Khamis, 16 Disember 2010

5 perkara yang boleh dibuat masa lapang

 Ha...atok tahu ado dikalangan cu yang masih goyang kaki kat umah tu an. Mustilah goyang kaki sobab musim cuti sekolah an. Tapi bagi cu yang amik maso cuti sekolah ni untuk kojo part time, atok salute potato spring. Dapek yo duit nak boli baju baru masuk semester sok an. Takkan nak harapkan mak ayah atau duit PT an. Opsss...

Bahaha....Ok2, alah atok maso mudo-mudo dulu pun dok gayang kaki gak. Inilah maso eh kito nak rehat an minda kito dari anasir luar an. Psstt..tapi jangan lupo tolong mak ayah kalau duk umah tu. Tak mau makan pree yo, kono tolong sikit-sikit gak kan. Sapu laman umah ko, cuci jamban ko kan, sidai baju ko. Apo2 Yolah.

Baiklah, kali ni atok nak buek satu entry berkaitan perkara yang boleh dilakukan pada masa lapang selain berhibernasi atau korek idong. Kau adoo??

1. Tolong mak ayah kat rumah
Ha, yang ni atok dah cito an kek intro tadikan. So,
atok tak nak ulas panjang-panjang. Kang slow pulak blog den ni nak loading. Bilo kito kek rumah tu, cubolah kito buek aktiviti berpekdah sikit. Sekurang-kurangnya hulurkan tangan ringankan bantuan. Tu dia. Macam mangsa tsunami dah. Alah, kalau mak suruh poie kodai boli ikan bilih, atau bawang ko kan, cu poielah. Bukan susah pun kan. Start motor tu, poie boli kek kodai. Suko ati mak tu sikit. Sapu laman rumah ko kan. Kalau ado bibik pun, cu suruh bibik tu goyang kaki kat kusi malas. Biar cu yang buek. Paling tidak pun dapek yo keluar poluh tu sikit an.


Kau tolong mak kau kupas kelapa ke kan. (jap, ni kupas kelapo ko main bajak-bajak ni)


2. Membaca
Ha, motip? Membaca itu amalan mulio. Atok bukan suruh cu baco ensyclopedia ntah apo jadah tu kan. Tak semestinya nak membaco musti kono baco buku tebal hamek kan. Ala, masa omak cu suruh kupas ikan bilih tu, kan dio balut pakai surat khabar kan. Kau bacolah kojap. Tapi konolah siap kojo tu dulu, kang tak pasal-pasal kau jadi ikan bilih. Tak pun bacolah novel ke kan. Layan jiwang. Atok tahu ramai yang jiwang kek sini termasuklah Suhami Charlie Chaplin tu. Tak pun cu baco majalah ko, mastika ko apo2 yolah yang boleh di baco. Tapi lagi bagus kalau dapek baco surat khabar kan. Jangan baco majalah playboy lak.

Kucing aku pun dah pandai baco kisah arnab dan kuro-kuro. Siap sila panggung laie. kau ado??



3.Main game
Tak kisahlah games apo. Games komputer ko, games laptop ko, PS ko, Xbox ko tak kesah. Ketengteng, saidina, jutaria, main gotah pun games jugak. Macam si Suhami tu dio buto games. Hanyo satu yo games dio pandai main. Red Alert ngan Dota. Kadang-kadang atok skodeng dio nampak dio tergolak sorang-sorang. Kojap lagi kang mengamuk. Peh tu atok nampak dio hompeh an laptop ke lantai sobab kalah kono bom kat Apoc Tank. Kadang-kadang bulih amik maso 4 5 jam ngadap games yo. Tapi jangan 25 jam ngadap games yo. Kang tak pasal-pasal mak kau halau kau keluar dari umah.

Yang ni atok tak pasti samado main games atau tengok orang tengah 'games'. Lain macam yo golak budak jantan tu.



4. Berkunjung
Atok percayo, time cuti-cuti sekolah ni musti kawan-kawan sekampung pun tongah cuti kan. Jadi apo kato cu amik peluang ni untuk berjumpa sahabat lamo. Buek tomujanji pehtu jumpo kat tompek yang dijanjikan. Sambil borak-borak kisah lamo, cito perkembangan terbaru dan berita sahabat-sahabat lain. Selain dapek mengeratkan hubungan, dapek yo berkongsi cerito kan. Takpun, kalau tak ado sahabat yang bercuti, cu poie lah bertandang ke rumah kaum kerabat. Cubo buek statistik terbaru ke kan. Kiro petambahan bilangan ahli keluargo. Amacam?

Classmate atok maso kek Zimbabwe dulu. Atok ado kat jamban maso tu



5. Update blog
Ini adolah aktiviti terbaru atok pado maso lapang. Hapdet blog. Macam-macam bondo yang ado dalam fikiran atok ni, atok luah an dalam tu. Tak kisah luar dalam sumo den cito. Selain dapek meluahkan perasaan, atok dapek jugak konal dongan kawan-kawan blogger baru. Memperbaiki skill merepek. Berkongsi cerito suko dan duko. Dapat maklumat baru dan terkini. Pendek kato ibu jarilah cap eh. Oiyeh!!!

10 ulasan:

zazaw berkata...

HAHA . den membaco yoo tok . bacoo novell
bemanfaat kannn ??

Amirah Yusof berkata...

blogwalking jum..hoho..dah tadok kojo

Suhami Ahmad berkata...

zazaw : Ha, xpo2....manfaat gak tu...boleh asah bakat imiginasi

larikkkkk!

Suhami Ahmad berkata...

Amirah Yusof : Jom jom!

no body berkata...

bernas lg berisi ponit atok nie yo~

Suhami Ahmad berkata...

no body : mokasih. Itu sekadar pendapat atok ~tetibo atok teringat kumpulan wonder girls

Qa berkata...

hehehe..mase lapang saye suke bace novel dan update belog juga!!=)

Kenzo@MrConteng berkata...

tok, yang den slalu buat membaca, update blog jer...yg len, den tdo~

Suhami Ahmad berkata...

Qa : Ha samo la ngan atok tu..tapi novel atok tak sangat...games yo..hihi

Suhami Ahmad berkata...

Kenzo@MrConteng : Samo sebijik segolek ngan atok

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih