Selasa, 15 Februari 2011

Biodata Nabi Muhammad S.A.W


BIODATA RINGKAS NABI MUHAMMAD S.A.W
Nama : Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim 
Tarikh lahir : Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali sebagai tahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Ka’abah)
Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah
Nama bapa : ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
Nama ibu : Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf
Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)
Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Sa’diah (lebih dikenali Halimah As-Sa’diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

USIA 5 TAHUN
Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalamnya.

USIA 6 TAHUN
-Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa’ (sebuah kampung yang terletak di antara Mekah dan Madinah)
-Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya ‘Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN
-Datuknya, ‘Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
-Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).
-Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.
-Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN
-Terlibat dalam peperangan Fijar. Ibnu Hisyam di dalam kitab ‘Sirah’ , jilid 1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
-Menyaksikan ‘ perjanjian Al-Fudhul’; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Mekah.

USIA 25 TAHUN
-Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
-Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah..
-Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
-Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.


USIA 35 TAHUN
 
-Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka’abah. 
-Pembinaan semula Ka’abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah. 
-Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ‘Hajarul-Aswad’ ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

        USIA 40 TAHUN
         
        -Menerima wahyu di gua Hira’ sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

          USIA 53 TAHUN
           
          -Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq. 
          -Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

              USIA 63 TAHUN
               
              -Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11H/ 8 Jun 632M.

                ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW.
                 
                -Khadijah Binti Khuwailid 
                -Saudah Binti Zam’ah 
                -Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar) 
                -Hafsah binti ‘Umar (anak Saidina ‘Umar bin Al-Khattab) 
                -Ummi Habibah Binti Abu Sufyan 
                -Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah) 
                -Zainab Binti Jahsy 
                -Maimunah Binti Harith 
                -Safiyah Binti Huyai bin Akhtab 
                -Zainab Binti Khuzaimah (digelar ‘Ummu Al-Masakin’; Ibu Orang Miskin)

                                    ANAK-ANAK RASULULLAH SAW
                                    1. Qasim
                                    2. Abdullah
                                    3. Ibrahim
                                    4. Zainab
                                    5. Ruqaiyah
                                    6. Ummi Kalthum
                                    7. Fatimah Al-Zahra’

                                    ANAK TIRI RASULULLAH SAW
                                    Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).

                                    BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW (ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)
                                    1. Al-Harith
                                    2. Muqawwam
                                    3. Zubair
                                    4. Hamzah ***
                                    5. Al-’Abbas ***
                                    6. Abu Talib
                                    7. Abu Lahab (nama asalnya ‘Abdul ‘Uzza)
                                    8. Abdul Ka’bah
                                    9. Hijl
                                    10. Dhirar
                                    11. Umaimah
                                    12. Al-Bidha (Ummu Hakim)
                                    13.. ‘Atiqah ##
                                    14. Arwa ##
                                    15. Umaimah
                                    16. Barrah
                                    17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al-’Awwam) ***

                                    *** Sempat masuk Islam.
                                    ## Ulama’ berselisih pendapat tentang Islamnya.

                                    Sabda Rasulullah SAW:
                                    “Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga.” (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )




                                    KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH.

                                    Begitu indahnya sifat fizikal Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda.
                                    Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:
                                    - Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw..
                                    - Aku melihat cahaya dari lidahnya.
                                    - Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit.
                                    - Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
                                    - Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
                                    - Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
                                    - Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.
                                    - Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.
                                    - Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.
                                    - Wajahnya seperti bulan purnama.
                                    - Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya.
                                    - Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah.
                                    - Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.
                                    - Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.
                                    - Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.
                                    - Mulut baginda sederhana luas dan cantik.
                                    - Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.
                                    - Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.
                                    - Janggutnya penuh dan tebal menawan.
                                    - Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca.
                                    - Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah.
                                    - Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.
                                    - Rambutnya sedikit ikal.
                                    - Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah bahu tapi disisir rapi.
                                    - Rambutnya terbelah di tengah.
                                    - Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat.
                                    - Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih drpd biasa.
                                    - Seimbang antara kedua bahunya.
                                    - Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dgn cantik.
                                    - Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.
                                    - Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik.
                                    - Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.
                                    - Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.
                                    - Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan putih.
                                    - Warna putihnya lebih banyak.
                                    - Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.
                                    - Warna kulitnya putih tapi sihat.
                                    - Kulitnya putih lagi bercahaya.
                                    - Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh.
                                    - Badannya tidak gemuk.
                                    - Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran sederhana lagi kacak.
                                    - Perutnya tidak buncit.
                                    - Badannya cenderung kepada tinggi, semasa berada di kalangan org ramai baginda kelihatan lebih tinggi drpd mereka. 

                                    14 ulasan:

                                    nelly berkata...

                                    SALAM MAULIDUR RASUL =)

                                    teacher bonda berkata...

                                    ringkas tp padat!!:)

                                    Miss Bluepinkiey berkata...

                                    selawat ke atas nabi junjungan kita...

                                    blog-tips-kurus berkata...

                                    Rasullullah saw berjalan laju. Kita kena tiru tu-rahsia cepat kurus & fit! :-)

                                    Salfiza berkata...

                                    suka info macam ni!
                                    tenkiu atok..

                                    KUREKURE COMEL berkata...

                                    wahhh...suka baca....rasa cemburu sgt dgn sahabat yg hidup di zaman nabi muhammad....bila la dapat jumpa kekasih allah ni kan....huhuhu

                                    Suhami Ahmad berkata...

                                    nelly : Salam Maulidur Rasul =)

                                    Suhami Ahmad berkata...

                                    teacher bonda : Mokasih :)

                                    Suhami Ahmad berkata...

                                    Miss Bluepinkiey : ^_^

                                    Suhami Ahmad berkata...

                                    blog-tips-kurus : Nice info. Tq :)

                                    Suhami Ahmad berkata...

                                    Salfiza : Wekem Sal...

                                    Suhami Ahmad berkata...

                                    KUREKURE COMEL : InsyaAllah Mina, satu hari nanti kalau diizinkanNya...

                                    nazuha berkata...

                                    Rasulullah manusia mulia..

                                    Suhami Ahmad berkata...

                                    Indahnya jika dapat menatap wajahnya

                                    PENAFIAN

                                    Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih