Sabtu, 15 Januari 2011

Braces

Tu dia. Sejak atok tengok kembar seiras atok si Shahir tu dah tak pakai braces, hati atok macam terbukak pulak nak pakai braces sebab lepas ni orang ingat akulah Shahir. Atok memang dah lamo teringin nak pakai braces ni sobab kedudukan gigi dopan atok jarang dan tak santek. Walaupun jarang tapi masing-masing masih berada di dalam posisi sepatutnya lah. Alhamdulillah tapi cumo jarak gigi arnab tu jarang sikit. Tak santek ='(

Atok google gambar ni. Waghih tahu apo caption gambar ni? "Hensem tapi gigi jarang!" Soddih!, atok punyo gigi macam nilah. Sebijik! Tapi tang muko tu atok hodoh sikitlah.

Atok memang nak pakai tapi masalah eh duit nan ado. Mak ayah atok bukan orang berado nak spedo bagai. Inilah masonya atok nak perbaiki kerosakan  kekal ni selepas masuk alam pekerjaan nih. Yelah, sekurang-kurangnya kita guno duit sendirikan. Itu lebih puas hati.

Atok cubo try test google kat tenet pasal braces n terbaco plak blog celebrity blogger si Fatin Liyana tu, harga untuk buat braces ni boleh membuatkan ekau terkoncing. Kalau kat klinik swasta kosnya boleh mencocah rm4000-rm4500! Terkoncing tak waghih mendongar ee gak eh ? Pastu tiap2 bolan mesti kene sebis. Sekali sebis makan rm100. Amacam? Kau still nak buat ke tok?

Tu yang atok dah simpan angan-angan nak kompol duit tu. Sobab atok dah tak tahan dah nak menyembunyikan senyuman atok yang menawan ni gara-gara duo batang gigi arnab atok kat dopan tu jarang.  Fail betol! JARANG sangat. Terpaksolah atok lupo an impian nak memiliki kamera DSLR tahun ni untuk aku korbankan dengan memakai braces. Ini baru plan yo. Atok tak sungguh-sungguh nak pakai laie. Nak-nak selepas melihat harganya yang begitu 'memberangsangkan'. Lopeh boli Apple Mac sebijik gak eh tu.


OMG! kalau atok pakai braces.....kompem 100% serupa macam ni. Encik Ahmad! Oi!oi!oi!oi!.....Err...shahir jiran belakang umah aku bukan AF tu!


Atok pun adolah kaji pasal hukum-hakam pakai braces ni kat [sini]. Dan hasilnya, semuo ini bergantung kepada niat kita. Kalau niat kita untuk tujuan kesihatan dan  elak dipandang jelik hukumnya harus. Kalau untuk santek dan menunjuk-nunjuk hukumnya HARAM. Tu dia. Takut atok mendengar perkataan HARAM tu sobab mengubah ciptaan Allah. Tapi dari pemahaman atok selopeh membaco laman tadi tu, atok raso harus bagi atok pakai braces tu. Sobab itu termasuk sebagai kecacatan. Tak salah kalau kita memperbaiki kecacatan untuk meningkatkan keyakinan bilo berhadapan dengan orang.

Itu bab hukum hakamlah. Tapi yang bab wang kos nyo, atok kono pikir banyak-banyak kali. Tapi......selopeh atok baco blog si Fatin Liyana tu banyak kali dan lagi dan lagi, atok tertarik ayat dio 

"sakit, kos rawatan, masa hanya sekali, tapi senyuman menawan akan kekal selamanya. InsyaAllah"

Atok raso kalau atok pakai braces tu pun mesti tak lamo sobab gigi atok bukan Halimah jongang,  gigi taring berlapis, gigi bersepah atau sebagainya. Gigi atok cumo jarang yo. Dan sebis pun mungkin tak mahal sebab hanya untuk rapatkan gigi arnab tu je. Atok pun tahu sepanjang atok memakai braces tu nanti akan memberikan igauan yang buruk kepado anak-anak buah atok, tapi....atok raso have to. Emmm, entahlah.

So, di halaman blog yang buruk lagi busuk ni, atok nak mintak pendapat waghih semuo, berbaloi tak atok pakai braces tu? Mano yang dah pernah pakai, just drop your comment here and sharing wif us. Kat mana boleh dapat murah? Plis let me know ok. Atok serius sangat pasal menda alah ni. Sapo yang terbaco entry ni pastu tak nak komen, atok lempang laju-laju macam Auntie Nasha Aziz lompang Shahir (T_T').  Tolong atok ek.....Plissss

Pesan atok : Waghih tahu tak? Dulu kan atok ponah dapatkan pendapat waghih nak beli  laptop brand Hp atau Lenovo right? Then u all suggest me to buy Lenovo, so atok terus beli Lenovo. See! Kuasa pendapat waghih penentu maso dopan atok. Buatlah pilihan dengan tepat! Plis, atok perlukan advice waghih sekalian. Jangan biarkan hidop kalian diselubungi misteri!!!!!



Pengsan








27 ulasan:

ShaLLeyShaLina berkata...

atok...cucu pun penah terfikir nak pakai braces....aduhhh tapi tatotttttt uwaaaaaaaaa...

salsabila berkata...

atok, atok pi jumpe dentist dulu,, tunjuk gigi atok tu teruk ke tak..kalau teruk keduduksn gigi tu mmg la mahal..kalau sikit je x de la mahal sgt..hehehe..rm 4000 tu kire murah..sbb ada yg lagi mahal..rm6000 ^^
sakit tu mula2 je..lame2 tak rasa apa2 pun..;D

iris berkata...

atok wekpo nak pakai braces bkn ado gigi pown gusi pown dh kocut den ghaso klau atok nk kumpul dr skunk 4k-5k tuk braces bek simpan yo niat tu kulpul utk gi haji lerr tok :)

ANATI SOKI berkata...

yeay!! atok angkot lenovo!!! ngeeee!!!!!! bes!! pasni update kerap ckit! heheh

Qaseh dalia adelia berkata...

atok bukan pakai gigi pelesu ke..haha gurau je..sebaiknya jumpe dentist dulu mcm org atas ni kate..tny ependapat dentist ..dalia nak bg pendapat pun braces pun tak tahu eceh gurau je.. if nak mencantikkan lagi gigi tu why not try kan :)

sherry berkata...

hi Atuk..

my daughter keep pujuk memujuk saya and en suami nak pakai braces. Gigi dia actually dah ok...tapi i think sebab dek pengaruh kawan2 sibuk dia nak pakai jugak.

abdullah gazali berkata...

hmmm..kalu atuk nak pkai sbb nak betulkan kecacatan tu oke laa..xde la jatuh hukum haram..sayapun ada gak terpikir nak pkai tp gigi saya oke dah..so,xjd la pkai..hehe

rome berkata...

Atok nak pakai bracesssssssssss.....teruskan perjuangan anda itu atok . Kalau atok dah tua atok akan menyesal . Pls atok ....saya pakai braces okay jer . Semakin hensem . Mana ada sakit atok !!! Atok kan lelaki ????...lek la atok ....LELAKI KENA BERANI !! comfirmed lepas nie atok lebih hemsen dari syahir tu ...huhuhuhu...good luck atok ..Inginkan pendapat cari saya ..

||aLeaSaRa|| berkata...

cucu tmpg lalu..tercengang atok nk pakai braces!atok mmg rugged lah he3.sepupu kite buat braces kat kelana jaya mmg selalu teman time dia kena bersihkan gigi.perghh mmng seriau dan ngilu dia kata.tapi hasilnya walaaa....

Abu berkata...

elok atok pakai laa... baru nakpam hensem

AlfiEean WaRsi berkata...

atok tnya nenek dulu...klw dia kasik pakai, then atok go on la...hehe

kakngah berkata...

pakai yo tok.. buleh naik an lebel konpiden gak tuh... gg dah lawa..

Suhami Ahmad berkata...

ShaLLeyShaLina : Atok pun tatottt...tapi untuk maso dopan, atok kono ilang kan sipat tatot tu Alina

Suhami Ahmad berkata...

salsabila : salsabila pun penah pakai ek. Atok pun ado baco leh mencocah 6000 gak ikut teruk gigi kito tu

Suhami Ahmad berkata...

iris : erkk...insap kojap. Tonpi, apo yang iris koba tu ado gak boto eh tu

Suhami Ahmad berkata...

ANATI SOKI : Tu pun berkat nasihat ANATI SOKI dolu gak kan. Hehe. Macih

Suhami Ahmad berkata...

Qaseh dalia adelia : Atok dah busan pakai gigi pelesu. Tu yang nak pakai braces...hikhik

Suhami Ahmad berkata...

sherry : Hihi...kalo ok, atok raso x perlu pakai kot...mahal gak tu
^_^

Suhami Ahmad berkata...

abdullah gazali : Itulah, atok pun nak nunjuk2 pun. Tapi untuk tingkat confident level

Suhami Ahmad berkata...

rome : Wah, ni yang berkobar-kobar ni. Nanti atok buzz rome ek]
=)

Suhami Ahmad berkata...

||aLeaSaRa|| : Ishhh, ngeri pulak atok dongar kisah ||aLeaSaRa|| ni. Tapi hasilnya...treng teng teng....

Suhami Ahmad berkata...

Abu : Mokasih bu atas semangat tu ^_^

Suhami Ahmad berkata...

AlfiEean WaRsi : Nenek dah kembali ke rahmatullah

Suhami Ahmad berkata...

kakngah : Mokasih kakngah. Atok ado duit nanti terus buek...hihi (ntah bilo gak eh)

faiz berkata...

atok bakpo mahal sgt..terkojut beruk den dongar harge camtu...time sekolah dulu kalo org pakai braces ni kompem kono kutuk..

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Mahal faiz. nak2 swasta. Memang kono kutuk pun. Tapi tahan jelah utk future

Fancy elastic ligatures for braces berkata...

http://www.facebook.com/pages/Fancy-elastic-ligature-for-braces/170105396356281

CHECK OUT THIS PAGE!
fancy elastic ligatures now in malaysia :D
choose your favourite pattern mickey,flower or hello kitty in 25 choices of colours!
there's also GLOW IN THE DARK ligature for your braces!
WOW! be the first among your friends to have these cool fancy ligatures for your braces :D

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih