Jumaat, 28 September 2012

Kursus Pertahanan Awam

Wah gitoo. Hari robu yang lalu atok di arahkan untuk poie kursus asas pertahanan awam di JPAM. Kalau tak silap atok hampir setongah dari orang opis atok poie. Dalam 30 orang. Nak diikut an hati, atok jenis liat sangat nak poie kursus yang melibat an aktiviti pizikal nih. Al-maklumlah tulang dah roput. Layak bertafakur di atas tikar semayang kekdahnya. Ko mampoo?

JPAM ni merangkumi 4 aspek utamo ; tak silap atok medic, tugasan bomba dan 2 lain atok tak ingat...erk


Tapi bilo atok fikir-fikirkan balik, atok ni budak baru kat opis ni. kat Melaka ni. Tak sampai pun sebulan. Memandangkan hampir separuh dari budak opis atok terlibat dengan kursus ni, secaro tak langsung atok boleh kenal diorang dongan lobih rapat. Nak harap an jumpo kat opis susah. Jarang nak jumpo. Ado yang poie mesuarat, ado poie jamban lah, ado mc lah, ado yang boli makanan kat kantin lah, macam-macamlah aktiviti sehinggokan masing-masing jarang bersemuko.

Jadik, peluang ni lah atok dapek berbual mesro dan berkenalan dongan diorang dongan lobih akrab. Contoh eh ado boss ni, sebolum ni atok takut sangat nak tegur. Ko gile nak main-main tegur. Badan dio dah lah besar dari atok. Bueknya dia hambur atok, terus atok kena serangan jantung. Ko jugak yang nanges nanti takdo sapo nak hapdet blog lagi. Gitew.

So, maso kursus pertahanan tu lah atok baru tahu perangai sebenar masing-masing. Diorang sempoi yo sebonar eh. Cumo atok maleh nak tunjukkan sangat sikap gilo-gilo atok dulu. Atok simpan dulu. Takut diorang cop atok kecelaruan mental lak nanti kalau peringkat awal ni atok tunjukkan sikap sengal atok tu. Dah takdo orang nak berkawan dengan atok pulak.

Nanti kalau ado maso terluang atok ceritolah apo aktiviti yang atok buek kat situ eh. Macam mano atok bulih dipakso abseiling jadik spiderman yang tapak tangan tak cukup glue....dan macam-macam laie. Pastu belajar medic sikit. Tak rugi pun atok masuk kursus pertahanan tu. Ko pun kalau ditawarkan kursus tu atok galakkan poie. Nih ko layan sedikit gambau yang sempat atok snap. Next time atok cito laie k. sebab haku nak tido nih, ngantok.


ini ikatan rahang jatuh...hati2 ikat...salah ikat ghope mayat

ini anduh tangan patah buat duckface 5 days mc...bersamo orang penting


ini dah takdo kojo lain


Nanti atok citer pengalaman kat sana tau. Macam mano kono buek abseiling, padam api, ikatan buku sila dan macam-macam lagi. Ok papai ecah!





10 ulasan:

Novelgurl berkata...

best la atok.bru x bosan ad aktiviti mcm tu.

Tulus Sweet berkata...

kenapo sensoredkan mato tok

inche hlovate berkata...

untung la spe nme ecah..

*eh mse pergi jambori pengakap dulu ada balajr jenis2 ikatan tu

Aziela berkata...

La...bolun roput laie tulang atok rupo eh. Bulehlah nak tambah nenek..nenek..nenek....lagie.. Hihihih

P/S : Kembali 'menutup' mata...

Kak Zie berkata...

atok jgn lupa apdet xtvt kat JPAM yoooo

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Kann...memang sonok

Suhami Ahmad berkata...

Tulus Sweet : Atok sogan

Suhami Ahmad berkata...

inche hlovate : Kan..maso sekolah rendah maghin atok belajau sumo tu

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Nenek?...nenek kabayan?...ngeh ngeh

Suhami Ahmad berkata...

Kak Zie : InsyaAllah :)

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih