Khamis, 15 Disember 2011

SBPA atau SSM?

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


sbpa-sistem-saraan-baru-perkhidmatan-awam
Omaigot omaigot omaigot (tangan tepek kat kepala)........Atok tongah kompius tahap Salamander dah  ni. Mana satu yang terbaek? Antara Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) atau kekal dengan Sistem Saraan Malaysia (SSM). Macam-macam atok dongar pasal keduo-duo skim ni. Dan makin dongar makin kompius. Nak-nak kakitangan yang baru macam atok nih. Baru kerrr?

Apo yang atok paham, ado jugak kawan atok yang koba skim baru ni (SBPA), skim buang orang? Iyo ko? Maksud eh, kalau pencapaian prestasi kito kurang dari bawah 70 markah, automatik akan dinasihatkan bersara atau bahaso kasar eh kono buang. Macam mano pulak kalau kito perform bagus, tapi orang yang menilai kito tu sentiasa angin pasang 24 jam then dio kasi kito markah bawah 70 tak ke kono aniaya? Bermulalah episod skim yang dolu-dolu iaitu SSB (sikit-sikit bodek). Nak dapat markah tinggi punyo pasal, kau belanja bos kau makan Mekdi atau Kehepsi contohnya kan. Tak pun Azhar Maju. Mampu?

Namun, setolah atok nonton bual bicara bersama KPPA di dialog 1 @Tv1 malam tadi, dia not simply siti buang orang macam tu. Kalau markah kito bawah dari 70, akan wujud satu unit untuk menyemak semulo markah tersebut. Jiko purata prestasi sebolum ni rendah gak, tu yang dio buang. Tapi atok dongar khabar angin gak, kenaikan gaji ikut prestasi hanya terpakai untuk JUSA. Macam den yang kuli ni, gaji langgar tembok. Iyo ko?

Yang menariknya, jiko atok terus pilih SBPA ni, basic atok akan naik sehingga RM2++ camtu. Kenaikan tahunan pun akan naik duo kali ganda. Bolehlah aku langgan Unifi kan. Pastu bolehlah aku buat vlog. Pastu bolehlah aku jadi pemes macam kakak cikgu Shida tu kan. Motep panggil kakak? Ok, atok dah ke laut. 

Tapi....yang musykil nyo, kenapa Cuepacs suruh kita jagan sign dulu secaro terburu-buru? Kenapa dia nak fight, tempoh proses tandatangan tu terlalu singkat? Musti ado udang disebaliknya yang kito tak tahu. Jom kita skodeng apa kata mereka kat luar sanun pasal kedua-dua skim nih.

Ha, apo yang atok paham lopeh baco statement ni, tak semestinya kita wajib pencen umur 60. yo ko?...tapi macam aku umur 84 ni, agak-agak eh kek mano lotak eh julat pencen tu yo?


Ini yang paling ditakutkan. Sobab nak kojar kenaikan RM2++ tu kot salah perhitungan, pencen hilang. Sio-sio ko kojo lamo. Iyo ko?

Yang ini atok ado baco blog orang lain. Kalau pilih SBPA ni banyak kelebihannya. Anjakan gaji tahunan meningkat, elaun wilayah dan elaun kritikal jugak akan meningkat mengikut gaji pokok. Malah boleh bekerja sehingga 60 tahun. Errr...yang 60 tahun tu bagi atok kelemahan tu!

Kalau betul skim SBPA ni banyak kelobihannya, tapi kenapa Cuepacs suruh kita jangan sign terburu-buru? macam atok katokan tadi, musti ada udang disebalik mee. Camna Ecah? Kalau sesapo yang clean & clear pasal bondo ni, boleh la share dengan atok...Drop your comment please! Chewah...
p/s : Arini tanggal 15 Disember 2011, gonap 3 tahun atok bergelar Penjawat Awam. Sokor alhamdulillah.
Nak adiah!!

20 ulasan:

mas saari berkata...

ada jugak dengar macam tu...kalau tengok gaji yang diberi memang agak kurang memuaskan! tapi pasal hilang pencen tu rasanya tak benar...

entahlah, Mas pun dalam dilema nak sign ke tak??

mekjangok berkata...

pening la sbpa nie...mcm2 dengar, sudahnya aku nie dipersimpangan dilema...

umie mia berkata...

semalam ado taklimat pasal ni kt opis tp pegawai yg bg taklimat tu pun mcm blur2 jadi yg mendengar eh pun lg la blur2.. byk na rumors.. pasal cuepacs tu pn 1 hal.. ada yg kata cuepacs taknak penjawat awam teraniaya.. apa maksud disitu? adoy confius disitu.. yg best pasal pencen sbb kite bleh memilih pencen awl(55thn) tp akan di bayar pencen penuh.. jd x pyh tunggu 60thn br dpt pencen kecuali lantikan 1jan2012... dan rumors lg 1, misalnya org tu ada diploma akaun pastu jwtn w17(berkaitan dgn akaun) dia bleh dpt gaji diploma.. kalo gitu riang ria la umie hahahah tp tak sahih plak pasal perkara tu... hmmm apa pun mmg dlm dilema nak opsyen mana.. maklumla jadual gaji kan dirahsiakan hmmm

dill berkata...

em.saye pun menunggu penjelasan dari pihak berkenaan. kene tunggu meeting ngan sume orang kot

dill.

Jue berkata...

err aku trus trang ckp xtau nak komen ape..sbb aku x koja gomen. Ni kalau Hanie bc mesti dia tau pe nak komen sbb asben dia kije gomen

**congratz dah 3 thn! =)

IMANSHAH berkata...

ekau dian je tok, dah tuo..makan pencen tu

~SaL IjOu~ berkata...

aih..cucu atok yg ni plak baru nak beralih arah dari swasta ke gomen..stat tahun 2012..mmg blurr habes ah~

Tahniah tok!atok nak adiah ape *tanya bajet nak bg adiah..kekee~

faiz berkata...

fikirla baik2...bila dah masuk umur 50 lebih nnti semangat kerja tu dah kurang...mmpu ke kerja smpi 60..

Aien Not Alien berkata...

nak menyampuk...den kojo swasta yo..

apo pun...tahniah tok.. dah 3 tahun jadi penjawat awam...

blog-tips-kurus berkata...

untunglah pekerja sektor awam ni ye. harap2 > berintegriti lepas ni. agak2 tak de mood nak kerja tu, resign jela. bagi can kat orang lain..

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Maksudnyo , pencen kita tak hilang?

Suhami Ahmad berkata...

mekjangok : Samolah ngan atok mekjangok

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Itu yang atok kompius...mengapo jadual gaji dirahsiakan

Suhami Ahmad berkata...

dill : Biar clear du;u baru kita sign kan.

Suhami Ahmad berkata...

Jue : Macih Jue

Suhami Ahmad berkata...

IMANSHAH : Choi...carut atok...cucu derhaka

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Atok nak kete mesedez sebijik
*tiber

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Kalau boleh, atok nak pencen umur 50 tahun tu

Suhami Ahmad berkata...

Aien Not Alien : Mokasih Aien Not Alien...huhuhu

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Boto, samo2lah kito tingkatkan prestasi