Rabu, 16 Februari 2011

Nasib baik aku tak mati

Malam semalam atok bertolak balik ke Seremban dari kampung dalam pukul 9 malam camtu. Ingat an nak balik awal pagi esok, tapi memandang an atok dah bercoti lamo so tak sesabar nak masuk kojo nih. Ehem ehem. Batuk jap.

Perjalanan yang sunyi sepi memandangkan atok memandu bobot seorang diri sambil ditemani Nun Alif Jim Min Nun, Najman Sinar.fm. Atok layanlah segmen si Najman tu. Layan punya layan, pehtu atok terngaga kojap sebab traffik tetibor jadi slow. Kejap terbreak, kojap tertekan minyak. Tersedu-sedu bobot aku tu. Kesian.

Rupo-ruponya kat depan tu ado kemalangan. Baru je berlaku kot sebab atok tengok darah tak bersiram lagi! Sungguh ngeri. Atok raso mesti cedera teruk sobab darah tu terlalu banyak kat jalan tu. Badan mangsa dah takdo kat tengah-tengah jalan. Atok percaya dia mesti dah dialihkan ke tepi jalan. Atok kurang pasti kemalangan ni melibatkan pelanggaran apo dengan apo. Sobab tak nampak apo kenderaan pun. Atok raso musti motor kot sebab nampak selipar yo kat tongah-tongah jalan tu.

Atok ingatkan nak berhenti tengok, tapi memandangkan lokasi itu berlaku betul-betul kubur cina, atok terus cancel. Kang ada pulak benda ngikut aku kang. Lagipun jalan situ dah jammed. So, atok teruskan perjalanan. Sepanjang perjalanan tu, fikiran atok terawang-awang yo pasal kejadian tadi. Entah apo lah gak eh nasib orang tu. Idup ko. Mati ko.

Sedang syok terawang-awang layan lagu agenda rock sinar fm tu, atok memperlahankan bobot. Sobab dopan tu ado lori bosar. Tak boleh nak potong sobab double line. Entah macam mano, ado pulak mamat bangang berdosup dari belakang potong sumo keto yang tengah beratur tu. Atok sompek jeling melalui cermin pandang belakanglah. Ni double line nih!

Pastu entah macam mano, ado pulak lori bosar dari dopan muncul disebalik selekoh maut. Lori besar tu kasi beam lampu. Hamek kau! Tergagau-gagau mamat tu. Yang sadis eh, dio bulih pulak berdesup cepat-cepat masuk line atok. Atok apo laie, terkojut babun lah time tu. Dalam maso yang samo atok terkehel stereng ke kiri. Dah nak terlanggar bontot lori dopan atok tu. Nasib baik takado motor ko kan. Atok botol2 ingat atok dah memang nak terkemalangan time tu. Maso memang pantas. Memang aku sumpah seranahlah mamat bengong tu.


kronologi kejadian


Lepas tu dengan selamba dia je, lepas je lori bertentangan tu takda, dio terus potong atok, potong lori dopan atok tu. Memang betul kau ni nak masuk liang lahad cepat nih. Memang tak sayang nyawo botol. Agak eh kan, dio tak tahan nak terberak tak? Ke bini eh nak bersalin?

31 ulasan:

KUREKURE COMEL berkata...

waduhhh...nasib baik xjd pe2 kan...
krn sorang perangai cmtu...
semua kelam kabut...
tu jd yang jd eksiden...


sabar ye tok...

cacing berkata...

gila kentang... kalo cacing dah lama tembak kete tu ngan bazooka!! tak guna punya manusia.... sib baik atok sihat2 n selamat....

Pirate berkata...

mmg patut pun mamat tue kena sumpah. Kalu pirate, confirm dah mamat tue kena hon sampai pecah stereng bobot pirate

TheChekJah berkata...

mesti bobot atok pon sompot mase tu... ish3, mungkin mmg bini yo nk bersalin kot tok... sabow ajo la tok... tak elok sumpah seranah org, nanti copet tuo... hehe...

Salfiza berkata...

adoi la...mende2 cmni la yg buat den semput kt jalan raya...
kadang2 kita ni dah kemain bhati2 tp insan2 lain yg mngundang bahaya pada diri kita.kalo dia eksiden sorang2 xpe ni masalahnye melibatkan nyawa org lain.
atok,lain kali kalo jumpa org gitu atok jgn segan silu smackdown dia smbil bg kata2 nasihat yo...hoho

Dhia Delisha berkata...

huh kalau dhia..mintak mangap la nak tgk..tatut...

blog-tips-kurus berkata...

betullaa..bile ade xcden, mesti org laki suke nak sebok2 tengok. menyesakkan jalan je.. klu org ckp, marah! hhmmmmmm...

*pix tu macam belajar letrik je tok!!

hotaku berkata...

patutla nabi naik unta.
takde eksiden2

| gad1s s0ypans | berkata...

hikhikhik......
terg0lak bes0w eden baca at0k punyer hikayat......
bukan g0lak kan entry.....
tp terg0lak ngn ayat2 yg at0k pakai......
b0bot yew at0k......
nk pnjam pas nie......
nk jalan2 s0Qomban.......

nelly berkata...

nasib baik atok tak apa-apa . .

renjerkabloi berkata...

hahaha.. hati2 la lain kali...

LADYHEART berkata...

atok nak lek somban yo?
kek mano 2?hehehe

LADYHEART berkata...

atok nak lek somban yo?
kek mano 2?hehehe

Cik Rimau berkata...

Haha.. lawak lak ayat yang atok ni pakai..

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Itulah Mina....selalu orang lain cuai, kito yang kono

Suhami Ahmad berkata...

cacing : Huhu...atok kalau time tu bawak keto kebal, sah sah time tu atok aim terus

Suhami Ahmad berkata...

Pirate : Aiyo pirate, tu memang marah betul tu...hihi

Suhami Ahmad berkata...

TheChekJah : Huhu...tersodak-sodak bobot atok...seb bek tak xcident

Suhami Ahmad berkata...

Salfiza : atok bolun sompek smackdown dio, dio dah kasi tinggal atok 8 tiang, Sal

Suhami Ahmad berkata...

Dhia Delisha : Huhu, atok pun buek2 berani yo

Suhami Ahmad berkata...

Dhia Delisha : Huhu, atok pun buek2 berani yo

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Letrik? huhu kompem lintas pintas

Suhami Ahmad berkata...

hotaku : hik hik...boto gak tu an =)

Suhami Ahmad berkata...

| gad1s s0ypans | : Hihi, atok memang cenggini. Masuk air

Suhami Ahmad berkata...

nelly : Itulah, Alhamdulillah lah nelly

Suhami Ahmad berkata...

renjerkabloi : atok dah ati2 la tu...bawak 70km sejam..huk huk

Suhami Ahmad berkata...

renjerkabloi : atok dah ati2 la tu...bawak 70km sejam..huk huk

Suhami Ahmad berkata...

LADYHEART : Iyo, kek senawang

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau : hihi...aummmm!

faiz berkata...

geri btol tgk org accident...pernah sekali time study kat s.alam...depan mata sorang budak uitm bwk motor nazak tgh jalan kena langgar kereta tgh racing...dgr citer meninggal dlm ambulans..

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Iyo...atok samo yo ngeri. Tak leh nengok darah berlambak2....(kato nak jadi doktar)

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih