Selasa, 17 Januari 2012

Pengurusan Kewangan Yang Baik

Assalammualaikum dan peace yo!


Apakah tajuknya ittew atok ala-ala subjek kewangan yang paling bosan maso belajar di politeknik dolu-dolu di mana selalu skor A dengan bantuan toyol terselit di celah-celah exam paper shit sheet! Ya, atok ingin berkongsi dengan Ecah, pengurusan kewangan yang baik walaupun duit gaji atok hujung bulan selalu nan ado baki. Well, Ecah kono paham pasal atok banyak komitmen bulanan. Gitew. Ok, let start bebeh.

  1. Asingkan duit ikut kewajiban paling utamo. Macam atok perbelanjaan wajib atok tiap-tiap bolan adolah ansuran bobot, berukben, ptptipu, insuran nyawo, omak abah, duit makan minum, duit petrol. Wajib asingkan. Kalau gaji Ecah 1000, perbelanjaan wajib ado rm300 maka curi siap siap rm300 tu solit bawah bantal. Esoknya terus selosaikan segala hutang wajib.
  2. Simpan 1/5 gaji dalam bank atau ASB. Walaupun haku pun tak buat tapi atok sangat galakkan kaedah ini. Andaikato gaji Ecah 1000 sebulan, mako 200 tu siap-siap simpan dalam bank kasi beranak sikit duit tu.
  3. Bakinya tu, buek bajet ikut peruntukan masing-masing. Contoh eh camnih. Ecah buat bajet untuk sumo perbelanjaan untuk duit petrol sebolan rm200, duit boli baju baru rm20, peruntukan untuk boli topup rm50, peruntukan untuk bercoti 1malaysia rm15 dan lain-lain. Pastikan perbelanjaan Ecah tu tak melebihi bajet yang ditotapkan. Kalau lobih, Ecah buat dua caro ni. Samado pindah peruntukan berlebihan kat peruntukan yang dah nak abeh tu, atau jangan keluar ke mano-mano! (in case perbelanjaan petrol dah lobih rm200)
  4. Susah susah, suruh mak kau kawal duit kau. Kalau nak, mintak yo. Macam atok buek. K bye.

22 ulasan:

blog-tips-kurus berkata...

anak mak, bagi jela terus kepada beliau. tak yah minta2 dah! (",)

*baju RM20 mano dapek tok oittt!!!
*jaga-jaga KEBERHUTANGAN SERIUS!!

Cik Rose Cute berkata...

hihihihi Ecah Faham atok...

sahromnasrudin berkata...

atok kene lantik menteri kewangan utk kawal kewangan atok hihihihhhhh

mekjangok berkata...

duit kawen dah asingkan ker?hehehe

Ca Cik Duyung berkata...

bagus cara atok ni..hummm....tp skang,1k tu nmpk kecikkk je..

faiz berkata...

tula..kalo xpndi kawal gaji 8000 pun cukup..btol tsk?

Aien Not Alien berkata...

sedang kawal duit sendiri dibantu mak...esok2 suami lak yang kawal...haha

LadyBird berkata...

tips yg menarik ni atok..
xkirolah gaji ciput ke banyak ke..
simpanan tetap perlu ada..
10 hinggit sebulan pun xpo kan atok?

KaK LimAh Si SupiR berkata...

hohoho..nk ikut tips atok laaa :P

chii berkata...

aduhai..byk tul yg nak kena di asingkan yoo...ptptipu lgik eh...:p cam chii..xde..chii cuma utang ngan telekom je :p

Nur Raihana Abd Rahim berkata...

beli baju rm20??mana dapat atok oii!!bercuti rm15??keh3 nan hado la atok.parking keta kat sogo pun dah cecah rm10 sejam..sume mahal ler.hadoiii

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Abeh tu nanti atok nak makan hapo? huhu

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rose Cute : Baguih...hik hik

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Mak atok kan ade...beliaulah menteri kewangan ittew

Suhami Ahmad berkata...

mekjangok : Amboih mekjangok...

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Kot dulu kalau jumpo duit doplohsen, bertumbuk an pasal berebot...skg duit 50 hengget pun main lipat lipat arogami

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Kalau rm10000 sebolan pun, tapi kaki enjoy pun tak cukup gak kan

Suhami Ahmad berkata...

Aien Not Alien : Bagi suami kawal je...jangan kasi dio guno...huk huk

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Takpo LB...asalkan ado nyimpan

Suhami Ahmad berkata...

KaK LimAh Si SupiR : Haaa...silo silo...hihi

Suhami Ahmad berkata...

chii : Utang telekom? bergayut kah? hoho...

Suhami Ahmad berkata...

Nur Raihana Abd Rahim : Haiyoooo...sumo hargo naik...gaji yo tak naik2...mencik!