt...ayah atok tu pelupo. Suko alihkan barang. Pehtu tak ingat mano lotak. Aku punya charger selalu ilang. Ayah atok alihkan. Tapi kitorang memang ingat rumah dah kena pecah masuklah malam tu.

Atok terus buat andaian penaakulan mantik.
1. Jika pencuri masuk,  beg duit atok kat atas almari turut hilang.
2. Beg duit tak ilang
Maka, kesimpulannya, Pencuri tak masuk sobab duit atok pun tak hilang!

Ayah atok menyangkal keras dakwaan membabi buta dari atok. Dio kemudian berdiri dan terus buek penaakulan mantik yang lain.
1. Jika pencuri masuk, dia akan curi duit banyak
2. Beg duit atok tinggal sehelai duit merah
Maka, kesimpulannya, Pencuri itu masuk dan HANYA mencari beg duit yang berisi duit merah banyak!

Dengan kuasa bulan akan menghukummu! Allah, automatik atok terimbas kejadian malam tadi
9 JAM SEBELUM ITU

Atok masih sibuk main games cityville membina gudang simpanan hasil tumbuhan kerana space dah tak cukup. Mak ayah atok masih syok menonton TV3 dengan mata stim nak tido. Tiber2, atok tersepak satu objek. Oooh! beg duit rupanya. Atok pun terus memasukkan beg duit atok yang terkeluar dari beg sandang atok. Kemudian, tutup laptop dan terus tido.

*************
 SEKARANG
Wah!!! kalau beg duit aku atas almari, then sapo punyo beg duit yang atok masukkan malam tadi. Atok pun terus petik jari kemudian bawak ayah atok menyaksikan perkara sebenar. Jeng jeng jeng! Tadaaaa.....beg duit ayah atok dah termasuk dalam beg sandang atok. Bahahaha.......Sebolum ayah atok melibas atok dengan penyapu gandum, atok  pun terus melarikkan diri pusing2 kawasan rumah beberapa kali sehingga kepenatan.




LArikkkkkkkK!!!!!!!!!!!!

16 ulasan:

witLURVE berkata...

haha.. takut.... lain kali check dlu wallet sapo... ekau ni jang haa...

KUREKURE COMEL berkata...

hahaha...aduhhh..rupo ruponyo atok pencuri nyo...kihkihkih...

kesian fruit sons kena tuduh...
hehehe...

zaidatul salwa berkata...

hahaha.nasib bek dpt imbas kmbali.kalo x, sampe sok baru tringat..kena lari lg jauh nnti.haha.

Cik Rimau berkata...

Fruit son?? Haha.. Sape ajar neh.. ape atok ni.. Skrg ni sape pelupa? Atok ke ayah atok?? Lalala.. hehe

myazuluv berkata...

>> hahaha klakar la atok nih..term baru arini 'fruit son'..

Suhami Ahmad berkata...

witLURVE : Malam tu golap, atok main masuk dalam beg sandang yo

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Hihi, tak pepasal kan.

Suhami Ahmad berkata...

zaidatul salwa : Haish, kalau tak 1Malaysia atok keliling

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau : Duo2 lupo. Like father like son.hihi

Suhami Ahmad berkata...

myazuluv : Itu belum masuk fruit daughter laie, kalau tak pitam atok kat kampung tu

faiz berkata...

hahaha...nasib den org nogori...kalo x maun berpinar baco ontry ko ni..heheh

KinosKoko berkata...

atokkk..pa dia ni atok..hahahhaa..fruit children tu jadik mangsa..kesian diorg..hoho

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Yoko Faiz. Kiro eh loghat atok lagi pokat dari loghat kau lah? hihi

Suhami Ahmad berkata...

KinosKoko : Itulah. Sobab diorang yang selalu buek nakal. Tu yang jadik suspek utama

Cik Rimau berkata...

Haha.. Mujur ingat balik.. Kalau tak.. Ngamuk ayah atok tu nnt..

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau : Hihi...mujur

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih