Isnin, 6 September 2010

Goreng pun sodap



Apakah? Ado apo dengan title menjelikkan itu?
Sebenarnya, masa atok balik kampung Jumaat lepas, then terus serang my cucu cicit piut. My 1st generation mushroom project. Woi! Patutnya, diorang ni klua awal bulan soploh. Ni apa hal klua time cenggini? 
Sebenarnya adik-adik cendawan ni tak sesabar nak keluar. Bukan semuanya yang keluar serentak. Tapi dalam 1 baris tu ada 1000 beg media hanya 4 5 beg media sajok yang berjaya keluarkan cendawan. Kalau ada 6 baris, total dalam bawah 30 beg media la yang keluarkan hasil.  Dan cendawannya pun tak cukup bulan. Pepaham la kalau tak cukup bulan cmne. Tapi ada gak yang keluar cantik dan mekar di taman bangsal.

Atok suko!!. Setelah penat lelah atok soblan setengah ni menatang korang bagaikan minyak yang penuh, walaupun ada dalam 8 mati syahid sebab diserang virus babi hijau, 5 dimasuki ulat, dan 30 bontot dia dah macam bontot kuali sebab kaler hitam, the rest masih lagi bertahan, Tahniah atok ucapkan. Ni antara pic yang sempat atok tangkap lepas je buka pose . Layan......

Cuba try test tengok. Dia boleh tolak ketas 'sokaba' tu...


 ni paling cantik la atok snap. Walhal yang len2 hancus ghope nyer.


So, atok dapat dalam sepestik merah yang sederhana tu. Terus adik atok suruh masak apo? atok cakap APO2 YOLAH...huhu....then dio masak lada hitam....NI ha cap eh...sodap...nak2 yang kecik2 tu mmg manis...Pagi tadi ada lebih, makan sahur...Then lepas sahur atok terus pocut balik Somban sobab kojo ado 2 ari laie....Sekian

3 ulasan:

kerangRebus berkata...

memang cntik la tok cndawan ni..haih..grrm nengoknye..

diana amin berkata...

aik xpening eh mkn cendawan....
kalau na asal mkn jew confirm pening

Suhami berkata...

KerangRebus : Mokasih....yang tu atok snap sample paling ghope cendawan sikit. Yang lain2, hazab.....
Diana Amin : Jangan makan banyak2 na....Sebenarnya cendawan ni banyak kebaikan tp cara masakan/makan tu mungkin salah. Klu goreng lg best...

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih