Bahan-bahan yang diperlukan :
500 gram cendawan tiram kelabu
Satu cawan tepung gandum
Satu cawan tepung beras
Satu cawan tepung jagung
Rempah kari
Garam
Lada serbuk
telur dibancuh air
Cara caranya:
1. Bancuh rempah kari, garam dan lada serbuk dengan air bercampur telur. Biarkan ia cair seperti membuat tepung pisang goreng.
2. Celupkan ramuan tadi ke dalam tepung gandum, tepung jagung dan tepung beras dalam satu bekas.
3. Goreng sehingga warna keemasan. Minyak kena penuh dan panas. Api kena kuat.
4. Jika sudah siap, perlahankan api dulu untuk gorengan berikutnya.
5. Hidangkan bersama dengan sos atau pun mayonis.
Inilah hasilnya...
Disebalik tabir
Bahan-bahan yang diperlukan :
500
Satu cawan tepung gandum <------nak kena guna cawan gak ke? adoih, mana aku nak cari cawan nih
Satu cawan tepung beras
Satu cawan tepung
Rempah kari
Garam
Lada serbuk
Telur
Cara caranya:
1. Bancuh rempah kari, garam dan lada serbuk dengan air bercampur telur.
2. Celupkan
3. Goreng sehingga warna
4. Jika sudah siap, perlahankan api dulu untuk gorengan berikutnya.
5. Hidangkan bersama dengan sos atau pun mayonis. <----gedik, nak mayonis je
Inilah hasilnya...
Ya Allah, ape menatang ni??? Kau pegi dunlod gambar cendawan goreng kat google skang!!! |
9 ulasan:
boleh ikut resepi ni...petang ni ada pasar tani so nak lah beli cendawan...
ps lawak lah buat akak tersonyum geli hati..
hahaha..mak ai, garam segantang???
@Idalara
Ha, akak Ida ikut yang resepi atas tu yo, yang sebalik tabir tu jangan ikut :p
@CeeKeen
CheeKeen, teringat kek cito p.ramlee yang garam eh tumpah kek lauk
cendawan umar habis dok kena baham ngn kambing n lembu hadoii...guna kacang bendi leh x tok??
walauweiii cedapnyerrrrrr cendawan tuee thanks ye.. kongsi2 resepii
@umar yg cute
canggih kambing kobau zaman skang kan umar...bulih, kacang hantu pun bulih
@AngahSayang2314
Ha angah, cubo jangan tak cubo...
Catat Ulasan