Khamis, 6 September 2012

Maso Itu Nyawo

Sekarang ni orang dah tak pakai lagi dah peribahaso "masa itu emas" walaupun hargo omeh tu mahal. Orang pakai "maso itu nyawo". *sesuka ati aku je tukau2 peribahasa kannn. Namun hakikatnya itulah yang berlaku pado diri atok sekarang. Maso berlalu terlalu pantas. Terlalu lalu pantas. Sodar tak sodar dah masuk bulan 9 dah pun. Alang-alang mention bulan september ni, 8hb 9 ni hari jadi atok. So, atok nak hadiah keto alpad dari korang sorang sebijik.

Nak-nak bilo atok dah berhijrah baru-baru ni. Maso tu tak sodar berlalu. Colik mato poie kojo. Balik kojo komeh rumah. Lopeh komeh rumah online pesbok. Pehtu mato terlolap. Esoknyo ulang bondo yang samo. Macam tulah rutin harian atok sehari-hari. Samo jugak kalau atok bercuti hujung minggu. Colik mato, makan nasik lomak. Lopeh sarapan, tengok tibi. Lopeh tengok tibi sambung kojo editing. Pehtu tengok katon. Pehtu online bawak ko malam. Pehtu tido. Ulang balik bondo yang samo. Copek boto kan maso berlalu. Sampai komen2 post dulu pun tak sompek nak berbalas.

Kito tak sodar pun dari setiap hari umur kito bertambah sehari. Setiap hari rambut kito tumbuh 1mm. Setiap hari kulit mulo berkodut. Setiap hari jugaklah, kito menghampiri ajal!. Ecah pun raso apo yang atok rasokan sekarang tak?. Ke haku sorang je yang rasa cenggini?

So, dikesempatan kali ni atok nak mengingatkan Ecah dan diri atok sendiri, gunokanlah waktu itu sebaiknya. Maso itu tak kan berhenti menunggu kito. Tapi kito sendiri yang perlu jalan seiring dengan maso.



"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian. Kecuali mereka yang beriman, beramal soleh dan berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran." (Al 'Asr 103: 1-3)

4 ulasan:

Cik Rimau berkata...

atok da makin tua.. hahaha.. mmg pon tok.. mase makin cepat jalan skrg ni.. sampai xsedar.. tau2 da nak ujung 2012 da ni.. aiyooo.. byk ag bnde xdibuat.. huhu

dyabunga berkata...

mmg tu tok..ct sgt masa berlalu.. amboi atuk..nk keto alpad je..haha

Aziela berkata...

Epy besday awal atookkk...! Er, keto alpad x mampu cucu nak bori, lopat bulih. Nak? Sabtu nnt meh dtg Alor Gajah, den kukuihkan. Barulah rutin harian atok tu berbeda jadinya.. kan..?

Novelgurl berkata...

AMBOOii tinggi nar selero atok nie wlupun dh tuo haa..hehhe..hmm..betul sy pun alami bende y sme.kkdg la.kkdg mcm terlebih msa smpai x tau nk buat ap.hoo~

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih